Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Zablokowane wspomaganie, akumulator słaby.

Elektryka
ODPOWIEDZ
maciek49
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Zablokowane wspomaganie, akumulator słaby.

Post autor: maciek49 » 20 lis 2014, 23:28

Witam,

Mam taki problem. Odpaliłem dzisiaj samochód po 3 dniach stania( normalnie wszystko odpaliło), ale zablokowała się kierownica. Brak wspomagania jest. Odpala normalnie zapłon , mmi, światła, wszystko gra. Jednak wiadomo przy takiej masie i bez wspomagania, mogę zapomnieć o jeździe.
Pokazała się kontrolka na fisie od akumulatora. Włączyłem battery level i pokazał 60%, jednak co kilkadziesąt sekund procenty uciekały. Przy odpalonym silniku, raczej akumulator powinien się ładować, a nie odwrotnie.

Spadło do 10% i go wyłączyłem, aby później nie mieć problemów z otwieraniem z pilota. Podłączyłem akumulator pod prostownik i zobaczymy rano, czy to wina akumulatora, czy czegoś innego. Samochód mam od pół roku, to są jego pierwsze niższe temperatury.

Wcześniej miałem już problem(stał w maju około 3 tygodni), trzeba go było podłączyć pod prostownik i problem zniknął. Jednak wtedy kierownica chodziła normalnie, a nie się zablokowała.

Co radzicie?

Edit.

Akumulator po 16 godzinach ładowania nic nie ruszył. Kierownica nadal zablokowana, akumulator na 10%. Amperomierz będę miał dopiero w sobotę. Ładowalem bezpośrednio pod klamry na aku + i - .

Co mogło pójść? Alternator? Bym się przejechał z 5 km i zobaczył, czy ładuje, ale w taką pogodę( śnieg i śliskie drogi), bez wspomagania to się nie da jeździć. Do tego nie chcę bardziej niczego popsuć.

odpalanie

z przodu nie mam jak naładować go Obrazek

Obrazek

Obrazek akumulator

[ Dodano: 2014-11-20, 23:28 ]
Do zamknięcia, spadła rolka od napinacza. Przez to zablokowało kierownicę i alternator nie ładował akumulatora, ani akumulator się nie ładował przez prostownik. Taka pierdoła.

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 20 lis 2014, 23:32

maciek49 pisze:ani akumulator się nie ładował przez prostownik.
Tylko że, nie widzę związku ładowania prostownikiem akumulatora z rolką napinacza <mysli>
Warsztat, naprawy Audi A6.

masud

Post autor: masud » 21 lis 2014, 08:08

jedz do jakiegos sklepu wiekszego motoryzacyjnego i ci zmierza napiecia w akumulatorze to jest za darmo będziesz wiedzial jaki jest jego faktyczny stan.jak kolega wyzej pisze to nie wina napinacza ktory ci spadl:),mi ako przy 10% krecilo i furka odpala przyjzyj sie temu ryglowi kierownicy w tych rocznikach duzo ludzi z tym walczy

maciek49
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek49 » 07 gru 2014, 18:42

znowu to samo.Spadł pasek wieloklinowy(wielokomorowy?). Nie wiem,czy jest już za bardzo rozciągnięty i dlatego spada,czy rolka od napinacza poszła.Jak to najlepiej sprawdzić? Przy kręceniu spadła i znowu trzeba będzie założyć lub nie bawić się i kupić nowy pasek/napinacz.

Najłatwiej chyba sciągnąć cały zderzak?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl