A6 C5 - Wymiana licznika bez FIS na pełny FIS - przedlift
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
xoslox, nie można to tylko parasola rozłożyć. Z mojej strony chciałbym żeby wszystko było jak najbliżej oryginału, czyli zegary rocznikowo zgodne, immo włączone i takie jak ma być. Przynajmniej później nie będzie problemu z odsprzedażą auta. Wiadomo przecież że 90% ludzi jak usłyszy że coś było "kombinowane" to daruje ofertę.
Licznik od passeratti brzydki.. a może tylko kierownica zmieniona
Licznik od passeratti brzydki.. a może tylko kierownica zmieniona

- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
Panowie a nie umiecie czytać, że ja mam A3 ? A co mi daje oryginał Audi ? Palący się FIS, za który trzeba słono zapłacić. A tu mam pewne VDO a nie MM czy Jaeger. Do tego Immo3, możliwość pełnej adaptacji podświetlania wskazówki/tarcze, spalanie postojowe l/h, zasięg na baku itp. Jak dla mnie liczy się funkcjonalność. Ale każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Przeszedłem długą przygodę z licznikami i uwierzcie mi, rozgryzłem z kolegą bendzji każde immo po kolei. I najwięcej do zaoferowania ma właśnie licznika VW z Immo3 

- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
Ziomek, nie denerwuje się
Ten sam licznik pasuje na pewno do obudowy. Ale zostaje wtedy puste miejsce w kółkach aku i oleju :P Można by pewnie dopasować jakieś zewnętrzne osobne zegary do pomiaru temp czy napięcia, ale chyba gra nie warta świeczki... Ciekawe czy sama obudowa licznika od paska nie wlazła by we wnękę audi... Ale chyba przy A4/A6 taka zabawa nie ma sensu i mój post miał tylko na celu pokazać wam, że można w sprawie liczników zrobić naprawdę wiele :P

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna+LPG
Wiadomo że można wiele zrobić-już samą edycją we wsadzie można wiele zdziałać, sam mam licznik z immo1(FIS nadający się do normalnego używania, 4linie wypalone) mając w samochodzie immo2- nie zakładam bo chcę mieć to immo(podobnie jak jeżdżę z ori kaseciakiem choć USB by się przydało). Wiem że można to obejść ale jakoś się do tego nie kwapię- jeść nie woła, jeździłem tyle bez fisa, pojeżdżę jeszcze chwilę.
-
- Forum Audi A6 / A7
jeśli chodzi o voltomierz w a6 to sprawa nie byłaby trudna bo to zwykły miernik który mierzy napięcie na aku i wskazuje wskazówką ale jeśli chodzi o temperaturę oleju to nie wiem jak to jest rozwiązane. Tzn wiem że jest gdzieś tam czujnik ale czy jest to bezpośrednio wpięte czy przez jakieś układy to nie wiem. Ogólnie to mi zegary z paska przypadają do gustu ze względu na kolor podświetlania (lubię niebieski) ale jeśli chodzi o a6 to rzeczywiście zbyt dużo rezania a żeby to robić tylko dla samego podświetlania to oj tam oj tam 

-
- Forum Audi A6 / A7
Czy montował ktoś u siebie TEN wyświetlacz? Bo on różni się trochę od tego który jest oryginalnie (czyli ten z jednym chipem na taśmie) ale ponoć pasuje. Jeśli ktoś go montował w miejsce wyświetlacza z jednym chipem na taśmie i działa to niech da znać to od razu go sobie zamówię. I wiem wiem że w przypadku tego wyświetlacza trzeba odkleić folię z oryginalnego wyświetlacza w celu wyrównania jasności. Mój obecny wyświetlacz parę dni temu jak były przymrozki i zostawiłem samochód na dworze to świecił jak nowy
ale teraz w ciepłe dni już prawie nic na nim nie widać 
Edit: Poprawione

Edit: Poprawione
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 21:48 przez chelsea78, łącznie zmieniany 3 razy.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- geforce1989
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
W swojej a6 c5 1.9TDI miałem licznik 4B0919860E zamontowałem 4B0920932KX.
Mam problem z kontrolka sensor. Zamiast win mam XXXXXXXXXX.
Dodatkowo zamontowałem radio symphony ll generacji i chciałem mieć w fis RDS.
Podłączyłem data clock enable CAN high speed Display (high +) CAN high speed Display (low -) do licznika zmieniałem kodowania i nic. W 17 (Instrument Cluster / Kombiinstrument)
Select adaptation -> Funktion 10 nie mam dostępu do chanel 19.
Dodam ze licznik był kupiony fabrycznie nowy i nie wiem czy kodowania mam ok.
W swojej a6 c5 1.9TDI miałem licznik 4B0919860E zamontowałem 4B0920932KX.
Mam problem z kontrolka sensor. Zamiast win mam XXXXXXXXXX.
Dodatkowo zamontowałem radio symphony ll generacji i chciałem mieć w fis RDS.
Podłączyłem data clock enable CAN high speed Display (high +) CAN high speed Display (low -) do licznika zmieniałem kodowania i nic. W 17 (Instrument Cluster / Kombiinstrument)
Select adaptation -> Funktion 10 nie mam dostępu do chanel 19.
Dodam ze licznik był kupiony fabrycznie nowy i nie wiem czy kodowania mam ok.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Sensor zlikwidujesz tylko montując czujnik w misce albo emulator ( odsyłam na forum A4klub temat o montażu licznika z FIS w dziale warsztat , lub to:http://www.alm.hk/tiny/tinytog.php )
To w końcu co podłączyłeś? PO Ena data clock czy po CAN - Symphony II obsługuje wyświetlacz tylko po CAN. Jaką masz wartość adaptacji kanału 62
932KX to licznik przedliftowy więc kanał 19 jest niedostępny
aha żeby się pozbyć XXXXXX to trzeba ręcznie wyedytowac wsad licznika bo tak zawsze zostaje
To w końcu co podłączyłeś? PO Ena data clock czy po CAN - Symphony II obsługuje wyświetlacz tylko po CAN. Jaką masz wartość adaptacji kanału 62
932KX to licznik przedliftowy więc kanał 19 jest niedostępny
aha żeby się pozbyć XXXXXX to trzeba ręcznie wyedytowac wsad licznika bo tak zawsze zostaje