Od pół roku posiadam audi a6 , 1.9 tdi 130 koni już poliftowe i mam bardzo duży problem ze spalaniem . Według moich wyliczeń spalanie w trasie oscyluje w granicach 9-10 litrów przy jeździe 130 km/h , skrzynia 6 biegowa manualna . Staram się sprawdzić dokładnie spalanie ale jakże w tym modelu już popularna wskazówka paliwa szaleje i pokazuje sobie jak chce ( wskazuje pól baku i pali się rezerwa, zegary bez fisa ) , zrobiłem test gdy zapaliła się rezerwa , wlałem 40 litrów i do zapalenia rezerwy zrobiłem 410 km . Auto jeździło na kolach 18/225/40 , teraz wrzuciłem oryginał 205/55/16 aby dokładniej sprawdzić czy ma to wpływ oraz wczoraj zataknowałem pod korek i chce zrobić z 400 km i dolać znowu do pełna aby dla 100% pewności wiedzieć ile pali . Auto było podłączane pod VAGa i 0 błędów , byłem w serwisie i jeździliśmy z kompem , powiedziano mi że wszystko jest według nich OK , dawka , wtryski , turbo .
Kupiłem popularnego TDIka dla małego spalania a tu pali jak TDI .... 4.2

Pozdrawiam
Ps. Nie podałem kodu silnika gdyż jestem w pracy i dopiero wieczorem jestem w stanie to sprawdzić jeśli będzie potrzebne .
Chciałem też dodać iż auto jest po jakimś programie , takie już kupiłem , jedzie na pewno lepiej niż zwykła 130 gdyż miałem passata z tym silnikiem i mam porównanie , sam poprzedni właściciel także potwierdził to . Być może w tym pies pogrzebany ?