[ INNY] Automat 4 DMX wymiana oleju
[ INNY] Automat 4 DMX wymiana oleju
Witajcie , mam zamiar wymienić olej w mojej audi a6 c5 1.9 110km skrzynia DMX 4 , ile dokładnie oleju wchodzi do tej skrzyni? jak sprawdzić po zalaniu stan oleju bez posiadania vaga, chodzi o temp. oleju w skrzyni . ? zalać zalecaną ilość , przejechać x km tak aby silnik złapał 90 st. i zerknąć czy się olej przelewa rurką wychodzącą ze skrzyni w pozycji N?? Wszędzie szukałem ale o wymianie były tematy ale nikt nie podał ile dokładnie do tej skrzyni wchodzi tego oleju. Pozdrawiam Gorąco
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Twój automat ma wg. VW oznaczenie 01N - po tym symbolu znajdziesz dużo więcej info. Natomiast sama procedura jest praktycznie identyczna jak w ZF 5Hp19 ( czyli 01V ) i specyfikacja oleju też ta sama:
- przy wymianie ze zdjęciem miski i filtra - powinno wejść około 3,5 l ( przy suchej skrzyni 5,7 L )
- temperaturę można sprawdzić jeszcze mierząc ciepłotę miski olejowej ale łatwiej chyba Vagiem ( koszt kabelka KKL 20-30 zł a zawsze się przyda więc warto zainwestować
)
- przy wymianie ze zdjęciem miski i filtra - powinno wejść około 3,5 l ( przy suchej skrzyni 5,7 L )
- temperaturę można sprawdzić jeszcze mierząc ciepłotę miski olejowej ale łatwiej chyba Vagiem ( koszt kabelka KKL 20-30 zł a zawsze się przyda więc warto zainwestować