Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] słabe światła - wymiana żarówek na nowe

Elektryka
sportmen77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sportmen77 » 04 sty 2014, 21:52

Witam Mineło kilka latek od ostatniej wiadomości w tym temacie. A posiadam Audi A6 C5 od jakiś 6 miesięcy. i zaczął się problem świateł SÂŁABE ÂŚWIATÂŁO MIJANIA przynajmniej mam takie wrażenie. Jakieś podpowiedzi ???

Awatar użytkownika
Greegorr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Greegorr » 22 gru 2014, 17:32

Witam, wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum dlatego proszę o wyrozumiałość gdybym popełnił jakiś błąd ;)

Mam dylemat bardzo podobny do tego jaki miał kolega który zakładał ten temat.

Posiadam trochę słabe światła mijania w swojej A6, lampy są w dobrej kondycji. Posiadam soczewki i myślę nad zmianą żarówek na Philips Blue Vision Ultra lub Philips X-treme Vision. Troszkę poczytałem popytałem, zastanawiałem się nad Osram Night Breaker Unlimited ale z tego co się dowiedziałem trochę słabo z ich żywotnością.

A teraz moje pytanie do Was: Jakie żarówki Wy możecie polecić? Może ktoś jeździ na tych co wymieniłem wyżej lub któreś widział w "akcji". Bardzo zależy mi na każdej opinii. Nie chodzi mi o "superekstraultra" efekt ksenonów, od żarówek oczekuję dobrego światła zarówno w pogodną jak i deszczową noc, a nie ładnego wyglądu.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę Wesołych Świąt ;)
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze w tym czasie świątecznym znajdzie chwilkę żeby pomóc koledze w potrzebie :)

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: yaszczur » 22 gru 2014, 19:35

Greegorr, Osram i Philips są porównywalnej jakości i w podobnym przedziale cenowym (70zł-120zł/ komplet). Wersje specjalne Vision, Ultra, Night Breaker, Plus świecą trochę lepiej od zwykłej marketowej żarówki, ale nie ma nic za darmo i okupione jest to ich niską trwałością. Kiedy ulegną spaleniu?... ciężko powiedzieć, ale wytrzymują max rok... a jeśli ktoś naprawdę dużo jeździ, to okres ten może się skrócić jeszcze o połowę. Z moich doświadczeń (miałem Philips'y i Osram'y), najlepszym wyborem w SPAM ceny do jakości są Tungsram Megalight Ultra 120%. Kosztują około 35zł/komplet i spokojnie przejeżdżą dwa lata a jakością świecenia dorównują w/w. kosztując przy tym sporo mniej.

Ps. zaglądałeś do odbłyśników? Lampa z zewnątrz może wydawać się ok, natomiast wystarczy, że odbłyśnik będzie wypalony, czy wypłowiały i żadna super żarówka nic nie pomoże w takiej sytuacji.
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Greegorr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Greegorr » 22 gru 2014, 19:50

Zaglądałem, może nie są w idealnej kondycji ale zimę przejeżdżę bo nie mam ani czasu ani możliwości postawienia samochodu i zabrania się za nie lub oddanie ich komuś do regeneracji. Bliżej wiosny planuję zabrać się za nie i za parę innych drobnych poprawek, na razie pomyślałem o wymianie żarówek. Liczę się z tym, że mogą się spalić prędzej lub później i wychodzę z takiego założenia, że jeżeli czegoś się używa to ma prawo to się zużywać.
Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź i wezmę pod uwagę też Tungsram'y bo również na ich temat słyszałem trochę pozytywnych opinii.

Awatar użytkownika
dexter92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dexter92 » 14 sie 2015, 17:18

też miałem taki problem chciałem tylko wyczyscic odbłysnik i soczewke a tu po rozebraniu soczewki i odbłyśnika , odbłysnik był wypalony i nie bylo efektu lustra dałem do regeneracji i jestem mega zadowlony nawet na zwyklej zarówce swieci mega jest powalajaca róznica przed i po .
foto
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gość.

Post autor: Gość. » 14 sie 2015, 19:15

Regenerowane jednak sa mniej trwałe jak nowe i jesli wypalasz lampy za dnia to szybko straca blask.

Ja kupiłem nowe soczewki i przestałem świecić w dzień :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja