Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Samopoziomowanie - przeróbka

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
kasprzak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Samopoziomowanie - przeróbka

Post autor: kasprzak » 01 sty 2015, 16:55

Witam,
Na początku proszę o nie komentowanie, że jest to nieoryginalne, niezgodne z przepisami, ble i w ogóle. Do rzeczy. Chcę spróbować zrobić samopoziomowanie lamp xenonowych. Ogólnie pierwsze pytanie jest takie, czy jest szansa przerobienia oryginalnego systemu (jeden czujnik na tyle?) tak, aby zwracał wartość wychylenia potencjometrycznie, czyli żebym dostał sygnał z przedziału np. 0-12V i mógł analizować to wychylenie. Wtedy automatycznie w odpowiedni sposób regulowałbym wychylenie lamp. Druga sprawa, chciałbym żeby poziomwanie było bardziej dynamiczne np. na wzniesieniach. Wtedy raczej niezbędne byłoby dołożenie drugiego czujnika, ale także przerobienia istniejących silniczków np. na serwa modelarskie.

Ewentualnie zamiast przerabiać to wykorzystać cyfrowy żyroskop. Postawić na płaskim, skalibrować i pod obciążem sprawdzić jakie będą odczyty.

Ma ktoś jakieś pomysły?
Wiem, że ogólnie to sztuka dla sztuki, ale bardziej w ramach ciekawostki chciałem się pobawić.
Pozdrawiam!
A6 C6 Avant 2.0 TDI 2006 r. manual 126KM/306Nm seria @ 167KM/351Nm chip

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 11 sty 2015, 01:35

Przecież tak to właśnie działa - porównuje wartości z potencjometrów z przoru i z tyłu i na tej podstawie ustawia poziom świateł. I działa dynamicznie, najlepiej widać to podczas przejeżdżania przez progi zwalniające.

Co byś chciał tym żyroskopem zdziałać w samochodzie, który trzęsie się non-stop?

Przerabiałem użycie piezożyroskopów do stabilizacji różnych latających sprzętów i uwież mi - bez bardzo dokładnie dobranych czujników, tłumików drgań i odpwiedniego softu do tego wszystkiego to nie zadziała.

Jeśli bardzo chcesz zgłębiać w charatkerze ciekawostki temat stabilizacji piezożyroskopowej to polecam zakup serwomechanizmów modelarskich i jakichś żyroskopów śmigłowcowych do tego, a najlepiej w miarę nowego systemu flybarless, bo dużo z nich posiada możliwość programowania parametrów z PC albo telefonu przez bluetooth.

Więc tak - odpowiadam - jest to jaknajbardziej możliwe i w dzisiejszych czasach do zrobienia chyba nawet na gotowcach. Pytanie tylko po co, skoro oryginalny system realizuje funkcję poziomowania całkiem dobrze?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja