Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BDW 2.4 177 KM] Falując obroty przy włączonej klimatyzacji

Silniki benzynowe
Poke
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BDW 2.4 177 KM] Falując obroty przy włączonej klimatyzacji

Post autor: Poke » 01 paź 2014, 16:15

Witam, od kilku tygodni mam problem z autkiem. Przy wyższych temperaturach, włączając klimę auto na postosju, na światłach itp. faluje o ok. 300 obrotów.. na poziomie 800-1100 obr/min.

Objaw jest szczególnie upierdliwy i odczuwalny na gazie, na benzynie prawie nie wyczuwalny i się nie zdarza.. Ale ostatnio tez go przyfalowało.. Żadnych innych złych objaów nie ma, auto lata jak trzeba, ale podczas postoju faluje..

Facet od regulacji LPG, twierdzi, że to usterka związana z przepustnicą( chyba tak) i sugerował podjechać na przeczyszczenie i regulację..

Dziś włączyła mi sie kontrola check engin, ale samochód nie wyrzuca mi żadnych błędów.. I dalej są te same objawy tj. z klimą faluje, bez nie wyczuwalne.. Na benzynie tez prawie nie czuć..

W trakcie jazdy nie ma żadnych problemów..

Proszę o sugestie, a najlepiej polećcie warsztat w Krakowie, gdzie mnie nie wyciu..ają.. bo zauważyłem, że mój obecny mechanik wychodzi z założenia, że mam kieszenie bez dna i jakoś mu nie ufam.. ;/

Awatar użytkownika
mucia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mucia » 01 paź 2014, 21:25

Miałem kiedyś taki problem i też tylko na gazie z wlaczona klima. Mialem Staga i myślę, że problem leży w instalacji LPG tzn może mapa.

Poke
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Poke » 01 paź 2014, 23:09

Tak, tylko że ostatnio te objawy pojawiły się też na benzynie..

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Re: Falując obroty przy włączonej klimatyzacji

Post autor: KMS » 04 paź 2014, 13:46

Poke pisze:
Dziś włączyła mi sie kontrola check engin, ale samochód nie wyrzuca mi żadnych błędów..

/
Chyba niemożliwe.
Instalacja gazowa do poprawki.
Przyczyną falowania może być czujnik odpowiadający za reg. obr. przy włączonej klimie.

kitok3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kitok3 » 04 paź 2014, 19:06

Witam. Ja też mam ten sam problem co kolega POKE. Jeżeli to czujnik regulacji obrotów to gdzie on jest ??

Poke
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Poke » 05 paź 2014, 14:06

Po podpięciu do komputera wyskoczył błąd za bogatej mieszanki.. Póki co brak jakichkolwiek błędów, nic nie świeci.. Niestety sprawdzenie auta było możliwe tylko na przekreconym kluczyku, bo w momencie włączenia auta komputer tracił połączenie:/ a nie miałem za bardzo czasu zostawiać samochód..
Problem polega na tym, że to falowanie zdarza się też na benzynie.. Na gazie jest bardzo wyczuwalne, zwłaszcza na ciepłym silniku, na benzynie ledwie czuć, po zmianie z P na D czuć lekkie falowanie i znika falowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja