[ ASB 3.0 232 KM] dymi spod maski po ostrzejszej jeżdzie!!!
[ ASB 3.0 232 KM] dymi spod maski po ostrzejszej jeżdzie!!!
Witam wszystkich!
mam taki dziwny problem, otóż po przejechaniu trasy z prędkościa powyżej 140km/h obojętnie ile kilometrów, po zatrzymaniu pojawia się zapach spalin we wnętrzu a po podniesieniu maski wydobywają się jakby spaliny z lewej strony silnika ( czasami po prostu mocno dymi, że aż wstyd że to audi). problem nie istnieję wogóle jak użytkuję auto w mieście i na krótkich trasach, w aso powiedzieli że to dpf się wypala i czasami mogą pojawić się spaliny? ale żeby aż tyle???? przecież to audi a nie łazik???
macie może jakieś sugestię??? przecież jak dpf się wypala to spaliny powinny wychodzić rurą wydechową na koĂącu auta a nie pod machą????? chyba że się mylę?
dodam,że temp w porządku, brak jakichkolwiek błędów
tak poza tym to Smacznego jajka a nawet czterech i Mokrego Dyngusa!!!
mam taki dziwny problem, otóż po przejechaniu trasy z prędkościa powyżej 140km/h obojętnie ile kilometrów, po zatrzymaniu pojawia się zapach spalin we wnętrzu a po podniesieniu maski wydobywają się jakby spaliny z lewej strony silnika ( czasami po prostu mocno dymi, że aż wstyd że to audi). problem nie istnieję wogóle jak użytkuję auto w mieście i na krótkich trasach, w aso powiedzieli że to dpf się wypala i czasami mogą pojawić się spaliny? ale żeby aż tyle???? przecież to audi a nie łazik???
macie może jakieś sugestię??? przecież jak dpf się wypala to spaliny powinny wychodzić rurą wydechową na koĂącu auta a nie pod machą????? chyba że się mylę?
dodam,że temp w porządku, brak jakichkolwiek błędów
tak poza tym to Smacznego jajka a nawet czterech i Mokrego Dyngusa!!!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Sprawdź czy Ci nie ubywa w silniku oleju, piszesz że to jest z lewej strony tzn. od strony turbiny może gdzieś tam na tych przewodach gumowych wyrzuca olej i go przepala / zajrzyj od strony turbiny czy czasem nie jest tam obrz......ne olejem /baart81 pisze: otóż po przejechaniu trasy z prędkościa powyżej 140km/h obojętnie ile kilometrów, po zatrzymaniu pojawia się zapach spalin we wnętrzu
Pozdr
Podepnę się ponieważ mam identyczny problem. Mechanik rozważał dwie opcje. Pierwsza to oringi na wtryskiwaczach -dziwne ale podobno się zdarza. Druga, która u mnie bardziej prawdopodobna to siatkowana, metalowa rurka w tylnej części komory silnika, która prawdopodobnie u mnie jest uszkodzona. Na pełną diagnozę muszę jednak chwilę poczekać, aż maestro
będzie miał więcej czasu. Przepraszam za "niefachowy" opis, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
właśnie też mi się tak wydaję, że spaliny powinny wydostawać się z tyłu auta, chyba że połączenie wydechu z dpf jest nieszczelne i w momencie kiedy uruchamia się procedura wypalania filtra, to spaliny wydostają się tą nieszczelnością, bo tak jak pisałem wcześniej przy normalnej jeździe 70-80 km/h nie ma tematu
zastanawiam się jeszcze, tylko się trochę boję, bo w starszych autach szczelność wydechu sprawdza się poprzez zatkanie rury na koĂącu, tylko nie wiem czy w audi przez taką próbę nic się nie popieprzy z kompem?? ajjjj ta elektronika i komputery;(((((
zastanawiam się jeszcze, tylko się trochę boję, bo w starszych autach szczelność wydechu sprawdza się poprzez zatkanie rury na koĂącu, tylko nie wiem czy w audi przez taką próbę nic się nie popieprzy z kompem?? ajjjj ta elektronika i komputery;(((((
Podpinam się do tematu, moje c6 zaczęło ostatnio również dymić spod silnika ze strony kierowcy. Dym wydobywa się na początku po odbaleniu auta przez kilka sekund a potem raczej jest ok. Generalnie nie widać rzadnego wycieku itp. Po zgaszeniu auta w chłodne dni słyszę tak jakby pracujące webasto - pytanie czy to ono nie dymi i czy przypadkiem auto poniżej jakiejś temp. samo nie wspomaga się np w dobrzewaniu płynów webastem ?
-
- Forum Audi A6 / A7