Witam drogich kolegów
Mam mały problem a mianowicie wczoraj zauważyłem ze voltomierz pokazuje brak ładowania akumulatora(w granicach 12v) -alternator regenerowany rok temu. Niby nic dziwnego ale zauważyłem jeszcze 1 dziwną rzecz a mianowicie po przekręceniu zapłonu nie zapala się w ogóle czerwona kontrolka akumulatora...-ta która powinna gasnąć po odpaleniu..... Niby ładowania nie ma a nic tego nie sygnalizuje. Jakieś pomysły? z góry dziękuję i pozdrawiam.
Problem z ładowaniem
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
KamilZabrze, Weź miernik, i sprawdź na klemach akumulatora czy jest ładowanie, tzn czy jest ustawowe 14,4V (może się delikatnie różnić). Jeżeli nie będzie, to musiałbyś zmierzyć czy alternator dostaje w ogóle sygnał wzbudzenia (jest on dostępny we wtyczce alternatora), i powinien być obecny dopiero po uruchomieniu silnika.
Jeżeli na akumulatorze będzie dobre napięcie, tzn że jest jakiś problem w liczniku, może coś się w nim uszkodziło. Użytkownicy tego forum przy okazji problemów z licznikami zwracali uwagę na uszkadzające się procesory, więc może i Ciebie dopadł ten sam problem.
Jeżeli masz interfejs diagnostyczny, możesz spróbować wywołać test licznika, i sprawdzić czy żadna z kontrolek nie jest przepalona, oraz czy wskazówki w liczniku poruszają się poprawnie
Jeżeli na akumulatorze będzie dobre napięcie, tzn że jest jakiś problem w liczniku, może coś się w nim uszkodziło. Użytkownicy tego forum przy okazji problemów z licznikami zwracali uwagę na uszkadzające się procesory, więc może i Ciebie dopadł ten sam problem.
Jeżeli masz interfejs diagnostyczny, możesz spróbować wywołać test licznika, i sprawdzić czy żadna z kontrolek nie jest przepalona, oraz czy wskazówki w liczniku poruszają się poprawnie
-
- Forum Audi A6 / A7
- daniel3262
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7