[A6,C5]Xenon czy nie
[A6,C5]Xenon czy nie
Witam,
jak mozna odroznic lampy przednie ksenonowe od zwyklych.musze kupic jedna i teraz nie wiem jaka. Moge dodac ze dlugie swiatla swiecily mi na bialo, czy tam niebiesko, ale tez mam wlozona taka zarowke niby ksenon. I teraz pytanie, czy to swiatlo to od zarowki czy poprostu lampa to ksenon?
jak mozna odroznic lampy przednie ksenonowe od zwyklych.musze kupic jedna i teraz nie wiem jaka. Moge dodac ze dlugie swiatla swiecily mi na bialo, czy tam niebiesko, ale tez mam wlozona taka zarowke niby ksenon. I teraz pytanie, czy to swiatlo to od zarowki czy poprostu lampa to ksenon?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 22:43 przez marini2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
marekwroc, pokrętło o którym mówisz ma każdy reflektor zwykły i ksenonowy, służy ono np diagnoście do regulacji, żebyś nie oślepiał innych, żeby po drzewach nie świeciło, natomiast surowy, mówi o regulacji w kabinie przy włączniku świateł jeśli jest ksenon to pokrętło jest tylko 1 do regulacji jasności zegarów a przy zwykłych lampach są tam 2 pokrętła reg. jasności zegarów i reg. wysokości lamp 

W ksenonach barwa światła zależy od temperatury podanej w kelwinach, np. 4000K ( biała ), 10 000K ( niebieska ). lampy ksenonowe muszą być wyposażone w spryskiwacze reflektorów, ponadto oryginalne ksenony posiadają układ samopoziomowania ( chyba że podróbki które tego nie mają ). W samochodzie bez ksenonów masz regulację wysokości świateł.
-
- Forum Audi A6 / A7
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
a ja się podepnę pod temat i napiszę,że będąc w klinice oświetlenia w brzezinach pod łodzią,koleś który jest tam rzekomym fachowcem oznajmił mi,że oryginalne xenony nie zawsze muszą mieć spryski i nie muszą się samopoziomować. warsztat dość duży,repertuar napraw i akcesorii też i spora klientela. teraz bądź tu mądry...