Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 tdi] Kontrolka ciśnienia oleju, nie odpala

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Emlek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 tdi] Kontrolka ciśnienia oleju, nie odpala

Post autor: Emlek » 09 mar 2009, 18:44

Witam wszystkich forumowiczów.

Dzisiaj nie mogłem odpalić mojego audi. Auto stało nie odpalane od soboty do dzisiaj do 15.
Auto kręci ale nie załapuje, i po około 8 s kręceniu i przestaniu, wyświetla się na chwilkę ta kontrolka. Gdy sprawdziłem poziom oleju, okazał się być na minimalnym poziomie ale kilka dni wcześniej stan oleju był sprawdzany i robiona była dolewka i poziom utrzymywał się w połowie. Pierwszy raz zdarzyło się że auto nie odpala i pierwszy raz zapaliła się ta kontrolka. Dolałem oleju ale dalej to samo.

Awatar użytkownika
chanky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C5 2.5 tdi] Kontrolka ciśnienia oleju, nie odpala

Post autor: chanky » 09 mar 2009, 19:36

Emlek pisze:Witam wszystkich forumowiczów.

Dzisiaj nie mogłem odpalić mojego audi. Auto stało nie odpalane od soboty do dzisiaj do 15.
Auto kręci ale nie załapuje, i po około 8 s kręceniu i przestaniu, wyświetla się na chwilkę ta kontrolka. Gdy sprawdziłem poziom oleju, okazał się być na minimalnym poziomie ale kilka dni wcześniej stan oleju był sprawdzany i robiona była dolewka i poziom utrzymywał się w połowie. Pierwszy raz zdarzyło się że auto nie odpala i pierwszy raz zapaliła się ta kontrolka. Dolałem oleju ale dalej to samo.
Chcialbym tobie pomoc, ale ja swojego juz z tym problemem tak kupilem.

Nie mialem takich objaw, ze nei chcial odpalac.

sorry :-(

Emlek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Emlek » 09 mar 2009, 20:40

ogolnie oleju mi bardzo mało ubywało, jak w idealnym silniku, raz do wymiany tylko dolewalem i to nie dużo, az do dzisiaj. Mam taką nadzieje że to czujnik albo jeszcze coś innego, jakaś błahostka. Zostało mi 1500 km do wymiany oleju, może to też ma związek.
Ale martwi mnie to że nawet zapalić nie chce, czy komputer może blokować tak silnik?

Awatar użytkownika
ed
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ed » 09 mar 2009, 21:57

Tak, sterownik silnika może go zablokować ale to skrajne przypadki i Twój raczej mu nie odpowiada, jedynym szybkim sposobem jest diagnostyka czyli VAG, KTS lub coś podobnego ... wiadomo, utrudnienie i koszta jak auto nie jest na chodzie. Zacznij od podstaw, odepnij akumulator na kilka godzin, sprawdz czy imm nie blokuje auta, czy masz paliwo itd..

bobik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C5 2.5 tdi] Kontrolka ciśnienia oleju, nie odpala

Post autor: bobik » 22 mar 2009, 09:57

Emlek pisze:Witam wszystkich forumowiczów.

Witam klubowiczow
kontrolka oleju zawsze zapali sie gdy dlugo krecisz a auto nie odpala (przerabialem to juz na dwoch audi kiedy je odpowietrzalem)

marcinokv
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinokv » 07 wrz 2009, 09:20

Witam, mam podobny problem;/ Tydzień temu rano nie chciał odpalić mimo, że nigdy wcześniej nie było problemów, kręcił i po kilku sekundach kontrolna ciśnienia oleju;/. Około godziny 12 odpalił. Pojechałem do mechanika podłączył pod komputer i nic nie wykazało. Sprawdziliśmy świece i okazało się że tylko jedna grzeje.. Wymieniłem i wszystko było w porządku aż do dziś..;/ Czy przyczyną może być niski stan oleju? Bo na bagnecie pokazuje mi około 1/4.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja