Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Uszkodzone uchwyty na kubek, wyłamany zatrzask podłokietnika

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tracha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Uszkodzone uchwyty na kubek, wyłamany zatrzask podłokietnika

Post autor: Tracha » 14 mar 2015, 15:23

Cześć!

Ogólnie z racji tego, że przede mną autem jeździły także dzieci to pozostawiły pamiątkę w postaci problemów z niektórymi wewnętrznymi akcesoriami.

Oto moja lista:

- Uchwyt na kubek z przodu ma wyłamaną listwę czołową,
- Zatrzask od podłokietnika do otwierania jest w połowie wyłamany,
- Uchwyt lewy na kubek w tylnej kanapie jest jakby zaklejony albo zatrzaśnięty,

Ogólnie sprawa jest taka... Czy jest możliwość aby osobno dokupić i wmontować te elementy, czy opłaca się je kleić (Jak tak to czym, bo kropelka długo nie pożyje), jak otworzyć ten zaklejony/zablokowany uchwyt w kanapie.

Podrzucam okazjonalnie zdjęcia pacjentów:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

iFoundYou
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iFoundYou » 14 mar 2015, 22:18

Przedni uchwyt kubka sklej poxipolem. Trzyma jak cement, sam to mam u siebie. Co do tylniego musisz tą obwódkę podważyć żeby zeszła i dalej zobacz jak wygląda sytuacja :)

Awatar użytkownika
Tracha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tracha » 15 mar 2015, 12:39

iFoundYou pisze:Przedni uchwyt kubka sklej poxipolem. Trzyma jak cement, sam to mam u siebie. Co do tylniego musisz tą obwódkę podważyć żeby zeszła i dalej zobacz jak wygląda sytuacja :)
Tak zapewne zrobie, a poxipol także wystarczy na uchwyt środkowy z podłokietnika? Bo powiem szczerze już nawet na ETKA patrzyłem za kupnem nowego podłokietnika ale 5 dych to trochę za dużo za element :[
Obrazek

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 15 mar 2015, 17:27

tylni pod kubek zablokowany 1 raz u mnie się zdarzyło
kombinowałem chyba cienkim wkrętakiem i latarka coś tam podwarzyłem i się odblokował coś się tam zablokowało głębiej niż powinno

iFoundYou
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iFoundYou » 15 mar 2015, 20:38

Cały podłokietnik za 50zł to za dużo...? W takim bądź spróbuj go wykręcić/wyjąć i coś podziałać klejem bo ze zdjęcia dużo nie można wywnioskować co i jak tam się ułamało. Dobrze byłoby ścisnąć je ściskami na dobę coby poxipol dobrze złapał.

Awatar użytkownika
Tracha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tracha » 15 mar 2015, 21:34

iFoundYou pisze:Cały podłokietnik za 50zł to za dużo...? W takim bądź spróbuj go wykręcić/wyjąć i coś podziałać klejem bo ze zdjęcia dużo nie można wywnioskować co i jak tam się ułamało. Dobrze byłoby ścisnąć je ściskami na dobę coby poxipol dobrze złapał.
Nie cały podłokietnik, a sam ten górny element gdzie jest uchwyt i tapicerka.

EDIT: Ogólnie uchwyt od podłokietnika jest na dwóch mocowaniach, jedno jest ułamane, a drugie nadłamane.
Obrazek

Berez1991
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A4 B5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Podłokietnik

Post autor: Berez1991 » 18 mar 2015, 14:33

Siema,
Kolego jeżeli chodzi o podłokietnik to ja mam u siebie ten sam problem, tzn juz go rozwiazłem.
Musisz podważyć tapicerke na tym podłokietniku, np śrubokretem-delikatnie na tyle, aby wyjąć ten plastik (rączkę) wraz z ułamanym zaczepem. Między te dwa zaczepy (u Ciebie jeden jest pękniety) jest taki drucik który daje opór przy wciskaniu i dzieki niemu ta raczka "odbija"
Wyjmiesz tą raczkę i sklej ten zaczep do rączki np Patexem za 4,99 pln. (sklej ze dwa razy) Zostaw na noc i zamontuj wraz z tym drucikiem.
Po tym zabiegu, otwieranie będzie sprawne dopóki ktoś nie bedzie chciał otworzyć podłokietnika bez wciśnięcia tej rączki.
U mnie pierwsza złamała to dziewczyna później siostra, a ostatnio kumpel - u niego w A4 B6 nie ma takiego zatrzasku i z przyzwyczajenia szarpnął i poszło....
Było: A6 C5 1.8T 308/441
A6 C5 2.7 BiT 285/419
BMW E90 335i 385/601 😎
Jest: A6 C7 3.0T 448/530
A4 B5 1.6 LPG😍

Awatar użytkownika
Tracha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Podłokietnik

Post autor: Tracha » 19 mar 2015, 00:54

Berez1991 pisze:Siema,
Kolego jeżeli chodzi o podłokietnik to ja mam u siebie ten sam problem, tzn juz go rozwiazłem.
Musisz podważyć tapicerke na tym podłokietniku, np śrubokretem-delikatnie na tyle, aby wyjąć ten plastik (rączkę) wraz z ułamanym zaczepem. Między te dwa zaczepy (u Ciebie jeden jest pękniety) jest taki drucik który daje opór przy wciskaniu i dzieki niemu ta raczka "odbija"
Wyjmiesz tą raczkę i sklej ten zaczep do rączki np Patexem za 4,99 pln. (sklej ze dwa razy) Zostaw na noc i zamontuj wraz z tym drucikiem.
Po tym zabiegu, otwieranie będzie sprawne dopóki ktoś nie bedzie chciał otworzyć podłokietnika bez wciśnięcia tej rączki.
U mnie pierwsza złamała to dziewczyna później siostra, a ostatnio kumpel - u niego w A4 B6 nie ma takiego zatrzasku i z przyzwyczajenia szarpnął i poszło....
Ech, czyli to będzie taka prowizora. Z drugiej strony niby wrócimy do starego trybu działania ale jednak sam fakt, że trochę nieprzemyślanie to zrobili i mamy takie delikatne cuś. Ale nie narzekam, mogło być gorzej. Postaram się to naprawić i zdam relację jak to wygląda, a tak samo od razu przy okazji podkleje odpadającą listwę czołową uchwytu <brawo> <brawo>
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja