Nr nadwozia WAUZZZ4BZXN078389
model audi a6 2,5 tdi
A6
Data produkcji 08.02.1999
Rok modelowy 1999
typ handlowy 4B20FC
numer silnika AKN
numer skrzyni biegów DQS
numer napedu osiowego 6S
Wyposazenie BP
kolor dachu W9
kolor zewnetrzny / numer koloru W9 / Z9U
Przyciemniane szyby tył.
Oczywiście przed zakupem auto zostało sprawdzone u mechanika, który podłączył auto do komputera, dokładnie przemaglował i pokazał mi jakie elementy mechaniczne są do zrobienia. Oczywiście ja (laik) nie wiedziałem jakie są koszty np. wymiany Tuleji z tyłu, czy osłony przeguba. Ponoć drobny wydatek, więc nie przykuwałem uwagi. Auto zostało kupione za kwotę 6700zł, od sympatycznego Pana, który umawiał się ze mną, że ubezpieczenie zostawi mi do lipca tego roku. Następnego dnia udałem się do ubezpieczalni sprawdzić jak wygląda sytuacja. Okazało się, że za ubezpieczenie ów miły Pan zapłacił tylko jedną ratę z 4, co mnie zaniepokoiło i zacząłem szukać więcej usterek (o których nie wspomniał) Auto kupiliśmy będąc pod ogromnym wrażeniem zadbanego wnętrza, podgrzewanych foteli i sporego miejsca dla dzieci. Jak to laik nie sprawdziłem wszystkich szyb, świateł i drobnych a oczywistych rzeczy. Światła świecą na bardzo krótką odległość, co bardzo przeszkadza w nocy, bo nic nie widać. Szyby z tyłu raz działają raz nie. Korek wlewu paliwa jest zastępczy, a blokada wlewu nie działa, w każdej chwili można ją otworzyć. Z wad o których było nam wiadomo to 3 elementy są do polakierowania, bo auto było po kolizji i ów miły Pan wymieniał maskę, zderzak, 1 lampę i błotnik. Dlatego niby tak niska cena za auto (z 7200 zlicytowaliśmy na 6700). Wymienione elementy są w podobnym kolorze co reszta auta, więc nie ma tragedii (jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny. zdjęcia dodam przy następnej okazji).
Jeśli jest tu kilku fanów Audi A6 C5, to bardzo proszę o poradę czy to auto jest warte takich pieniędzy, oraz czy widząc zachowanie sprzedającego mogę się spodziewać więcej wad ukrytych ?
Chciałbym wymienić rozrząd, rolki, paski, pompę wody, tuleje itp. Czy po odpowiedniej eksploatacji samochodu jest jakaś gwarancja, że silnik się nie rozleci ?
Poprzednie auto jakim jeździliśmy zrobiło 50 tys. km w przeciągu 2 lat, nowym samochodem planujemy wyjazd nad morze ok. 1000 km jazdy.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Mariusz