2.7 TDI V6 - Jak wymienić świece?
2.7 TDI V6 - Jak wymienić świece?
Witajcie. Mam spalone dwie świecie w 2.7 TDI V6 180PS.
Mam pytanko, jak sie do nich dostać i jak wymienić? Może jakaś uproszczona instrukcja ?
Pzdr !
Mam pytanko, jak sie do nich dostać i jak wymienić? Może jakaś uproszczona instrukcja ?
Pzdr !
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Kolego swiece znajduja sie zaraz kolo kolektorow ssacych.
Ktos zwinny wymieni je bez demontowania kolektorow.
U ciebie w 2.7 tdi powinny byc metalowe swiece wiec nie powinno byc problemu z wymiana.Gozej jak by byly ceramiczne jak to w niektorych modelach.
Zamienniki swiec polecil bym ci Beru bo takie bodajze byly orginalnie wkladane.pozdro
Ktos zwinny wymieni je bez demontowania kolektorow.
U ciebie w 2.7 tdi powinny byc metalowe swiece wiec nie powinno byc problemu z wymiana.Gozej jak by byly ceramiczne jak to w niektorych modelach.
Zamienniki swiec polecil bym ci Beru bo takie bodajze byly orginalnie wkladane.pozdro
-
- Forum Audi A6 / A7
KondzioR mam do Ciebie pytanie. Skąd wiesz, że masz świeczki do wymiany? Wywaliło Ci jakiś błąd na kompie, czy sygnalizowało kontrolką itp.? Pytam, bo sam się zastanawiam, czy mając którąś przepaloną będę o tym wiedział... W Passacie B5 FL przed zimą kiedyś zabrałem się za wymianę i okazało się, że 3 z 4 były martwe, a nigdzie nie było żadnego błędu czy sygnału, że już koniec.
piotereq21, U mnie na początku słabiej odpalał i dłużej kręcił. Potem już zapaliła się kontrolka check i była aż do momentu wymienienia świec. Dodam, że przy piątej świecy byłem już cały mokry bo była tak zapieczona, że bałem się o gwint. Ale raz w prawo raz w lewo delikatnie i puściła. Po wymianie świec (radze wymieniać komplet) zero błędów oraz odpalał z pierwszego
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Coś mi się zdaje że w swoim 2.7TDi miałeś świece na 4.4V.
Jeśli tak, to zastosowana metoda wiąże się z dużym prawdopodobieństwem tego... że teraz trzeba wymienić wszystkie świece na nowe.
Jeśli tak, to zastosowana metoda wiąże się z dużym prawdopodobieństwem tego... że teraz trzeba wymienić wszystkie świece na nowe.

Ostatnio zmieniony 17 gru 2014, 08:35 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
to że się spalą to panowie mit ja po zdemontowaniu 6 szt. grzały tylko 3 i sprawdzalem właśnie akumulatorem ,każda kilka razy i sie nie spaliła żadna (oczywiście z tych sprawnycharczi0044 pisze:Jeśli kabelek przytrzymałeś dłużej jak sekundę to masz wszystkie świece do wymiany, zamiast 4.4V dostały 3x więcejKondzioR pisze:Mam kompa, ale poczułem że gorzej pali z rana, więc sprawdzona metoda, kabelek aku-> świeca![]()
Pozdro