Czy ktoś z was wymieniał już tłumik drgań przy katalizatorze w Audi A6 C6 Avant z silnikiem BRE? U mnie przy wolnych obrotach słychać było syczenie na zewnątrz auta. Oryginalny tłumik drgań to "Burgmann 06T089 nr.Audi 4B0253097" znalazłem FISCHER 55x100 (wyglądał najbardziej porządnie) i wspawałem i powstał wielki problem. Samochodem nie da rady jeździć - jest głośniej a przy przyśpieszaniu w zakresie obrotów 1900 - 2500 słychać wewnątrz straszne buczenie (jakby rezonans). Miał ktoś z was takie doświadczenia?
Ten tłumik drgań w porównaniu do oryginału jest bardziej sztywny ale miałoby aż to taki wpływ?
Problem złego wspawania - raczej nie ponieważ zrobiłem przymiar na starym, był wkręcony w specjalny uchwyt z zachowaniem kątów, delikatnie wycięty, rozsunięty i wspawany nowy.
Czytam posty i myślę również o poduszkach silnika. Czy one mogą być uszkodzone i to ma wpływ? Moje poduszki nie mają żadnych wycieków - wyglądają OK. Przed wymianą wspomnianego tłumika drgań nie miałem takiego buczenia jak teraz. Pozbyłem się syczenia ale komfort jazdy - ciszej jest chyba w URSUSACH.
Przed wymianą miałem lekkie buczenie wcześniej - zmieniając kąt synchronizacji na -0,5 pozbyłem się problemu. Próbowałem wcześniej różnych ustawień -2,5 fajnie jeździł brak buczenia przy przyśpieszaniu ale duże drgania na wolnych. Kąt 0,0 - czasami szarpnięcia na wolnych ale buczenie przy przyśpieszaniu. Dlatego optimum było -0,5.
Jak powinna być ustawiona przednia poduszka pod silnikiem (ta pod chłodnicą). Czy powinna być w środkowym położeniu czy maksymalnie dociskać silnik w górę czy w dół.
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie w okolicach Piły kto może pomóc?
Ja z swojej strony odradzam wymianę tłumika drgań wydechu - porażka. Chyba że powinien to być łącznik innej firmy - ale jaki? Gdybym wiedział jak to będzie po wymianie wcale bym tego nie ruszał - a teraz TRAKTOR wewnątrz.
Możecie coś doradzić?
[ Dodano: 2015-03-18, 17:59 ]
Koledzy - nikt nie ma żadnej rady?
[ BRE 2.0 140 KM] Wymiana tłumika drgań - plecionki wydechu.
Ja wymieniłem na Fischera wzmacnianego - ten z rurą harmonijką w środku i oplotem na zewnątrz. Jest ona strasznie sztywna w porównaniu do oryginału.
Po wymianie nie miałeś buczenia podczas gwałtownego przyśpieszania przy 2100 - 2500 obr/min? U mnie czym wyższy bieg i większe obciążenie silnika tym buczenie się wzmaga.
Zaczynam się zastanawiać czy nie wyregulować wydechu w jakiś sposób a może poduszki silnika są do wymiany albo poduszka skrzyni biegów.
Po wymianie nie miałeś buczenia podczas gwałtownego przyśpieszania przy 2100 - 2500 obr/min? U mnie czym wyższy bieg i większe obciążenie silnika tym buczenie się wzmaga.
Zaczynam się zastanawiać czy nie wyregulować wydechu w jakiś sposób a może poduszki silnika są do wymiany albo poduszka skrzyni biegów.