Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

RNS-D DX komunikacja analogowa

Car Audio
ODPOWIEDZ
krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

RNS-D DX komunikacja analogowa

Post autor: krzychc » 21 sty 2015, 18:01

W pierwszych RNS-D DX, tak jak w RNS-D non DX, było wyjście analogowe Enable, Data, Clock do komunikacji z zegarami. Stosowany opis wyjść znajdował się na naklejce na obudowie radia. W nowszych RNS-D DX nie ma już opisu wyjść analogowych na naklejce. Czy ma ktoś doświadczenie czy faktycznie radio nie posiada tych wyjść i komunikuje się tylko po CAN, czy wyjścia są, tylko z powodu wprowadzenia magistrali CAN w poliftach nie uwzględnia się ich w opisie? Naklejka wczesnych RNS-D DX zawierała opis złącza analogowego i CAN więc trochę łudzę się, że nie zmieniali nic w radiu tylko pominęli opis. Bardzo zależy mi na tej informacji ponieważ chciałbym wymienić licznik przedliftowy z "kratką" na licznik z FIS i podłączyć mój RNS-D DX tyle, że oficjalnie przedliftowy licznik z FIS ma wejście analogowe z radia a moje radio ma wyjście cyfrowe CAN natomiast poliftowy licznik ma wejście cyfrowe CAN, inne immo a wyjście CAN z radia jest niekompatybilne i wymaga zastosowania CANGeateway lub TMC. Mam dostęp do licznika przedliftowego z FIS i mam nadzieję, że może uda się go jakoś skomunikować z RNS, kwestia tylko rzekomego wyjścia analogowego...

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat

Post autor: bendzji » 21 sty 2015, 21:32

krzych już Ci pisałem że masz na 99% immo2 i licznik z cyfrowym zegarkiem zaadaptujesz do immo :)

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzychc » 21 sty 2015, 22:03

bendzji pisze:krzych już Ci pisałem że masz na 99% immo2 i licznik z cyfrowym zegarkiem zaadaptujesz do immo :)
bendzji, tak wiem, ale muszę kupić licznik a dzisiaj przedliftowy, sprawny z FIS dostałem od znajomego i zacząłem kombinować... poza tym zjada mnie ciekawość, czy coś zmienili fizycznie w radiu czy taniej było zmienić naklejkę

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat

Post autor: bendzji » 21 sty 2015, 22:30

skoro dostałeś licznik za free to jak nie zadziała to szukaj emulatora CAN :)

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzychc » 21 sty 2015, 22:35

Znalazłem taki emulator w zestawie CAN-EMU31.02 do podłączenia RNS-E. Przewody nie są mi potrzebne ale emulator jest chyba właściwy. Wysłałem zapytanie do trzech firm, które miały go w sprzedaży ale nie jest już dostępny. Może ktoś ma namiar na taki emulator?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja