Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AMX 2.8 193 KM] Wymiana uszczelniacza/simmeringu czujnika H

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
sebool12
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AMX 2.8 193 KM] Wymiana uszczelniacza/simmeringu czujnika H

Post autor: sebool12 » 19 paź 2014, 18:23

Witam

Jak wymienić uszczelniacz/simmering czujnika halla w tym silniku ?
Patrząc na instrukcje w ElsaWin zgłupiałem, gdyż przy instrukcji wymiany przy prawej głowicy na obrazkach początkowo pokazana jest strona pasażera, a później strona kierowcy i na koniec znów pasażera.
Za to przy wymianie lewej strony (kierowcy?) podobno trzeba demontować pokrywę zaworów wraz z podwójną pokrywą wałków.
Dlatego chcialem się dowiedzieć jak w rzeczywistości wygląda ich wymiana? Czy wystarczy tylko zdemontować czujnik halla (2 śrubki + 3 od osłony) i mam już simmering?
Niżej dołączam obie instrukcje w formie PDF

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/ymyEZ/Wymiana-pierscienia-uszczelniajacego-czujnika-Halla-i-zaslepki-lewa-glowica-silnika.pdf

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/uPuVF/Wymiana-pierscienia-uszczelniajacego-czujnika-Halla-prawa-glowica-silnika.pdf

Bawół1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Bawół1 » 26 paź 2014, 08:22

Wymieniałem stronę kierowcy bez demontowania mostka pzykrywającego wałki , ani dekla. Stary simering ostrożnie usunałem śrubokrętem ( aby nie uszkodzić wałka lub gniazda simeringu) , następnie dopasowałem nasadkę ( rozmiar chyba 32) + odpowiedniej długości śruba M8 + podkładka co by łeb śruby nie wszedł w czworokąt nasadki.
W wałku jest gwint gdzie wkręca się śrubę mocującą blachę od halla.
Tutaj wkręcamy nasz "przyrząd" i aplikujemy simering ładnie go wcześniej centrując na gnieździe.

i to tyle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja