Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Akumulator i konsekwencje odłączenia

Elektryka
ODPOWIEDZ
tief
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Akumulator i konsekwencje odłączenia

Post autor: tief » 13 lut 2015, 21:35

Szanowni forumowicze, mam problem - ratunku.
Przepraszam na początku to mój nowy temat a raczej prośba w rozpaczy.
Jak coś źle zrobiłem i nie tu napisałem proszę mi wybaczyć, poprawie się :).

Posiadam Audi A6 C6 z 05.2008r z silnikiem 2.0 TDI- BRE o przebiegu 186 000 tyś.
Przyszedł Czas na mój akumulator, który jest od nowości - Varta 110 ah i padł.
Został wymieniony na nowy taki sam pojemnościowo i o takiej samej mocy
Varta Silver 110Ah 920A I1.

Zaczęły się problemy:

Akumulator stary został odłączony i wyjęty na noc (samochód stał bez zasilania) w celu podładowania i sprawdzenia czy coś z niego będzie. Rano po podłączeniu samochód się uruchomił i było oki, ( nie wiem czy to ma znaczenie posiada system startowy, START, STOP) ale tak po 5 min włączył się w kabinie jakiś ostrzegawczy sygnał. Po zatrzymaniu i wyłączeniu i ponownej próbie uruchomienia silnika ,nie udało się uruchomić tylko takie jak by jedne obrucenie rozrusznika i cisza wtedy zaczęły się pokazywać włacznie z dzwiekiem na środkowym wyświetlaczu między zegarami informacje o uszkodzeniach typu:

Parking brake malfunction, (wyświetlało się żółte P z piorunami po bokach
Brake fault drive carefully to nearest workshop,
ESP fault ! See owner`s manual,
Headlight range control defective !, (wyświetlała się zółta ikonka świateł)
Press clutch pedal to start engine
i wiele kontrolek w zegarach

Akumulator został wymieniony na nowy i było to samo, ale o dziwo po godzinie odpalił i zostało przejechane troszkę dla sprawdzenia. Jazda odbywała się jednak z dźwiękiem w kabinie - takim ostrzegawczym. Po wyłączeniu, nie można było ponownie uruchomić samochodu jak na początku i wszystkie informacje pokazują się na nowo. Po następnej godzinie, na nowo można było uruchomić samochód i tak dalej.
Proszę o wszelkie podpowiedzi, co mam zrobić.

Może powinienem kupić VAG COMMANDER 3.6 VW AUDI 88-2008r K+CAN jakiś za 109 zł, ale nawet nie wiem czy dało b y się takie coś podłączyć z moim, bo to tylko do 2008r i nie wiem, czy włącznie z tym rocznikiem i troszkę się nie znam.

<stres> <stres> <stres>

marach8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM

Post autor: marach8 » 13 lut 2015, 22:03

kolego na sopkojnie nic złego sie nie dzieje muśisz tylko podjechać do kogoś z kabelkiem zeby pokasował ci błedy itp
same one nie znikną niestety <uoee>
po takim zabiegu i kodowaniu aku bedzie wszystko <okok>

tief
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tief » 14 lut 2015, 01:00

marach8 pisze:kolego na sopkojnie nic złego sie nie dzieje muśisz tylko podjechać do kogoś z kabelkiem zeby pokasował ci błedy itp
same one nie znikną niestety <uoee>
po takim zabiegu i kodowaniu aku bedzie wszystko <okok>
Myślisz ze to pomoże ? Super by było. W poniedziałek gdzieś się z tym wybiorę. Dziękuję za odpowiedź

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: MaTyS » 14 lut 2015, 15:51

Sorki ale ja nie był bym takim optymistą... . U mnie po odłączaniu aku wskakuje tylko błąd czujnika skrętu, ginący po krótkiej przejażdżce.

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 14 lut 2015, 16:18

Dokładnie jak pisze MaTyS.
Trzeba podpiąć i zrobić diagnozę co mu dolega. Wykasować błędy i zobaczyć czy wracają.

Inna opcja to taka że trzeba zakodować akumulator na nowo, albo pod prostownik i go naładować poprzez "bolec" modułu zarządzania energią w bagażniku. Samochód myśli /pamięta że ma pusty akumulator i odłącza wszystkie moduły itd.

