Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BPJ 2.0 170 KM] Pożar cewki zapłonowej.

Silniki benzynowe
RP1969
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Romek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[ BPJ 2.0 170 KM] Pożar cewki zapłonowej.

Post autor: RP1969 » 18 lis 2014, 20:58

[2.0 TFSI BPJ 170KM]

Witam wszystkich obecnych na forum. Proszę o radę i pomoc w związku z przykrym wypadkiem sprzed dwóch dni. Podczas powrotu do domu poczułem dziwny zapach i swąd w kabinie. Zatrzymałem auto i po podniesieniu maski pojawił się dym. Okazało się że spaliła się jedna z cewek zapłonowych. Auto zostało kupione 3 miesiące temu i od razu zwróciłem uwagę że chyba ta jedna w odróżnieniu od innych musiała zostać kupiona na szrocie bo została oznaczona białym markerem.
Kupiłem nową cewkę i kolega usunął błędy z komputera. Niestety auto nie chce zapalić i pokazało że jest rozładowany akumulator. Próby odpalenia auta z kabli z drugiego auta nie dały rezultatu. Teraz ładuję akumulator i jutro ponowię próbę.
Martwi mnie to że auto nie odpala a jeszcze bardziej to co mogło być przyczyną spalenia cewki. Jeśli ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem to proszę o pomoc.
Chyba będę też musiał kupić nową pokrywę zaworów bo stara się leciutko przysmażyła. Jeśli ktoś ma taką lub wie gdzie ją można kupić za uczciwe pieniądze proszę o info. Numer części to 06D103469N.
Dziękuję z gory za wszelkie pomocne uwagi. Pozdrawiam - Romek

wuji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wuji » 23 lis 2014, 10:44

Witam. Ja też miałem problem z tymi cewkami ale nie miałem pożaru, jedynie przestał działać na wszystkie cylindry. Po wizycie w ASO okazało się że cewki w tym silniku podlegają akcji serwisowej i zostały wymienione za darmo. Tak więc jeśli okaże sie że już masz problem z aku załatwiony to polecam wizytę w ASO...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja