Witam Panowie.
Mam takie pytanko, jakiego rzędu przekłamanie jest na komputerze odnośnie spalania pb w A6.
Pytam ponieważ mam założoną instalację lpg i wyszła mi dość spora różnica jeśli chodzi o spalanie gazu(praktyczne) a tym co pokazuje komputer.
Ostatnio mieszczę się w 10L/100km według wskazań kompa, czyli teoretycznie powinno być około 12L gazu a po zatankowaniu okazuje się że średnie spalanie wyszło 14,06L(ostatnie tankowanie).
Ktoś wie o co chodzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź
[ BDW 2.4 177 KM] Duża różnica w odczycie spalania z kompute
-
- Forum Audi A6 / A7
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
-
- Forum Audi A6 / A7
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
U mnie róznica jest powiedzmy - 9,4 PB na komputerze , przy dystrybutorze 12,3 LPG
Ale weź pod uwagę że każdy dystrybutor może zatankować inną ilość gazu do pełna , musiałbyś na tej samej stacji sprawdzić.
Sprawa jest jeszcze taka że skoro wyświetlacz pokazuje to co komputer silnika myśli że wtryskuje ( czyli PB ) a tak naprawdę jedzie na LPG - czyli na logikę , będzie na ubogo na gazie , lambdy wyłapią , komputer silnika wydłuży czasy wtrysku ( czyli ilość paliwa ) , co odegra się na zwiększonym spalaniu na komputerze. W drugą stronę czyli za bogato na LPG - zubożenie - zmniejszone spalanie na wyświetlaczu
Poprawcie mnie jeśli źle myślę
Ale weź pod uwagę że każdy dystrybutor może zatankować inną ilość gazu do pełna , musiałbyś na tej samej stacji sprawdzić.
Sprawa jest jeszcze taka że skoro wyświetlacz pokazuje to co komputer silnika myśli że wtryskuje ( czyli PB ) a tak naprawdę jedzie na LPG - czyli na logikę , będzie na ubogo na gazie , lambdy wyłapią , komputer silnika wydłuży czasy wtrysku ( czyli ilość paliwa ) , co odegra się na zwiększonym spalaniu na komputerze. W drugą stronę czyli za bogato na LPG - zubożenie - zmniejszone spalanie na wyświetlaczu

-
- Forum Audi A6 / A7
Ja wiem że to co komputer pokazuje to jest pb, gazu spali zawsze więcej niż benzyny, dlatego przyjmuje się że do wskazań komputera trzeba dołożyć 20%, więc skoro komp pokazuje 10L to powinien spalić 12L gazu a mnie pali ponad 14bendzji pisze:U mnie róznica jest powiedzmy - 9,4 PB na komputerze , przy dystrybutorze 12,3 LPG

Tankuje na tej samej stacji.