Witam
Mam pytanie może ktoś miał już taki problem.Byłem na przeglądzie i wjechałem na płyty do hamowania i okazało sie że prawe przednie koło hamuje o połowe gorzej od lewego. Czy to jest wina zacisku (czyli tłoczek ) czy całej pompy hamulcowej? Może ktoś miał juz taki przypadek.
[A6 C5 2.5tdi AKE ] Słabsze hamulce w prawym kole
-
- Forum Audi A6 / A7
na 100% kolego masz zatarte jarzmo hamulca.ja miałem hamulec słabszy o 25% a po zdjęciu jarzma hamulca(w nim to trzyma sie imak hamulca wraz z klockami - są tam prowadnice które ulegają zatarciu i to dzieki nim masz słabszy hamulec) aby doprowadzić do stanu urzywalności musiałem grzać palnikiem prowadnice bo tak były zatarte.mi się udało choć walczyłem około 1,5 godziny.ta część lubi niestety się tak zapiec że niestety nadaje sie tylko do wymiany.mam nadzieje że uda ci sie.jeżeli tego nigdy nie robiłeś to proponuje udać sie do zaufanego warsztatu.pozdrawiam. 8-)
ja bym byl bardzioej przychylny censored-owi, mialem podobny problem z tylu... okazalo sie ze mi sie cylinderek zapiekl... wymienilem po dwoch stronach bo i ten drugi wygladal nieciekawie bo poprzedni wlasciciel chyba baaardzo czesto zostawial go na recznym w zimie i w lecie, i jestem na 99% przekonany ze to cylinderek ci sie zapiekl! a tak na marginesie warto sprawdzic raz na pol roku plyn hamulcowy, mechanicy zazwyczaj maja takie testery do sprawdzania zawartosci wody w plynie:) nic to nie powinno kosztowac najwyzej browarka a i glowa spokojniejsza! pozdrawiam
- danek_22
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Więc wreszcie miałem troszkę czasu i rozebrałem
Prowadnice były suche i przycinały się , (zakupiłem specjalny smar do prowadnic ) , wyczyściłem i nasmarowałem
wiem że prowadnice to moje zaniedbanie bo przy ostatniej wymianie klocków nie zadbałem , nie wyczyściłem i nie nasmarowałem ich , ale tłoczek czy to wina płynu
Czas go wymienić ?
Prowadnice były suche i przycinały się , (zakupiłem specjalny smar do prowadnic ) , wyczyściłem i nasmarowałem

wiem że prowadnice to moje zaniedbanie bo przy ostatniej wymianie klocków nie zadbałem , nie wyczyściłem i nie nasmarowałem ich , ale tłoczek czy to wina płynu

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.