co to ten CAN
co to ten CAN
Wytlumaczy ktos co to jest ten Can i skad mam wiedziec czy to mam w aucie to moje obecne radio chorus kaseciak
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
http://canbus.pl/index.php?id=2slim211 pisze:co to jest ten Can
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Google albo Wikipedia i szukamy info co ten CAN 
A tak w skrócie jest to sposób komunikacji pomiędzy urządzeniami/sterownikami w aucie.
W naszych A6 są sieci CAN ( przynajmniej od roku 1999 już w 98 były pierwsze )
Najważniejsza to Powertrain CAN data bus - łączy sterowniki silnika , skrzyni biegów ( jeśli automat ) , ABS/ESP i licznik
W autach z elektronicznym zegarkiem i dużym FIS jest Display Can data bus - łączy wyświetlacz z radiem/nawigacją ( jeśli obsługują sygnały po CAN ) i np. sterownikiem kierownicy multifunkcyjnej.
W twoim przypadku Radio Chorus nie ma CAN i przesyła info na wyświetlacz po trzech przewodach ( ENA , DATA i CLOCK ) podobnie jak Concert , Symphony I
Radia z CAN to np. Concert CD , Symphony po lifcie , RNS-D ( potrzebny TunerTMC ) , RNS-E
Jest jeszcze Convienience Can data bus - np. sterownic PDC jak jest przód jest pod niego podłączony

A tak w skrócie jest to sposób komunikacji pomiędzy urządzeniami/sterownikami w aucie.
W naszych A6 są sieci CAN ( przynajmniej od roku 1999 już w 98 były pierwsze )
Najważniejsza to Powertrain CAN data bus - łączy sterowniki silnika , skrzyni biegów ( jeśli automat ) , ABS/ESP i licznik
W autach z elektronicznym zegarkiem i dużym FIS jest Display Can data bus - łączy wyświetlacz z radiem/nawigacją ( jeśli obsługują sygnały po CAN ) i np. sterownikiem kierownicy multifunkcyjnej.
W twoim przypadku Radio Chorus nie ma CAN i przesyła info na wyświetlacz po trzech przewodach ( ENA , DATA i CLOCK ) podobnie jak Concert , Symphony I
Radia z CAN to np. Concert CD , Symphony po lifcie , RNS-D ( potrzebny TunerTMC ) , RNS-E
Jest jeszcze Convienience Can data bus - np. sterownic PDC jak jest przód jest pod niego podłączony
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Witam
Udalo mi sie kupic concert 2 i podlaczyc go zamiast chorusa kaseciaka lecz zauwazylem dwa male problemy
1. Nie widac rds na fis
2. Przednie glosniki raz graja raz nie musze kilka razy wlaczyc i wyl radio i wtedy zaczynaja na jakis czas grac
Ktos pomoze? Zauwazylem ze w kostkach sa polaczone inaczej kable niz mialem w chorusie
Udalo mi sie kupic concert 2 i podlaczyc go zamiast chorusa kaseciaka lecz zauwazylem dwa male problemy
1. Nie widac rds na fis
2. Przednie glosniki raz graja raz nie musze kilka razy wlaczyc i wyl radio i wtedy zaczynaja na jakis czas grac
Ktos pomoze? Zauwazylem ze w kostkach sa polaczone inaczej kable niz mialem w chorusie
Tzn ze musze rozkrecic cala deche i wyjac licznik i dwoma kabelkami to zrobic? Nie jest latwo odnalezc cos na forum tyle tu podobnych tematow
[ Dodano: 2015-02-28, 18:10 ]
Nie wystarczyloby przelaczyc jakies kabelki we wtyczce bo jak mowie wtyczki sa takie same roznia sie tylko tym ze w chorusie niektore kabelkiida w inne miejsca niz przy nowym concercie
[ Dodano: 2015-02-28, 18:10 ]
Nie wystarczyloby przelaczyc jakies kabelki we wtyczce bo jak mowie wtyczki sa takie same roznia sie tylko tym ze w chorusie niektore kabelkiida w inne miejsca niz przy nowym concercie
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
Całej dechy nie trzeba bo jest dużo miejsc żeby przetknąć , no ale można poprzepinać ( z doświadczenia wiem że bez specjanych wyjmaków do konektorów jest to trudne przy radiu ) - na radiach masz naklejki to porównasz
a tu piny szarej kostki:
5 - CAN high speed Display ( high + )
6 - CAN high speed Display ( low - )
11 - Enable
12 - Clock
13 - data
te 3 Ena/data/clock miałeś w chorusie i masz teraz w wiązce
a tu piny szarej kostki:
5 - CAN high speed Display ( high + )
6 - CAN high speed Display ( low - )
11 - Enable
12 - Clock