co to ten CAN
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Jest to jedna z 3 wtyczek licznika tu masz ładnie opisane: https://penti.org/~harald/audi/RNS.pdf
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
Ten Pdf wrzuciłem poglądowo żeby wiadomo o co chodzi z ta zmianą przy pinach licznika. , bo tam jest podobna sytuacja jak u Ciebie ( Symphony I komunikacja Ena/Data/Clock , RNS-E po CAN )
Licznik to dwie śrubki i trzy wtyczki - idzie lekko ( chyba że objedziesz łeb od śruby i trzeba rozwiercać :P bo to już przerabiałem )
Licznik to dwie śrubki i trzy wtyczki - idzie lekko ( chyba że objedziesz łeb od śruby i trzeba rozwiercać :P bo to już przerabiałem )
Ostatnio zmieniony 28 lut 2015, 22:33 przez bendzji, łącznie zmieniany 1 raz.
Glosnika nie widze ale jest kabel z wtyczka i jak go odpinam to gasnie dzwiek
[ Dodano: 2015-02-28, 22:49 ]
Bardziej mi zalezy zeby zrobic te glosniki niz fis.
Dziwne to bo jak wlacze radio to grja wszystkie glosniki a po chwili tylko tyl i znow musze ze dwa razy wl i wyl radio i znow graja wszystkie moglbys w tym twmacie pomoc?
[ Dodano: 2015-02-28, 22:49 ]
Bardziej mi zalezy zeby zrobic te glosniki niz fis.
Dziwne to bo jak wlacze radio to grja wszystkie glosniki a po chwili tylko tyl i znow musze ze dwa razy wl i wyl radio i znow graja wszystkie moglbys w tym twmacie pomoc?
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
Wypnij z kostki radia pin opisany w chorusie GA a w Concercie CD BOSE - on może zakłócać , bo jeśli ma się BOSE to w polifcie ( czyli tam gdzie ori jest Concert CD ) ten pin jest podpięty do masy.
Ga - to GALA czyli sygnał do zgłaśniania radia wraz zw wzrostem prędkości , tam może iść jakieś napięcie na pin BoSE i rozłączać końcówkę mocy na przednie głośniki.
Aha bez CAN nie powinieneś mieć podświetlenia przycisków i będzie się radio co godzinę wyłączać
Tak naprawdę to w tej czarnej wtyczce 8 pin powinny zostać 3 piny - zasilanie stałe 12V pin 7 , masa pin 3 i diagnistyka linia K/L pin 3 - resztę można nawet powypinać z wtyczki i zaizolować ( bo sygnał zapłonu , oświetlenie idzie po CAN )
Ga - to GALA czyli sygnał do zgłaśniania radia wraz zw wzrostem prędkości , tam może iść jakieś napięcie na pin BoSE i rozłączać końcówkę mocy na przednie głośniki.
Aha bez CAN nie powinieneś mieć podświetlenia przycisków i będzie się radio co godzinę wyłączać

Tak naprawdę to w tej czarnej wtyczce 8 pin powinny zostać 3 piny - zasilanie stałe 12V pin 7 , masa pin 3 i diagnistyka linia K/L pin 3 - resztę można nawet powypinać z wtyczki i zaizolować ( bo sygnał zapłonu , oświetlenie idzie po CAN )