Czy na odpalonym masz ładowanie dobre?

marach8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 180KM

Post autor: marach8 » 14 lut 2015, 20:48

tak jak pisze kamil
poprostu aku musi sie konkretnie naładowac
jezeli alternator go nie doładuje z jakis powodoów to musimy podpiąc prostownik uruchomic auto doładować ew.zakodowac na nowo aku i po klopocie
ostatnio to przerabaiłem jak mi pasek spadł na srodku dwupasmówki szybkiego ruchu i ani ładowania ani wspomagania ani biegu a ja sam :|

tief
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tief » 15 lut 2015, 17:51

Bardzo dziękuje za rady i propozycje a przede wszystkim za zainteresowanie. Zabiorę się za Audi od poniedziałku. Na razie śmigam bryką żony <lol> . Dziękuje

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 15 lut 2015, 18:16

Gdybys nie rozwiazal problemu to zapraszam na priv do mnie. Zrobimy diagnoze, ale mysle ze jak zrobisz to co napisalem powinno byc ok. Warto zrobic bedzie tylko kodowanie i kasowanie bledow.

tief
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tief » 22 lut 2015, 13:58

Audi był nowym nabytkiem, a poprzedni właściciel nic nie wspomniał o zabezpieczeniu typu Immobiliser IN SPiiD, w którym w obydwu kartach wyczerpały się baterie, co automatycznie odcinało zapłon i wszelakie z tym błędy w VCDS. Okazało się ze nie potrzebnie był wymieniany akumulator na nowy, ale z racji tego ze to produkcja z 2008 to i tak dni miał policzone. Po wymianie baterii w tylko ESP zgłaszało błąd, którego nie można było wykasować, ale po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka zgasła. Na pewno jeszcze wyczyszczenie VCDS pozostało i wszystko będzie Oki.
Chciałem wszystkim bardzo podziękować za zainteresowanie a zwłaszcza &#8222;kamil666&#8221; za zaangażowanie.
<okok> <lol> <okok>

sobot17
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sobot17 » 30 kwie 2015, 21:04

Witam Panowie , mam problem z moim samochodem Audi A6 C6 2005 r 2.0 Tdi . moj problem polega jak tutaj u kolegi wyzej wyskakuja bledy zwiazane :

Brake fault drive carefully to nearest workshop,
ESP fault ! See owner`s manual,

ostatnie dni to jak chcialem odpalic samochod to nie kiedy potrzebowalem po 10min zeby go rozkulac , najlepiej by bylo jak by sie go nie gasilo tylko caly czas byl na zaplonie :D niestety bo zgaszeniu i probie ponownego odpalenia caly czas te same informacje i bledy wyskakuja , i niewiem co mam robic ...

z Góry dziekuje za wszelkie informacje i rady :) :D , posiadam filmik co dokladnie sie dzieje z samochodem

Pozdrawiam !

daytek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: daytek » 30 kwie 2015, 21:44

koledzy a gdzie znajduje się ten bolec modułu zarządzania energią w bagażniku bo chciałbym podładować akumulator? i jeszcze pytanko co oznacza w praktyce ESP fault ! See owner`s manual ? wyskakuje mi to na fisie podczas testu vcds, ale w logach nie ma błędu, nie widzę żadnych objawów i kontrolka żadna się nie pali ?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2015, 21:54 przez daytek, łącznie zmieniany 2 razy.
REGULAMIN !

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 30 kwie 2015, 21:45

Sprawdź ładowanie i akumulator + przewód plusowy pod maską czy się nie grzeje. Jak będzie wszystko w porządku to musi to zgasnąć po kilku metrach jazdy...

Renegade
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Renegade » 03 maja 2015, 08:46

daytek pisze:koledzy a gdzie znajduje się ten bolec modułu zarządzania energią w bagażniku bo chciałbym podładować akumulator? i jeszcze pytanko co oznacza w praktyce ESP fault ! See owner`s manual ? wyskakuje mi to na fisie podczas testu vcds, ale w logach nie ma błędu, nie widzę żadnych objawów i kontrolka żadna się nie pali ?
Przyłącza ładowania masz w komorze silnika. Opierając się kolanami na zderzaku to lewy górny róg komory. Możesz ładować też w bagażniku bezpośrednio na akku, dla własnej bezpieki odepnij masę i spokojnie możesz dostarczać nowe Ampery. Odpytaj auto testerem i zobacz co po czyszczeniu wszystkich błędów pozostaje.
Po skanie VCDS nie powinno nic zostać, błędy które masz to z powodu cienkiej baterii powstały, także ABS-y i inne grupy do poczytania.
A na dole rysunki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl