Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi A6 C6 3.0 TDI Stuka i szarpie

Silniki wysokoprężne
Cab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Audi A6 C6 3.0 TDI Stuka i szarpie

Post autor: Cab » 27 sty 2015, 18:05

Witam, mam następujący problem: po odpaleniu po nocy (zwłaszcza tej minusowej) autko jedzie normalnie przez jakieś 200-300 metrów po czym zaczyna szarpać dość mocno, towarzyszy temu słyszalne pukanie w szczególności jak dodaje się gaz. Wszystko dzieje się do osiągnięcia optymalnej temperatury silnika.

Link do nagrania "tego" stukania
A6 3.0. TDI stukanie

Sorry za jakośc ale było nagrywane telefonem - najlepiej słychać około w połowie ścieżki.

Auto ma przejechane 200009 km
Skrzynia manualna
Rozrząd - przy odpalaniu nic nie dzwoni

Czy to może być wina wtrysków ??

Z góry dziękuję za odpowiedź

artekdzg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Audi A6 C6 3.0 TDI Stuka i szarpie

Post autor: artekdzg » 29 sty 2015, 18:33

Cab pisze:Witam, mam następujący problem: po odpaleniu po nocy (zwłaszcza tej minusowej) autko jedzie normalnie przez jakieś 200-300 metrów po czym zaczyna szarpać dość mocno, towarzyszy temu słyszalne pukanie w szczególności jak dodaje się gaz. Wszystko dzieje się do osiągnięcia optymalnej temperatury silnika.

Link do nagrania "tego" stukania
A6 3.0. TDI stukanie

Sorry za jakośc ale było nagrywane telefonem - najlepiej słychać około w połowie ścieżki.

Auto ma przejechane 200009 km
Skrzynia manualna
Rozrząd - przy odpalaniu nic nie dzwoni

Czy to może być wina wtrysków ??

Z góry dziękuję za odpowiedź
Koło pasowe na wale lub dwumas, skoro piszesz że rozrząd cichy przy starcie tylko to mi sie nasuwa. A moc jest normalna czy czuć spadek?

Cab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Cab » 29 sty 2015, 19:07

Powiem Ci szczerze że spadku mocy nie zauważyłem. Wtryski byś odrzucił ? To mi się pierwsze nasunęło ale nie wiem czy by tak stukały. Jutro je sprawdzę dla świętego spokoju. I wtedy będę dalej szukał. W każdym bądź razie dzięki za odp. :) jeszcze pytanko. W razie czego to można z tym jeździć czy raczej samochód odstawić od razu ?

artekdzg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: artekdzg » 30 sty 2015, 19:10

Cab pisze:Powiem Ci szczerze że spadku mocy nie zauważyłem. Wtryski byś odrzucił ? To mi się pierwsze nasunęło ale nie wiem czy by tak stukały. Jutro je sprawdzę dla świętego spokoju. I wtedy będę dalej szukał. W każdym bądź razie dzięki za odp. :) jeszcze pytanko. W razie czego to można z tym jeździć czy raczej samochód odstawić od razu ?
trudno powiedzieć czy można jeżdzic ale ja bym to sprawdził

Cab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Cab » 30 sty 2015, 23:22

Już jest diagnoza - 6 wtryskow do wymiany. Dwa dają za dużo paliwa a 4 za malo (w tym jeden daje tylko połowę dawki)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja