[ BDW 2.4 177 KM] Zwiększone zużycie benzyny podczas jazdy
[ BDW 2.4 177 KM] Zwiększone zużycie benzyny podczas jazdy
Dzień dobry .Ostatnio postanowiłem sprawdzić ile moja audi a6 c6 2.4 pobiera benzyny podczas jazdy na lpg . Po zrobieniu 130 kilometrów gdzie samochód był odpalany 6 razy moje spalanie benzyny wyszło 2 litry .W te upalne dni samochód praktycznie po odpaleniu i dziesięciu sekundach przełączal się na gaz .Więc wydaje mi się że te 2 litry benzyny to za dużo .Proszę o odpowiedź czy to jest normalne pobieranie benzyny ? Czy może jest coś nie tak ? LPG Staga półroczne .Z góry dziękuję za odpowiedź .
,,Nie wiem nie znam się'' ale jak dla mnie przy takim silniku to norma
dwa nie wiem jak Ty na tym gazie jeździsz i jak u Ciebie w tej instalacji Staga to wszystko jest po ustawiane ale u mnie w BRC w zależności od rodzaju jazdy jak i samego gazu w przypadku utraty mocy podaje również paliwo żeby owego spadku mocy nie było(ale to już chyba powyżej stówy na liczniku
)... no ale może niech się wypowiedzą jacyś eksperci
pozdro

Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.
Re: Zwiększone zużycie benzyny podczas jazdy
Jak to obliczyłeś ?( rozumiem,że do pełna)Howard66 pisze:Dzień dobry .Ostatnio postanowiłem sprawdzić ile moja audi a6 c6 2.4 pobiera benzyny podczas jazdy na lpg . Po zrobieniu 130 kilometrów gdzie samochód był odpalany 6 razy moje spalanie benzyny wyszło 2 litry .W te upalne dni samochód praktycznie po odpaleniu i dziesięciu sekundach przełączal się na gaz .Więc wydaje mi się że te 2 litry benzyny to za dużo .Proszę o odpowiedź czy to jest normalne pobieranie benzyny ? Czy może jest coś nie tak ? LPG Staga półroczne .Z góry dziękuję za odpowiedź .
Żeby coś takiego dokładnie wyliczyć,to musisz tankować na taj samej stacji i na tym samym stanowisku...pochylenie auta może wpłynąć,że zatankujesz litr więcej...
a tak na marginesie...zadziwiają mnie ludzie,co szukają oszczędność nawet w powietrzu...
lpg
Tak zatankowałem do pełna benzyny .Zrobiłem 130 kilometrów i następnie zatankowałem znowu na tej samej stacji i tym samym stanowisku.Natomiast co do oszczędności to raczej zastanawia mnie czy to po prostu normalne spalanie w tym okresie .Czy może być coś nie tak z instalacją lub inna przyczyna.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
myślę, że te 130 km co zrobiłeś to trochę za mało aby sprawdzić średnią, a druga sprawa czy wlewałeś paliwo pod korek czy dopóki odbił pistolet bo przy tak małym przebiegu nawet niewielka ilość paliwa robi dużą różnicę w średniej. znaczenie ma też sposób wlewania paliwa czy jest możliwość odpowietrzenia zbiornika bo wtedy też wejdzie więcej. np. w seacie alhambra, którym jeździ moja żona wlewając pod korek i wciskając odpowietrznik aby ze zbiornika zeszło powietrze wejdzie jeszcze ok. 10 litrów.
Tego nie da się idealnie wyliczyć....Jednego dnia auto odpalasz 15 razy ,a drugiego 6 razy...Jednego dnia przejedziesz 50 km i odpalisz auto 15 razy,a drugiego 120 km i odpalisz dwa razy,a to wszystko ma wpływ na spalanie benzyny.Auto zawsze odpala na benzynie.Pogoda będzie się już pogarszać,więc pierwsze rozgrzanie będzie się wydłużało,co przełoży się na większe zużycie benzyny.