Witam
Potrzebuję dołożyć dodatkowe gniazdo 12V (jak zapalniczki) w bagażniku. Czy ktoś pomoże? Potrzebny schemat, gdzie i pod który bezpiecznik sie wpiąc? Jak to jest w avancie?
Pozdrawiam
Dodatkowe gniazdo 12V w bagażniku sedan - pomocy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Dodatkowe gniazdo 12V w bagażniku sedan - pomocy
Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI
marok111, Musisz dać przewody minimum 4 mm miedzi (moje zalecenie). Ja osobiście bym kładł 6mm. Dlaczego? Ponieważ 12V to niskie napięcie i występują spadki + jeśli będziesz chciał podłączyć na dłużej jakąś większą lodóweczkę albo przetwornice na 230 (większą niż 300 W ) to przy zbyt cienkim przewodzie możesz usmażyć instalkę.
Na twoim miejscu zabezpieczyłbym to osobnym bezpiecznikiem i poleciał prosto na akumulator a nie wpinał się do istniejącej instalacji. Powód prosty, podepniesz CB, kilka ładowarek + inne pierdoły w podróży + lodówa w bagażnik i możesz się zdziwić bo spali ci się zbyt mały bezpiecznik. Założysz większy - możesz popalić instalacje.
Więc: Przewody czarny i czerwony do Aku, zabezpieczasz + w dowolnym łatwo ci dostępnym miejscu, najlepiej blisko aku - ori tablica bezpiecznikowa to dobre miejsce i ciągniesz do bagażnika.
Na twoim miejscu zabezpieczyłbym to osobnym bezpiecznikiem i poleciał prosto na akumulator a nie wpinał się do istniejącej instalacji. Powód prosty, podepniesz CB, kilka ładowarek + inne pierdoły w podróży + lodówa w bagażnik i możesz się zdziwić bo spali ci się zbyt mały bezpiecznik. Założysz większy - możesz popalić instalacje.
Więc: Przewody czarny i czerwony do Aku, zabezpieczasz + w dowolnym łatwo ci dostępnym miejscu, najlepiej blisko aku - ori tablica bezpiecznikowa to dobre miejsce i ciągniesz do bagażnika.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2014, 18:46 przez mrporpoise, łącznie zmieniany 1 raz.