zmiana tipa na manual
zmiana tipa na manual
Witam
Ostatnio pojeździłem sobie manualem w 1.8 turbo kolegi i wpadłem na pomysł żeby wywalić tiptroinica ( chociaż chodzi idealnie jak na swój wiek i przebieg ) i wstawić manuala. Pewnie zrobię tak, że sprzedam tipa i zacznę szukać gratów do zamiany. Wiem, że potrzebuję skrzyni, sprzęgła z dwumasą, pedałów z pompką sprzęgła i przewodem i półosi. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, mianowicie czy muszę zmieniać wózek pod silnikiem żeby założyć inne łapy do skrzyni, czy też nie. Jeżeli macie jakieś doświadczenie związane z taką przeróbką to dajcie znać. A...jeszcze jedno. na allegro jest dużo różnych skrzyń manualnych do A6 z różnymi oznaczeniami, pewnie coś znaczą ale pojęcia nie mam co i jaką najlepiej skrzynię dobrać.
Ostatnio pojeździłem sobie manualem w 1.8 turbo kolegi i wpadłem na pomysł żeby wywalić tiptroinica ( chociaż chodzi idealnie jak na swój wiek i przebieg ) i wstawić manuala. Pewnie zrobię tak, że sprzedam tipa i zacznę szukać gratów do zamiany. Wiem, że potrzebuję skrzyni, sprzęgła z dwumasą, pedałów z pompką sprzęgła i przewodem i półosi. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, mianowicie czy muszę zmieniać wózek pod silnikiem żeby założyć inne łapy do skrzyni, czy też nie. Jeżeli macie jakieś doświadczenie związane z taką przeróbką to dajcie znać. A...jeszcze jedno. na allegro jest dużo różnych skrzyń manualnych do A6 z różnymi oznaczeniami, pewnie coś znaczą ale pojęcia nie mam co i jaką najlepiej skrzynię dobrać.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakyb
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
uuu....o tym to nawet nie pomyślałem, wiem, że takie zmiany z tipa na manual to nie rzadkość ale byłem świadom jedynie wypięcia sterownika od skrzyni, nie wiedziałem, że ECU silnika ma cokolwiek wspólnego ze skrzynią....rafal_m pisze:Zanim wyjmiesz skrzynie biegow, sprawdz czy jest mozliwosc wykodowania automatycznej skrzyni biegow w silniku
[ Dodano: 2015-01-20, 11:17 ]
a jaką skrzynię byś doradził ?jakubczyk_7 pisze:Różne oznaczenia i różne przełożenia skrzyni. W Etce masz wszystko ładnie opisane , jaki kod jakie przełożenie.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
ja sobie chcę sam tą przekładkę zrobić bo ogólnie nie ma technicznie dużego problemu, robiłem to kiedyś w passacie. Dowiedziałem się, że nie ma najmniejszego problemu odnośnie kodowania. Wypinasz sterownik i po kłopocie. Co do samej przekładki to półosie skrzynia łapy sprzęgło, może wózek pod silnikiem ale to do ogarnięcia. Najbardziej chodzi mi o to żeby kupić to wszystko naraz od jednego człeka i nie musieć szukać części później na allegro. Ciśnienia nie mam bo mój tip jest OK.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
No no w szczegolnosci ze sterownik silnika ma rozne mapy dla roznych skrzyn, w tym takze, dla manuala - jest kompletnie inna mapaatlas1977 pisze:ja sobie chcę sam tą przekładkę zrobić bo ogólnie nie ma technicznie dużego problemu, robiłem to kiedyś w passacie. Dowiedziałem się, że nie ma najmniejszego problemu odnośnie kodowania. Wypinasz sterownik i po kłopocie. Co do samej przekładki to półosie skrzynia łapy sprzęgło, może wózek pod silnikiem ale to do ogarnięcia. Najbardziej chodzi mi o to żeby kupić to wszystko naraz od jednego człeka i nie musieć szukać części później na allegro. Ciśnienia nie mam bo mój tip jest OK.

a co to za problem mapę zmienić albo przekodować inny sterownik?rafal_m pisze:No no w szczegolnosci ze sterownik silnika ma rozne mapy dla roznych skrzyn, w tym takze, dla manuala - jest kompletnie inna mapaatlas1977 pisze:ja sobie chcę sam tą przekładkę zrobić bo ogólnie nie ma technicznie dużego problemu, robiłem to kiedyś w passacie. Dowiedziałem się, że nie ma najmniejszego problemu odnośnie kodowania. Wypinasz sterownik i po kłopocie. Co do samej przekładki to półosie skrzynia łapy sprzęgło, może wózek pod silnikiem ale to do ogarnięcia. Najbardziej chodzi mi o to żeby kupić to wszystko naraz od jednego człeka i nie musieć szukać części później na allegro. Ciśnienia nie mam bo mój tip jest OK.