[center]Rozstałem się z A6 C5 ale pozostałem wierny marce.
A3 8L 1.9 TDI - teraz pobawię się trochę Dieslem :P
Rok produkcji: 1999 (pierwsza rejestracja 2000)
Wersja Ambition, czyli "Sport" - Kubełkowe Fptele, Skórzana kierownica 3-ramienna itp :P
Kolor: Vulcano Black Pearlscent ^^
Wnętrze: Onyx/Zółty
No i 17" alufelgi Avangarde [/center]
[center][/center]
Jak na razie wymieniłem rozrząd, oczywiście jak zawsze wyższa półka cenowa
Dostałem sztukę ze standardową bolączką, czyli woda na dywanikach, ale dzień roboty, auto osuszone, podszybie zamocowane prawidłowo i dorobiona rynienka by nie leciało na filtr.
Kolejna sprawa to naprawa ręcznego. Nie trzymał w ogóle. Okazało się, iż zapiekła się linka od lewego koła. Wymiana na nową i ręczny chodzi jak masełko ^^
Do zrobienia mam jeszcze prawą szybę - podnosi się do połowy i opada, czyli czeka mnie wymiana ślizgów zapewne.
W planach na przyszłe miesiące:
- wymiana oleju, zapewne na Valvoline lub LM, tylko myślę czy przejść na full syntetyka. W sumie wycieków nie ma żadnych także zaryzykuje :P W C5 taki zabieg udał się bezproblemowo i silniczek zdecydowanie odżył ^^
- wymiana tulei i gum na poliuretanowe
- oklejenie folią termokurczliwą powycieranych plastików konsoli i rączek drzwi, są już trochę podniszczone.
- zastanawiam się nad nakładkami chromowymi na lusterka ?
- ramki tablic rejestracyjnych z nierdzewki polerowanej
- jakieś ładne radyjko z czerwonym podświetlaniem
... i to na na razie tyle z planów, zobaczymy co wyjdzie w praktyce :P
Heh i muszę na dniach zmienić podpis :P
Panowie i podpowiedzcie ile takie felgi mogą być warte ? ? ?
Znalazłem trochę czasu i okleiłem folią Carbon 3D część kokpitu.
Plastiki były strasznie zmęczone, łącznie z popielniczką i tunelem
[center]Tak wyglądały przed oklejeniem:[/center]
[center] [/center]
[center]Tu macie ramkę i popielniczkę po oklejeniu:[/center]
[center][/center]
[center]A tak prezentuje się całość w aucie:[/center]
[center][/center]
Ogólnie wyszło całkiem zgrabnie, bez pęcherzyków itp... :P Do wymiany gałka zmiany biegów bo ta już szpeci...
Powierzchnię przed oklejeniem zmatowiłem wodnym 1000 i odtłuściłem, zobaczymy czy przy wysokich temp. nie będzie się odklejać lub deformować.
Jeśli tak to zedrę i trzeba będzie pomalować w Black Piano
Przy okazji rozebrania tunelu zobaczyłem, że mam luzy na jednej śrubie od sterowania cięgnem skrzyni biegów:
[center][/center]
Dokręciłem i z powodu ciężko chodzącego mechanizmu zmiany biegów wszystko przesmarowałem. Zarówno mechanizm w kabinie jak i pod maską przy wybieraku. Dodatkowo wyregulowałem sobie cięgna zgodnie z opisem z ELSY. Jestem w szoku jak takie proste czynności poprawiły zmianę biegów. Wcześniej haczyły 1 i 2, R i 5. Ale to zapewne za sprawą tej poluzowanej śruby, bo właśnie to ramię odpowiada za podnoszenie/opuszczanie wybieraka.
A już miałem obawy, że zepsuta skrzynia i szykowałem się też do wymiany w niej oleju :P
Na dniach szykuje się wymiana oleju silnikowego, postawiłem na Valvoline Maxlife 5W40, do tego wszystkie filtry z MANA...
Jak na razie ogólne wrażenia pozytywne. Sprawdzałem VCDS-em poszczególne grupy silnika, trzyma ładnie wszystkie parametry. Lekko jest przyśpieszony kąt - wynosi 61, ale mieści się w dopuszczalnym zakresie.
Ale zajmę się tym jak będę zabierał się za czyszczenie EGR'a i kolektora.
I mam pytanie do was koledzy drodzy. Zaślepiać EGR'A czy tylko wyczyścić ? ? ?
- wymieniłem zaworek sterowania klapy gaszącej - teraz gaśnie gładko i przyjemnie
- wyczyściłem EGR, kolektor, wymieniłem wszystkie węże podciśnienia i gruszkę (zawór) turbiny - co najdziwniejsze od tego momentu auto zaczęło o wiele mniej palić...
- EGR zaślepiłem... Jednak twardo pracował bez niego i jest przelot na nowo.
- wymieniłem i uzupełniłem brakujące klipy listw bocznych, oraz naprawiłem same mocowanie te na śrubki, teraz ładnie przylegają (zamawiałem na stronie getem.pl VW/AUDI: 8L0853909 CLIP 18 szt. mają chyba najtaniej w sieci po 1,33 za szt.
