Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

BOSE zamiast standardu

Car Audio
arczi1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

BOSE zamiast standardu

Post autor: arczi1987 » 05 cze 2014, 23:13

Witam, jak w temacie, w najbliższą sobotę planuje wymienić standardowe nagłośnienie na BOSE, mam cały komplet kostki itp tylko bez wiązki którą będe musiał dorobic sam, szukam schematu już spory czas w poprzednich wątkach, ale albo nie aktywny odnośnik albo nic nie ma.
Przechodząc do sedna poszukuje schematu kostki przy wzmacniaczu
- schematu kostki do radia
- które kable idą do radia które do głośników
- czy zasilanie można brać z poprzedniego i jakieś inne kable czy z radia a zasilanie z akumulatora lub innego zasilania +12V ?
Z góry dzięki za pomoc :)

a i jeszcze jedno, jakie kable najlepiej kupić aby puścić, jakie do głośników średnica
i jakie sygnałowe

egoonn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ernesto
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: egoonn » 05 cze 2014, 23:19

ANIMAL

arczi1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi1987 » 06 cze 2014, 07:11

Zarejestrowałem się tam, ale wyskakuje mi komunikat że nie mam wystarczających uprawnień aby przeglądać ten dział.

egoonn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: egoonn » 06 cze 2014, 10:35

ok
postaram sie tu jakos to upchnac zebys mial , cierpliwosci :]
napisz jakie masz radio teraz te co bedzie z bose bo nie wiem o jakie radio chodzi zeby schemat podac

arczi1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi1987 » 06 cze 2014, 10:39

Radio Audi Concert

egoonn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: egoonn » 06 cze 2014, 17:04

tu masz opisy wyjsc z radia nie wiem jakie masz to masz wszystkie zobacz sobie
http://studio24.prv.pl/
- glosniki nisko i wysoko tonowe
- tuba bose + wzmacniacz (+25 pinowa wtyczka do wzmacniacza brazowa )ja takowa zakupilem wraz z czescia ori instalacji
- kabel sygnalowy - bedzie potrzebny do wyprowadzenia sygnalu z radia do wzmacniacza ( okolo 20 metrow )
- kabel glosnikowy - trzeba wyprowadzic nowa instalacje na przednie glosniki ( okolo 11 metrow ) 2*2 mm.takie ja dalem , tyl mozna zamienic kable ze starej kostki i bedzie si albo nowa instalacja
-demontujemy panele drzwi - tego nie bede opisywal
-montujemy glosniki plug%play ja jeszcze wygluszylem dolna partie drzwi matami STP
-demontujemy stara tube i montujemy tube bose ( wzmacniacz bose jest przykrecany do tuby i tworza 1 calosc ) plug%play
jestesmy na etapie przelozenia glosnikow , tuby i wzmaka , teraz najwazniejsze montaz instalacji
teraz z kostki numer C dokladnie C1 wyprowadzamy przewody sygnalowe kolejno LF,RF,RF,RRi laczymy je z kostka wzmacniacza według opisu
1i 2 pin nie uzywamy
7,8,9,10 to nasze cincze sygnalowe , a 6 to wspolna masa tych cincz
11 lub 24 masa
13 staly plus
od 16 do 23 wyprowadzenia na glosniki
25 12v po stacyjce i tylko te piny sa nam potrzebne
Obrazek
- demontujemy dolna oslone kolumny kierowniczej i wszystkie plastikowe listwy progowe przod i tyl , lewa i prawa strona ( sa wciskane )z tylu siedzisko kanapy
- rozkladamy wczesniej przygotowane okablowanie ( ja dalem strona kierowcy kabel glosnikowy FR i kable sygnalowe , a 2 strona tylko glosnikowy FL)
- pod kolumna kierownicza ukarze na sie to
Obrazek
1 z lewej to 12V po stacyjce ( uruchamia wzmacniacz)
3 z lewej to 12V staly ( staly plus )
- podlaczamy 2 przewody pod wyzej wymienione
przyszla pora na przewody glosnikowe
- demontujemy harmonijkowa gome z przewodami miedzy drzwiami a karoseria i prowadzimy przewody glosnikowe i lutujemy koncowki tak samo prowadzimy kable z drugiej strony auta i robimy tak samo
przechodzimy na tyly auta
- ze starej wtyczki od suba wyciagamy przewody sygnalowe tylnych glosnikow i dokladamy kable tylnych glosnikow do kostki wzmaka bose
tutaj opis kostki z której wyciagasz przewody tylnych głosnikow
"czerwony +12V
czarny masa
zólty +lewy tyl
niebieski -lewy tyl
czerwony +prawy tyl
czarny -prawy tyl
zólty wejscie kanalu lewego
czerwony wejscie kanalu prawego
czarny masa wejscia kanalu lewego i prawego
pomaranczowy sterowanie stand-by (zalaczanie systemu) "
Obrazek
-lutujemy piny na przewody
- szukamy miejsca na przylaczenie masy gdzies do karoserji najlepiej kolo suba ( masa zgodnie z opisem jest pod pinem nr.11 , ale ja znalazlem inna rozpiske i tam byla masa pod pinem 24 i tu i tu dziala tak samo wychodzi na to ze te masy sa zmostkowane
- z radia z opisu tam gdzie wychodzi pin bose wyprowadzamy przewod do masy to jest podbicie basu w bose ( na tym kablu jest 5V napiecia a i tak masa )
- nic wiecej nie potrzeba tylko sygnal z kostki , standardowe zasianie , pamietac tylko o tym pinie bose bo bez podlaczenia tego przewodu jest kicha , srodkowa kostka zostaje bez uzycia , nie wtykamy jej to od glosników ale teraz wszystko idzie przez wzmak wiec nie potrzebna
-teraz kodowanie radia i mamy efekt koncowy
-to jest instrukcja podlaczenia do auta bez alarmu firmowego jak jest alarm to w kostce A pin numer 2 GND podlaczamy do alarmu
a tak wygladala u mnie kostka do wzmacniacza bose juz kompletna
Obrazek
jak cos wal smialo moze o czyms zapomnialem

arczi1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi1987 » 06 cze 2014, 18:05

Czyli tak z tego co zrozumiałem, pod wzmacniacz głośniki wiem, zasilanie stałe i ten 25 pin po włączanie po zapłonie.

Kwestia tych sygnałowych, w kostce od wzmacniacza mamy pin 6,7,8,9,10.

6- GND (w kostce przy radiu podłączamy do czegoś ? )
7- RR (w kostce przy radiu pod to samo)
8- LR (w kostce przy radiu pod to samo)
9- RF (w kostce przy radiu pod to samo)
10- LF (w kostce przy radiu pod to samo)

Mam pytania więc pisze: W radiu wychodzi 6 kabli tak jak w załączniku, czy te dwa piny zostają puste ?
2. Na czym polega kodowanie radia, jak je wykonać i gdzie znaleźć pin BOSE ?
3. ta część mało zrozumiała :) - z radia z opisu tam gdzie wychodzi pin bose wyprowadzamy przewod do masy to jest podbicie basu w bose ( na tym kablu jest 5V napiecia a i tak masa ) - czyli ten pin podłaczyć pod mase sygnałową ta co idzie do wzmacniacza ?
- nic wiecej nie potrzeba tylko sygnal z kostki , standardowe zasianie , pamietac tylko o tym pinie bose bo bez podlaczenia tego przewodu jest kicha , srodkowa kostka zostaje bez uzycia , nie wtykamy jej to od glosników ale teraz wszystko idzie przez wzmak wiec nie potrzebna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

egoonn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: egoonn » 06 cze 2014, 21:18

-no to tak widze ze twoje radio nie posiada pinu bose ja mialem taki pin bo mam symphony 2 zobacz na schemat ale nie panikuj bedzie grało :)
--teraz jak widac w kostce C masz wyjscia glosnikowe i teraz i kazdy glosnik ma 2 przewody plus i minus teraz plusy dajesz jak widac LF , RF ,LR,RR i po tym jednym przewodzie podlaczasz do wzmaka według schematu i zostaja 4 minusy i taraz łaczysz te 4 minusy i dajesz przy radiu pod pin COM a z drugiej strony przy wzmaku tez laczysz te minusy i podłaczasz je wszystkie pod pin 6 przy wzmaku
- w kodowaniu radia musisz wbic ze masz bose i bedzie to liczba 9 lub poprostu bose
- a z radia jak bys mial wyjscie bose to wyciagasz przewód i dajesz do jakiejkolwiek masy czy to buda czy masa na przewodach obojetnie
ANIMAL

Awatar użytkownika
chris1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzychu
Rocznik: 2001
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Paliwo: Diesel

Post autor: chris1987 » 27 paź 2014, 23:45

Mam fabrycznie jednostkę RNS-D z 2002roku. Nie ma przygotowanego pinout'u pod BOSE.
Generalnie się zastanawiam jaką różnice wprowadza podłączenie tego kabelka pod masę oraz, czy kodowanie RNS-D na tryb bose nie wnosi tego samego co pin :)

Obecnie mam system blaupunkta i zbytnio nie odpowiada mi dziwek. Jest zbyt płytki i jednolity.

Poważnie się zastanawiam nad zmianą na BOSE z małymi poprawkami:
-dodatkowe wyciszenie i wytłumienie drzwi/tapicerki, aby nic nie wpadało w rezonans
-przednie woofery przytwierdzone do MDFu
-zmiana kondensatorów przy przetwornikach wysoko-tonowych na polipropyleny (pamięta ktoś jaka jest ich pojemność?)

Od Bose nie oczekuje jak większość użytkowników mocnego basu, który wyrywa flaki.
Nastawiam się na fajną przestrzeni. Dobre średnie tony i łagodnej góry. Więcej szczegółów.

Do przeróbki z blaup. na bose potrzebne będzie:
- mid woofery 16,5cm 4szt
- tweetery zostają - ponoć są takie same jak w systemie BP
- subwoofer + wtyczka
- trochę kabli

Co do wiązki.
Lepiej jest wykonać nową?
Czy lepiej dołożyć z żółtej kości mini ISO C1 dwa kabelki sygnałowe(lewy i prawy przód) z radia do wzmacniacza bose. Oraz kable zasilające od wzmacniacza do przednich głośników.
Zasilanie, wzbudzenie, masa i tylne głośniki można wykorzystać i poprzypinać pod nową wtyczkę bose z starej?

Na koniec pytanie do kolegi egoonn. Czemu wzbudzenie podłączyłeś po stacyjce, a nie do radia? Po wyłączeniu zapłonu chyba nie posłuchasz sobie muzyki?

:)
AWX 175KM/380NM

Mycek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mycek » 28 sty 2015, 17:14

Mam pytanie co do samego BOSE. Jaka to jest półka jakościowa jeśli chodzi o car-audio ? Innymi słowy ile trzeba wydać, żeby zrobić lepszą instalację np. oddając auto do specjalistów ?

Awatar użytkownika
cajar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cajar » 29 sty 2015, 06:13

Konkretnie ciężko wycenić.

Ja mam trochę porównanie - wymieniłem z przodu Bose na Hertz HSK 165 i jestem zadowolony. To takie Hertze kosztują około 900zł. Do tego potrzebny był wzmacniacz - około 1500zł. Ja jeszcze wrzuciłem skrzynię basową z głośnikiem JL Audio. Gra to na pewno nie gorzej niż Bose jeśli chodzi o jakość, ale za to jest zdecydowanie głośniej - a właśnie tego mi brakowało.
Podsumowując: razem kosztowało mnie to około 4000 zł (w tym montaż, kable itd).
Czy warto? Ja te rzeczy miałem już kupione do poprzedniego auta, więc je po prostu tutaj zamontowałem. Jeśli miałbym kupować zestaw specjalnie na wymianę za Bose, raczej bym odpuścił.

Żeby wymienić całość Bose na inną instalację, lepszą, trzeba się liczyć z kosztem conajmniej 5000...6000zł. Wiadomo, że można kupić sprzęt za 10 czy 20 tysięcy, ale kwoty, które podałem to takie rozsądne minimum. Można kupić sprzęt używany - wtedy wyjdzie sporo taniej.

Aha, i jeszcze oprócz tego wszystkiego zmieniłem radio na Pioneer DEH-80PRS (procesor dźwięku, EQ 16 pasmowy, auto EQ, itd) - bo dopiero z tym radiem całość instalacji pokazała co potrafi :)

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: yaszczur » 29 sty 2015, 10:15

Mycek, w momencie kiedy nasze auta były nowe, sytem BOSE w nich zamontowany mógł robić wrażenie. Obecnie, żeby mieć coś porównywalnego a niejednokrotnie lepszego nie trzeba dużych nakładów, więc nie zgodzę się z kwotami jakie podał kolega wyżej, chyba że oddaje się auto do firmy, która za montaż weźmie drugie tyle co koszt sprzętu, (dla mnie bezsens).

Przykładowy koszt nowego zestawu, który moim zdaniem zagra lepiej niż BOSE.
Radio > 600-700zł
Głośniki przód (zestaw odseparowany) > 400zł
Głośniki tył (mogą zostać w serii)
Subwoofer > 250zł
Wzmacniacz > 300zł
Wygłuszenie drzwi > 100zł

Podsumowując, około 1800zł na nowych podzespołach... Składając zestaw na używanych częściach, można zejść w okolice 1200zł. Jeśli kogoś interesują propozycję modeli mieszczących się w tych przedziałach cenowych proszę pytać.

Ps. Czasami wystarczy wymienić samo radio na porządny model z DSP i czasówkami na pokładzie, żeby znacznie ożywić seryjne głośniki i zdziwić się jak mogą one zagrać :)
Pozdrawiam...

Mycek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mycek » 29 sty 2015, 13:16

Dzięki Panowie za odpowiedź. Myślałem o wymianie audio w tym A6 co mam ale ostatecznie auto idzie na sprzedaż jednak w kolejnym będzie BOSE i dlatego pytam o wskazówki.

Awatar użytkownika
cajar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cajar » 29 sty 2015, 13:49

yaszczur pisze:Mycek, w momencie kiedy nasze auta były nowe, sytem BOSE w nich zamontowany mógł robić wrażenie. Obecnie, żeby mieć coś porównywalnego a niejednokrotnie lepszego nie trzeba dużych nakładów, więc nie zgodzę się z kwotami jakie podał kolega wyżej, chyba że oddaje się auto do firmy, która za montaż weźmie drugie tyle co koszt sprzętu, (dla mnie bezsens).

Przykładowy koszt nowego zestawu, który moim zdaniem zagra lepiej niż BOSE.
Radio > 600-700zł
Głośniki przód (zestaw odseparowany) > 400zł
Głośniki tył (mogą zostać w serii)
Subwoofer > 250zł
Wzmacniacz > 300zł
Wygłuszenie drzwi > 100zł

Podsumowując, około 1800zł na nowych podzespołach... Składając zestaw na używanych częściach, można zejść w okolice 1200zł. Jeśli kogoś interesują propozycję modeli mieszczących się w tych przedziałach cenowych proszę pytać.

Ps. Czasami wystarczy wymienić samo radio na porządny model z DSP i czasówkami na pokładzie, żeby znacznie ożywić seryjne głośniki i zdziwić się jak mogą one zagrać :)

A ja się też nie zgodzam z tym co napisałeś :) Jaki wzmacniacz za 300zł kupisz? Albo subwoofer za 250zł? Porządne kable kosztują niewiele mniej :)

Ja wszystko montowałem sam, więc nikt na mnie nie przycinał x2. Ceny zakupu też miałem dużo lepsze niż te rynkowe. Z tym, że tak jak pisałem - wszystko było kupowane jeszcze do poprzedniego auta, dobre kilka lat temu - i może wtedy ceny były inne.

Podsumowując: BOSE gra fajnie, ale jak ktoś chce to za niewielkie pieniądze zbuduje sobie system, który gra nie gorzej :)

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: yaszczur » 29 sty 2015, 15:13

cajar pisze:Jaki wzmacniacz za 300zł kupisz?
Np... CRUNCH GPX1000.4 /
http://www.ceneo.pl/14122656
Nie jest to wzmacniacz wysokiej klasy, ale nowy i z pewnością lepszy niż ten z systemu BOSE... spokojnie zasili zestaw przedni + suba w mostku. Natomiast z używek w tej kwocie można mieć już coś dobrego: HIFONICS SON OF EUROPA, Audio System Twister F4-240, Rodek R480i itd...
cajar pisze:Albo subwoofer za 250zł?
Np... Powerbass S-104x
http://allegro.pl/powerbass-s-104x-sub- ... 37899.html
Sub z BOSE może się schować. Podobnie używki nie przekraczające 300zł, wystarczy poszukać na portalach aukcyjnych.
JL AUDIO 12W0-4, HERTZ HX 250 D, ALPINE SBE-1243BR, HELIX BLUE 12", AUDIO SYSTEM itd...

Uprzedzam, że jeśli chodzi o przykłady nowych klocków, podaję takie, które pozwolą zbudować coś porównywalnego, bądź trochę lepszego od seryjnego BOSE. Na podanych używkach można w tej kwocie złożyć sporo lepszy zestaw, nie przekraczając podanego wcześniej budżetu :)
Pozdrawiam...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja