Witam wszystkich. Od dłuższego czasu borykam się z problemem.
A więc sprawa ma się następująco - samochód co jakiś czas przy normalnej jeździe ( następuje jakby coś go przytkało dosłownie pół sekundy) i zaczynają się drgania silnika. Drgania wystepują tylko wtedy jak ustabilizuje obroty obojętnie czy mam na 1500, 3000, czy 4000 niezależnie od biegu, natomiast gdy przyspieszam lub puszcze gaz wszystko jest ok.
W tym momencie wystarczy, że się zatrzymam zgaszę silnik odczekam ok 1-2 minuty i samochód zachowuje się normalnie ( takie działanie pomaga w 90%).
Pojawia się również co jakiś czas żółty silniczek i wyrzuca błąd 17678 zawór popowtryskiwacz 4( n234). Jeśli zapali się już Check - to pali się przez cały dzień, ale wystarczy że odstawię go na noc i rano odpalam nie ma kontrolki. ( kontrolka zapala się tak ok 1 raz na miesiąc ale drgania częściej występują).
Drgania najczęściej występują kiedy jadę w trasę, jeśli kręcę się po mieści to bardzo rzadko.
I teraz moja prośba o pomoc w jakim kierunku iść, co najpierw diagnozować, czy to koniec wtrysku? Od czego byście zaczęli?
Dziwi mnie tylko, że objawy występują w takich okolicznościach jak w/w - jeśli jeżdżę po mieście to praktycznie ich nie ma, zimą też, i są nieregularne?
Może to nie ma nic wspólnego z tym problemem, ale zimą taki objawów nie zauważyłem, oraz często zdarzało mi się jak włączyłem klimę pojawiały sie drgania ( ale nie zawsze tak się działo)
W złączniku plik ( zaczytania błędów)
[ Dodano: 2014-07-04, 14:17 ]
Może maci jakieś sugestie, pomysły?
Drgania - dziwny problem czy to wtryski?
-
- Forum Audi A6 / A7
Drgania - dziwny problem czy to wtryski?
- Załączniki
-
- zaczytane bĹedy
- CAM00701.jpg (35.76 KiB) Przejrzano 1970 razy
a tankujesz paliwo na jednej stacji czy na różnych ?
zacznij od dolania jakiegoś specyfiku do czyszczenia układu i zobacz czy będzie jakiś efekt.
nie chcę Cię martwić, ale i tak prawdopodobnie skończy się na wymianie pompki.
aa jeszcze dla pewności czy to pompka, możesz zamienić pompki miejscami, jak błąd pójdzie za pompką to masz odpowiedź.
zacznij od dolania jakiegoś specyfiku do czyszczenia układu i zobacz czy będzie jakiś efekt.
nie chcę Cię martwić, ale i tak prawdopodobnie skończy się na wymianie pompki.
aa jeszcze dla pewności czy to pompka, możesz zamienić pompki miejscami, jak błąd pójdzie za pompką to masz odpowiedź.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam. No chyba spróbuje tak jak napisałeś zmienić miejscami.
Paliwo tankuje na jednej stacji ( dobrej) wlewam STP co jakiś czas. Trudno określić czy jest jakiś efekt
.
Najbardziej mnie zastanawia dlaczego to się dzieje latem i podejrzewam że ma to związek z klimatyzacją ( ale na mój rozum to jest to nie logiczne powiązanie wtryski z klimatyzacją?)
[ Dodano: 2014-07-07, 22:24 ]
Witam wszystkich. Dzisiaj byłem u dość dobrego mechanika i stwierdził że na 99% procent do wymiany jest 1 wtrysk reszta do oceny po wyjęciu.
Moje pytanie jest jaki ma symbol pomowtryskiwacza do mojego auta. ( Mechanik twierdzi że od 2005 - 2008 w 2.0 tdi wychodziły tylko jedne - ale zapomniałem się spytać o jakim symbolu).
Proszę o informację jeśli ktoś się orientuje. Pozdrawiam
Paliwo tankuje na jednej stacji ( dobrej) wlewam STP co jakiś czas. Trudno określić czy jest jakiś efekt

Najbardziej mnie zastanawia dlaczego to się dzieje latem i podejrzewam że ma to związek z klimatyzacją ( ale na mój rozum to jest to nie logiczne powiązanie wtryski z klimatyzacją?)
[ Dodano: 2014-07-07, 22:24 ]
Witam wszystkich. Dzisiaj byłem u dość dobrego mechanika i stwierdził że na 99% procent do wymiany jest 1 wtrysk reszta do oceny po wyjęciu.
Moje pytanie jest jaki ma symbol pomowtryskiwacza do mojego auta. ( Mechanik twierdzi że od 2005 - 2008 w 2.0 tdi wychodziły tylko jedne - ale zapomniałem się spytać o jakim symbolu).
Proszę o informację jeśli ktoś się orientuje. Pozdrawiam
http://youtu.be/IFjtCH1Ghcw
Jesli twoje auto to 2.0 TDI zaczol od tego
Filtr wymieniany byl 20tys km temu.
Po wymianie auto smiga.
Jesli twoje auto to 2.0 TDI zaczol od tego

Po wymianie auto smiga.
Czipsy, Diagnostyka, Flashowanie UK
Rozrząd Audi A6 C6 2.7 TDI BPP.
Rozrząd Audi A6 C6 2.7 TDI BPP.