Odgłosy z zawieszenia
Odgłosy z zawieszenia
Witam kolegów od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem A6 c6 3.0 tdi Q w tiptr. , jest to moja pierwsza A6 i chciałem was podpytać. Otóż auto ma przejechane 102,000 tys. km i wydawałoby się że zawieszenie powinno byc ok, lecz tak nie jest a rzecz dotyczy głuchych stuków z przedniej osi podczas pokonywania np. zagłębionych studzienek, lub jakiś torowisk itp. Byłem dziś w stacji diagnostycznej i diagnosta powiedział że żadnych luzów, lecz podczas jazdy słych głuche stuki jakby jakaś tuleja gumowo - metalowa. Doda że wyżej wspomniane stuki słychać jak zawieszenie pracuje w góre lub dół tak jak wspomniałem na początku. Przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające, skręcaniu, zawracaniu tego nie ma, jedynie jak wspomniałem na początku tematu. Auto nie pływa elegancko trzyma się drogi, amorki powyżej 70 %.. Proszę o jakieś sugestie co to może być bo trochę denerwuje takie głuche stuki przy pokonywaniu nierówności. Przekładnia również ok brak luzów.
no właśnie tylko gdzie podjechać w woj. łódzkim oczywiście w granicach rozsądku do kogoś kto się zna na tym zawieszeniu , a nie będzie chciał naciągać na koszty?? może do aso na sprawdzenie i ustalenie co puka
[ Dodano: 2012-09-27, 19:06 ]
panowie dziś byłem u jednego szpenia , który zna się na robocie i powiedział mi że do wymiany są poduszki amortyzatora, to one maja powodować głuche stuki podczas pracy amortyzatora , czy ktoś może ten fakt potwierdzić?? w podobnym wątku doczytałem że amorki mogą lecz nie muszą być do wymiany oraz łączniki stabilizatora.
[ Dodano: 2012-10-03, 20:20 ]
Panowie a wiec jestem świeżo po wymianie tych poduszek amortyzatora i jak u mnie to był strzał w 10
, głuche stuki były spowodowane przez wywaloną gumę , która to była niższa o 1,5 - 2 cm od nowej. Polecam wszystkim taką wymianę znudzonym głuchymi stukami.

panowie dziś byłem u jednego szpenia , który zna się na robocie i powiedział mi że do wymiany są poduszki amortyzatora, to one maja powodować głuche stuki podczas pracy amortyzatora , czy ktoś może ten fakt potwierdzić?? w podobnym wątku doczytałem że amorki mogą lecz nie muszą być do wymiany oraz łączniki stabilizatora.
Panowie a wiec jestem świeżo po wymianie tych poduszek amortyzatora i jak u mnie to był strzał w 10

I jak kolego w dalszym ciągu masz cisze w zawieszeniu bo u mnie są takie same objawy i wymieniłem chyba wszystko i nadal są takie stukipompon60 pisze:no właśnie tylko gdzie podjechać w woj. łódzkim oczywiście w granicach rozsądku do kogoś kto się zna na tym zawieszeniu , a nie będzie chciał naciągać na koszty?? może do aso na sprawdzenie i ustalenie co puka![]()
Panowie a wiec jestem świeżo po wymianie tych poduszek amortyzatora i jak u mnie to był strzał w 10, głuche stuki były spowodowane przez wywaloną gumę , która to była niższa o 1,5 - 2 cm od nowej. Polecam wszystkim taką wymianę znudzonym głuchymi stukami.
Wymieniłem amortyzatory , łączniki , łożyska , wahacze kpl. , no i oczywiście gumy te które tez wymieniłeś i najlepsze jest to ,ze nadal słyszę te stuki .
Juz nie mam pomysłów
miała palic 10l w miescie
!!!!!