Adaptacja tylnej klapy w audi a6 c7
Adaptacja tylnej klapy w audi a6 c7
Witam wszystkich.
Mam dołożoną w Audi A6 C7 elektryczną tylną klapę ale nie można jej douczyć . Cały czas pokazuje informację zamknij a następnie otwórz klapę lecz na koniec i tak wyskakuje informacja że adaptacja nie kompletna . W tej chwili klapa otwiera się elektrycznie ale zamknąć już się nie chce.
Po podłączeniu fachman coś zrobił kompem że parę razy pracowała ale potem nie wiem czy coś przestawił czy jak ale już nie lata.
Proszę o podpowiedz .
Pozdrawiam
Mam dołożoną w Audi A6 C7 elektryczną tylną klapę ale nie można jej douczyć . Cały czas pokazuje informację zamknij a następnie otwórz klapę lecz na koniec i tak wyskakuje informacja że adaptacja nie kompletna . W tej chwili klapa otwiera się elektrycznie ale zamknąć już się nie chce.
Po podłączeniu fachman coś zrobił kompem że parę razy pracowała ale potem nie wiem czy coś przestawił czy jak ale już nie lata.
Proszę o podpowiedz .
Pozdrawiam
Witam!
Odgrzeje nieco kotleta...
Pare dni temu doposazylem swoja audi o zestaw elektrycznej klapy.
Klapa otwiera sie i zamyka zarowno z przycisku w drzwiach, klapie jak rowniez z pilota, jednak nie dziala dociag. Podlaczalem 2 rozne zamki i obydwa milcza.
Podlaczenie pod komfort wraz z kodowaniem wg. instrukcji kufatec.de (oraz wielu innych znalezionych w necie)
Miernik nie wykazuje zadnego napiecia na kablach od zamka.
Czy ktos z forumowiczow moglby sie podzielic doswiadczeniem i podpowiedziec jak temat pchnac w przod?
Pozdrawiam..
Odgrzeje nieco kotleta...
Pare dni temu doposazylem swoja audi o zestaw elektrycznej klapy.
Klapa otwiera sie i zamyka zarowno z przycisku w drzwiach, klapie jak rowniez z pilota, jednak nie dziala dociag. Podlaczalem 2 rozne zamki i obydwa milcza.
Podlaczenie pod komfort wraz z kodowaniem wg. instrukcji kufatec.de (oraz wielu innych znalezionych w necie)
Miernik nie wykazuje zadnego napiecia na kablach od zamka.
Czy ktos z forumowiczow moglby sie podzielic doswiadczeniem i podpowiedziec jak temat pchnac w przod?
Pozdrawiam..
Pozdrawiam
dobre pytanie..carlos777 pisze:A twój moduł obsługuje domykaną klapę?
Wychodzilem z zalozenia ze to raczej oczywiste...
Jednak dzisiaj natknalem sie na mala niedorobke w obdeleven. Uzywalem angielskiej bazy danych gdyz jest w niej pomocnik kodowania (poszczegolne bity sa opisane)
Jednak w tej angielskiej, w sterowniku komfortu - w bajcie 6 nie uwzglednili bitu '0', a ze moj angielski jest taki sobie to mialem zaznaczony bit 3 i 4 myslac ze 4 i 5.
Ale mniejsza z tym..
Bit 5 jest opisany jako 'closing aid' i niestety nie daje sie zakodowac.
Zaraz za nim, Bit 6 od sterownika bramy garazowej koduje sie bezproblemowo, a jako takiego w podsufitce go nie ma.
Wiec czyzby to byla odpowiedz - ze moj sterownik nie obsluguje dociagu? Sa takie?
A jesli sa takie ktore nie obsluguja dociagu to jak rozpoznac ten ktory obsluguje? - zeby nie kupowac na slepo..
Gdy wpinalem sie w kostke (czarna 17 pinowa) komfortu wszystkie potrzebne piny byly w sterowniku...
Pozdrawiam