Witam,
Problem dotyczy A6 z silnikiem 2.5TDI AKE. Pompa wtryskowa zaczęła pomału padać czego objawem był m.in. problem z odpalaniem jak silnik był ciepły.
Pompa przeszła regenerację (wymiana sterownika, czujników, uszczelnienie i kalibrację) w serwisie boscha po czym wróciła do mnie z bijącym kołem pasowym. Oczywiście reklamacja i naprawa zakończona ponową kalibracją.
Problem w tym że pomimo kilku podejść z odpowietrzaniem silnik nie odpala. Nie daje nawet żadnej oznaki że by chciał odpalić. Powietrza praktycznie nie ma w układzie paliwowym. Po odkręceniu przewodów z wtrysków leci paliwo ale o małym ciśnieniu. Porównywałem z drugą A6 gdzie widać dużo większe ciśnienie.
Podpięcie VCDS-a podczas kręcenie widać same 0,00 mg na każdym cylindrze (czyli nie otwiera rozpylaczy? ).
Teraz pytanie czy problem jest w pompie czy ja popełniam gdzieś błąd. Ponowna reklamacja na VP44?
[ AKE 2.5 180 KM] Nie odpala po regeneracji pompy
Twierdzą że powinno być ok. Na plaku próbowałem, odpala i gaśnie - tylko tyle co plaku spali a nie chcę za dużo z plakiem kombinować.
Dostałem drugą pompę, więc teraz tylko zamiana i będzie wiadomo coś więcej.
harnasm, a jak ustawić kąt skoro nie odpala i nie zagrzeje silnika do logów? Pompa oczywiście zakładana na blokadzie.
Dostałem drugą pompę, więc teraz tylko zamiana i będzie wiadomo coś więcej.
harnasm, a jak ustawić kąt skoro nie odpala i nie zagrzeje silnika do logów? Pompa oczywiście zakładana na blokadzie.