Siemka
Problem: Nie działają mi przednie pozycyjne w żadnym z ustawień przełącznika. Autko ma automatyczne zapalanie świateł mijania. Jest tak od kiedy kupiłem auto. Wyposażone w xenony. W lampie widać żarówki pozycyjne, ale za cholerę nie wiem jak się do nich dostać. Jakieś podpowiedzi?
PS. Bezpieczniki ok. Po przełączeniu na pozycyjne zapalają się pozycje z tyłu.
Nie działające przednie pozycyjne
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeżeli działają Ci tylne światła pozycyjne to można założyć że przełącznik świateł jest OK. Zanim zaczniesz dobierać się do postojówek w przednich reflektorach, odłącz wtyczkę od reflektora i za pomocą multimetru zmierz czy na konektorze nr 7 (przewód szaro-czarny dla lewego reflektora i szaro-czerwony dla prawego ) jest napięcie +12V po włączeniu świateł postojowych. Jeżeli jest to problem jest w samej żarówce bądź okablowaniu lampy, jeżeli nie będzie to problem jest w okablowaniu idącym do reflektora.
Zacznij od sprawdzenia lewej strony - jest prostszy dostęp
Do żarówki dostaniesz się ściągająć tylną osłonę reflektora. Następnie w okolicy światłą drogowego zobaczysz dwa przewody wchodzące w odbłyśnik reflektora - to są przewody do żarówki postojowej. Z tego co pamiętam to jest ona osadzona na 'wcisk'.
Spróbuj po prostu ją wyciągnąć 
Zacznij od sprawdzenia lewej strony - jest prostszy dostęp

Do żarówki dostaniesz się ściągająć tylną osłonę reflektora. Następnie w okolicy światłą drogowego zobaczysz dwa przewody wchodzące w odbłyśnik reflektora - to są przewody do żarówki postojowej. Z tego co pamiętam to jest ona osadzona na 'wcisk'.

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Napisałem że z lewej jest prościej na podstawie fabrycznego stanu (jest tam sporo miejsca dlatego pewnie u Ciebie zainstalowano tam parownik
... Z prawej z kolei odkręca się tunel dolotowy powietrza do filtra i czasem trzeba zdemontować też pokrywę filtra
Ale najważniejsze że sobie poradziłeś z problemem

Ale najważniejsze że sobie poradziłeś z problemem