prawe lusterko AUDI A6 C5 2004r.
prawe lusterko AUDI A6 C5 2004r.
Witam
Końcem roku spadł drogowskaz na moje audi. Maska do malowania lusterko prawe do wymiany:/
No i mam problem, chcę kupić używane lusterko ale nie wiem jakie..
Mało,że mam problem z PZU to jeszcze to lusterko!
potrzebuje sam korpus/mechanizm - obudowa i lustro jest całe.
Moje lusterko jest składane, regulowane i podgrzewane.
Znalazłem kod na moim uszkodzonym lusterku:4b1 858 532 BG 3FZ , oczywiście z takim kodem lusterka nie ma na allegro no bo gdzieby...
Moje pytanie brzmi: czy muszę mieć lusterko z identycznym kodem aby wszystkie funkcje prawidłowo działały ?
Czy wystarczy,że będzie miało tyle samo pinów- kabli ?
Z mojego lusterka wychodzi 11 kabli a kostka ma 10 bolców natomiast wtyczka w samochodzie ma osiem otworów aktywnych (dwa zaślepione).
Znalazłem podobne oznaczenie lusterka 4b2 858 532 BC 3FZ - czy będzie kompatybilne..?
Jak znaleźć odpowiednie lusterko?
z góry dziękuje za pomoc.
Końcem roku spadł drogowskaz na moje audi. Maska do malowania lusterko prawe do wymiany:/
No i mam problem, chcę kupić używane lusterko ale nie wiem jakie..
Mało,że mam problem z PZU to jeszcze to lusterko!
potrzebuje sam korpus/mechanizm - obudowa i lustro jest całe.
Moje lusterko jest składane, regulowane i podgrzewane.
Znalazłem kod na moim uszkodzonym lusterku:4b1 858 532 BG 3FZ , oczywiście z takim kodem lusterka nie ma na allegro no bo gdzieby...
Moje pytanie brzmi: czy muszę mieć lusterko z identycznym kodem aby wszystkie funkcje prawidłowo działały ?
Czy wystarczy,że będzie miało tyle samo pinów- kabli ?
Z mojego lusterka wychodzi 11 kabli a kostka ma 10 bolców natomiast wtyczka w samochodzie ma osiem otworów aktywnych (dwa zaślepione).
Znalazłem podobne oznaczenie lusterka 4b2 858 532 BC 3FZ - czy będzie kompatybilne..?
Jak znaleźć odpowiednie lusterko?
z góry dziękuje za pomoc.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Lusterko najlepiej dobrać po ilości konektorów obsadzonych w lusterku. Wygląda to tak:
5 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane
7 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane, fotochromatyczne
8 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane, składane elektrycznie
10 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane, fotochromatyczne, składane elektrycznie.
Oczywiście są też lusterka z pamięcią ustawień, ale takie są wyposażone w dwa złącza.
U Ciebie wygląda, że masz lusterko przygotowane pod wszystko, tylko w Twoim samochodzie nie ma funkcji obsługującej lusterka fotochromatyczne. Z tego powodu masz mniej konektorów w złączu samochodu niż w lusterku
Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to dawaj znać
PS. W jakim stanie jest Twoje uszkodzone lusterko, co się uszkodziło, stelaż, trójkąt mocujący, obudowa? Pytam, bo lusterka można rozbierać na części i być może małym kosztem mógłbyś zreanimować swoje
5 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane
7 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane, fotochromatyczne
8 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane, składane elektrycznie
10 PIN - lusterko elektryczne, podgrzewane, fotochromatyczne, składane elektrycznie.
Oczywiście są też lusterka z pamięcią ustawień, ale takie są wyposażone w dwa złącza.
U Ciebie wygląda, że masz lusterko przygotowane pod wszystko, tylko w Twoim samochodzie nie ma funkcji obsługującej lusterka fotochromatyczne. Z tego powodu masz mniej konektorów w złączu samochodu niż w lusterku

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to dawaj znać

PS. W jakim stanie jest Twoje uszkodzone lusterko, co się uszkodziło, stelaż, trójkąt mocujący, obudowa? Pytam, bo lusterka można rozbierać na części i być może małym kosztem mógłbyś zreanimować swoje

to są zdjęcia mojego lusterka, nie wiem czy da się cos zrobić ..
Obudowa, lustro, mechanizm regulacji lusterka działa
10 Pinów czyli chodzi Ci o 10 bolców w kostce..?, jeżeli tak to mam jeszcze jedno pytanie
Już zauważyłem ,że są lusterka z kostką 10pinową z 10kablami i 11kablami - ja mam 11 kabli czy to też ma znaczenie?, czy to może oznaczać ,że jak kupie np. lusterko z 10 kablami to nie będą wszystkie funkcje działały ?
Kod lusterka, który podałem wcześniej ma jakiekolwiek znaczenie , czy po prostu jest tak ,że od 2001-2004r. co roku przy produkcji lusterek zmieniali kody a lusterka niczym się nie różniły
Tak czy siak da się zrobić cos z tym lusterkiem moim ?:)
Dzięki za info Piotr;-)
![Obrazek]()

10 Pinów czyli chodzi Ci o 10 bolców w kostce..?, jeżeli tak to mam jeszcze jedno pytanie
Już zauważyłem ,że są lusterka z kostką 10pinową z 10kablami i 11kablami - ja mam 11 kabli czy to też ma znaczenie?, czy to może oznaczać ,że jak kupie np. lusterko z 10 kablami to nie będą wszystkie funkcje działały ?
Kod lusterka, który podałem wcześniej ma jakiekolwiek znaczenie , czy po prostu jest tak ,że od 2001-2004r. co roku przy produkcji lusterek zmieniali kody a lusterka niczym się nie różniły
Tak czy siak da się zrobić cos z tym lusterkiem moim ?:)
Dzięki za info Piotr;-)
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Dwa z przewodów wchodzą na ten sam konektor - zdaje się że nr 2 (przewód brązowy), tak więc jest dokładnie tak jak napisałeś - 10 konektorów (bolców) i 11 przewodówmelon44 pisze:0 Pinów czyli chodzi Ci o 10 bolców w kostce..?, jeżeli tak to mam jeszcze jedno pytanie

Kod ten oznacza typ lusterka - tzn jego wyposażenie (jak wspominałem wcześniej, czy podgrzewane, czy fotochrom, czy składane, czy z pamięcią itp), dodatkowo określa on stronę oraz w jakim roczniku były one stosowane. Jeżeli nie chcesz się bawić w przekładkę, to proponuję zakup jakiegokolwiek po lifcie z 8 lub 10obsadzonymi konektorami - koniecznie wersja EU (jest sporo wersji GB).melon44 pisze:Kod lusterka, który podałem wcześniej ma jakiekolwiek znaczenie , czy po prostu jest tak ,że od 2001-2004r. co roku przy produkcji lusterek zmieniali kody a lusterka niczym się nie różniły
W Twoim wypadku wystarczyłoby kupić najtańsze lusterko polift, prawa strona wersja EU, i przełożyć trójkąt mocujący do Twojego lusterka (ten metalowy element na którym trzyma się lusterko) oraz taki mikrowłącznik który się w nim znajduje. Nie jest to bardzo trudne, jednak przydałaby się jakaś praska (trzeba zgnieść sprężynę). Ja przeprowadzałem taką operację już kilkukrotnie i za każdym razem lusterko działało tak jak trzeba.melon44 pisze:to są zdjęcia mojego lusterka, nie wiem czy da się cos zrobić ..
Jeżeli będziesz zainteresowany to mogę poszukać paru zdjęć z tej operacji

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Tak będzie pasowałomelon44 pisze:czyli muszę kupić lusterko 10pinowe z 11 kablami
Aby być dokładnym 8pinowe z 9 kablamimelon44 pisze:8 pinowe z 11kablami - jest takie ? Też będzie kompatybilne..?

Po kolei (nie ma zdjęć od wszystkiego, ale to Ci da pojęcie w jaki sposób się do tego zabrać:melon44 pisze:Jeżeli masz zdjęcia z przełożenia to chętnie obejrzę chociaż pewnie i tak nie dam rady tego sam zrobić ..
ZANIM ZACZNIESZ COKOLWIEK ROBIć ZRÓB TROSZKę ZDJęć - JAK WYGLÂĄDA LUSTERKO, I JAKA JEST KOLEJNOÂŚć PRZEWODÓW W ZÂŁÂĄCZU
1. Musisz zdemontować złącze, po dwóch jego stronach masz takie jakby 'klapki' zakrywające konektory włożone do złącza. Musisz je otworzyć i odgiąć, tak aby ze złączem tworzyły kąt około 45st (tak na oko

2. Teraz lokalizujesz konektor do którego podłączone są dwa przewody. Z tego co pamiętam jest to konektor nr2 i są tam przewodu żółty i brązowy. Musisz odciąć jeden z nich - ja robię to tak, że około 1cm od konektora obcinam przewód żółty (brązowy zostaje podłączony do konektora)
3. Teraz odkręcasz 2 wkręty które trzymają plastikową osłonę trójkąta utrzymującego lusterko na miejscu. W ten sposób będzie ona luźna i będzie można nieco manerwować przewodami.
4. Wyciągasz przewody i w ten sposób, jedynym połączeniem pomiędzy metalowym ramieniem, a ramą lusterka będzie połączenie mechaniczne (u Ciebie jest ono pęknięte).
5. Aby je rozłączyć najlepiej zrobić sobie przyrząd - ja zrobiłem go z 5cm odcinka rurki 1/2"
6. Następnie używając praski ściskamy sprężynę:
i wysuwamy zawleczkę która zabezpiecza sprężynę przed wystrzeleniem
TERAZ MAMY JUÂŻ CAÂŁE DWIE POÂŁÓWKI
7. Teraz robimy to samo z drugim lusterkiem
8. Jak weźmiesz do ręki trójkąt utrzymujący lusterko i ściągniesz z niego plastikową osłonę , to zobaczysz że w jego dolnej części jest taki jakby microstyk. Musisz go przełożyć ze starego do nowego trójkąta (po to obcinałeś przewód w pkt. 2 - inaczej nie dałoby się tego zrobić)
9. Składasz wszystko w kolejności odwrotnej (tzn najpierw łączysz mechanicznie), następnie przeciągasz przewody, a na koniec wkładasz konektory na swoje miejsce w kostce.
I NA KONIEC TEST

Mnie taka za pierwszym razem zajęła około 1-2h (nie wiedziałem jak to ugryść). Teraz przekładam w jakieś 20-30min

Jakbyś miał pytania, to dawaj znać
PS1. Sprawdź najpierw czy masz zawleczkę na spężynie. Spotkałem się że lusterka będące zamiennikami (nie oryginalne) mają połączenie zaprasowane. W takim wypadku szybciej i taniej będzie kupić drugie lusterko

PS2. Jak już będziesz się bawił w przekładanie zwróć 2 uwagi na te punkty:
Element który wskazuję śrubokrętem - musisz go przełożyć do drugiego trójkąta i upewnić się że bez problemu jego wciśnięcie powoduje uruchomienie microstyku
Zwróć uwagę na element w środkowej części zdjęcia, zaraz koło śruby. Powinien on swobodnie pozwolić się wcisnąć, a po zwolnieniu wrócić na swoje miejsce - prawidłowa praca tego elementu determinuje prawidłowe rozkładanie lusterka - inaczej nie zatrzyma się w położeniu roboczym tylko otworzy się za bardzo.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 19:16 przez kot919, łącznie zmieniany 1 raz.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Ok, w związku z tym skoncentrujmy się na gotowcu ... Możesz na allegro dostać gotowe lusterko do 100zł (ja swego czasu w takich kupowałem) ... To o którym ty piszesz kosztuje 250zł co moim zdaniem jest bardzo wygórowaną ceną.melon44 pisze:o matko na pewno raczej tego nie zrobię sam..
Jak już będziesz chciał kupić jakieś lusterko - gotowca, to zwróć uwagę na ilość pinów - to już ustaliliśmy.
Następne na co zwróć uwagę to na oznaczenia:
Zajrzyj też do tego postu:
viewtopic.php?t=49328&postdays=0&postorder=asc&start=30
Chodzi o to abyś nie kupił lusterka z wersji angielskiej

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
LLR - oznacza prawe lusterko dla pojazdów na rynek EUmelon44 pisze:ok.
ja mam oznaczenie LLR i z takim wyłącznie oznaczeniem mam szukać
W moim przypadku L=lusterko wyłącznie z 2001-2004r.?

Każde z rocznika 2001-2004, z takim oznaczeniem, z 8 lub 10 konektorami będzie się nadawało

bjedź lokalne złomowiska i popytaj się o cenę najtańszego z lusterek - oczywiście wersja EU. Wysyłka w obie strony to około 40zł kurierem, zatem rozważ możliwość wysłania całości do mnie. Jak coś odezwij się do mnie na PW.
Witam wszystkich,
pytanie do Kot919 - czy jeżeli posiadam lusterko prawe male 5 pinowe i kupie lusterko po liftowe 7 pinowe i wymienię wiązkę w drzwiach wraz z lusterkiem na 7 pinowe to wszystko będzie działać jak należny ? konkretnie chodzi mi o to czy jak wymienię cala wiązkę z drzwi to komputer to będzie już sam obsługiwał czyli czy fotochrom będzie już sam działał automatycznie? czy jest jeszcze coś dodatkowo potrzebne ?
pytanie do Kot919 - czy jeżeli posiadam lusterko prawe male 5 pinowe i kupie lusterko po liftowe 7 pinowe i wymienię wiązkę w drzwiach wraz z lusterkiem na 7 pinowe to wszystko będzie działać jak należny ? konkretnie chodzi mi o to czy jak wymienię cala wiązkę z drzwi to komputer to będzie już sam obsługiwał czyli czy fotochrom będzie już sam działał automatycznie? czy jest jeszcze coś dodatkowo potrzebne ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ernesto
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
jak zalozysz zewnetrzne 2 lusterka plus wewnwtrzne tez fotochrom to tak bo sygnal do zewnetrznych fotochromow idzie z wewnetrznego fotochromu , bez wewnetrznego lusterka z fotochromem nie działaja i nie beda dzilac zewnetrzne , jak piszesz ze fabrycznie nie masz żadnego to fotochromu to zakup wewnetrznego lustrka plus zewnetrzne i bedzie , podłaczenie jest proste
ANIMAL