szalony pisze:Piotr, możesz napisać coś więcej na ten temat?

Zaciekawił mnie ten pomysł i chętnie widział bym to w moim Autku

Pomysł nie jest nowy - widziałem już kilka takich wynalazków zabezpieczających garaże, altany, mieszkania
Działa to tak:
- kupujesz najtańszą komórkę (najlepiej jakąś starą - dlaczego? o tym niżej) i montujesz ja w samochodzie (oczywiście podłączasz pod +12 co by się nie rozładowywała
- kupujesz najtańszy przekaźnik zwierny i podłączasz go np pod światła wnętrza w samochodzie (może być cokolwiek innego) tak aby po włączeniu się świateł zwierały się jego styki robocze
- w komórce pod nr 2 ustawiasz szybkie wybieranie (tzn większość starych komórek to miała, o ile nie wszystkie) na Twój numer telefonu
- teraz musisz dostać się do klawiatury telefonu (dlatego pisałem, że stary telefon jest lepszy) i wyprowadzić 2 przewody których zmostkowanie powoduje zwarcie przycisku nr 2, oraz jednocześnie wykonanie telefonu do Ciebie
- na koniec styki robocze przekaźnika łączysz z przewodami od komórki i to wszystko
Teraz możesz wprowadzić jeszcze przełącznika, który będzie rozłączał obwód wtedy kiedy nie życzysz sobie telefonu z samochodu - i z tym pewnie będzie największy problem - jak go umieścić tak aby móc go przełączyć przed otwarciem samochodu.
Cóż pomysł ten wydawał mi się idealny dla założyciela tematu. Natomiast do normalnego zastosowania może być nieco upierdliwy - niemniej jednak do zrealizowania