- Wymieniłem z przodu tarcze i klocki, wszystko dokładnie wyczyszczone i przesmarowane, wymieniłem z przodu tuleje prowadzące zacisku i nowe gumki - efekt bardzo zadowalający, nareszcie nic mi nie piszczy i koła obracają się luźno... wcześniej jednak coś tam trzymało :P
- Zaciski poszły na żółto (zdjęcia wrzucę jak ładnie wymyję brykę)
- Odnośnie hamulców, zauważyłem, że po zgaszeniu auta coś mi cicho syczy pod maską, trochę lektury i okazało się, że nieszczelny jest króciec od pompy Vacum, zakupiłem klej dwuskładnikowy, ładnie skleiłem i teraz hamulce są bardzo dobre. Wymieniłem też zaworek zwrotny bo puszczał w obie strony...
- Zdecydowalem się na małą modernizację przy listwach drzwi (dolnych) - najpierw wymieniłem spinki na nowe z ASO, potem rant drzwi popsikałem Plasti-lakiem i kupiłem neutralny silikon czarny i zrobiłem fazkę na łączeniu drzwi z listwą - tak by woda spływała po listwie a nie za nią. Dlaczego ?
Te listwy ozdobne ładnie wyglądają... ale z czasem zapinki się rozluźniają i listwy zaczynają lekko odstawać. To prowadzi do tego, że woda zamiast po listwie, zaczyna spływać za listwą, po drzwiach. Zaczyna też zbierać się tam piach itp. Jak namoknie trzyma jak gąbka. Wiele osób ma zapewne uszkodzone mocowanie listwy tam gdzie wkręca się śrubki (po 2 na listwę) i wtedy rdza zaczyna brać otwory w drzwiach. Naprawiłem te mocowania i dałem pod śrubki podkładki plastikowe by nie oddziaływały na blachę.
Co najlepsze tej fazki praktycznie nie widać a myślę, że dobrze spełni swoją rolę
- Odgrzybiłem klimatyzację pianką od MOTIPa
Aktualizacja zdjęć do wcześniej wykonanych prac:
- Pomalowanie w Black Piano
- Gałka od Golfa 4 + Nowy Mieszek
- Wymiana wężyków podciśnienia
- Wymiana kierunków na dymione.
- Zawieszenie:
Komplet sprężyn KYB przód i tył.
Komplet amortyzatorów BILSTEIN przód i tył
Komplet poduszek amortyzatorów i łożysk LEMFOREDER
- Dobrałem się też w końcu do przedniej szyby pasażera.
Objawy: Opadała lekko a przy podnoszeniu zacinała się i automatycznie szła do dołu.
Symptom: Oczywiście pęknięty Zabierak/Ślizg
Tak wygląda on dla wersji 5D (zupełnie inaczej niż wersja 3D):
A tak pękł
Czyli widać dlaczego na dół idzie lekko a do góry z oporem.
Tej części niestety nie da się dokupić nigdzie, bo jest ona elementem całej prowadnicy.
Skleiłem klejem dwuskładnikowym i do tej pory śmiga jak należy.
- Dołożenie TEMPOMATU
Nareszcie wiosna ^^
Trochę odświeżyłem środek auta.
Dziś pomagał mi:
Jabłkowy Shiny Garage Interior Cleaner - Do wyczyszczenia wnętrza.
Migdałowy Poorboy's World Natural Look - Do dressingu
Oba środki ładnie współpracują , świetny efekt satyny na koniec.
Wpadło też nowe granie - JVC KD-X210
Auto nawoskowane i przygotowane do letniego sezonu:
- APC: Nielsen Cyclone
- Szampon: Blink Car Shampoo Fruit Basket
- Cleaner: Pre Cleaner Duragloss
- i to co najbardziej nadaje głębie - wosk: Finish Kare Hi Temo Paste Wax
Szykuje też nowe kapcie:
Dorobione podświetlanie nóg z przodu:
Ambilight z A6: (Bardzo pomocny post kolegi komander z warsztatu.
Licznik od Passata B5 FL (na razie tarcze UK, ale już się robią odpowiednie):
- Komplet tarcz i klocków na tył.
- Pomalowanie zacisków ale na czerwono (muszę poprawić niestety, bo nie jestem zadowolony z poprzedniej żółtej wersji)
- Dokupić gałkę zmiany biegów od A3 po lifcie
- Dorobienie podświetlania nóg z tyłu i klamek ^^
- Rozebranie trochę środka, fotelów itp. i oddanie do prania tapicerki.
Coś muszę zrobić z kierownicą, macie jakieś ciekawe środki które by poprawiały wygląd skóry ? ? ?
Na reszcie usunąłem też problem niedoładowania w moim aucie Teraz jak dam w palnik na 3 biegu, pedał w podłogę, to aż gniecie w fotel. I jedna zależność którą zauważyłem. Sprawne doładowanie - od razu niższe spalanie.
Byłem też na przeglądzie i miłe słowa pana diagnosty - "Auto bez zastrzeżeń"