Multi szarpie
Multi szarpie
Panowie mam następujący problem skrzynia szarpie na jedynce podczas gwałtownego ruszania następnie biegi zmienia prawidłowo. Problem znika jak przeprowadzę jej adaptację(VAS-em) rusza gwałtownie po wbiciu D bez szarpania po około 3 tygodniach problem powraca, wrzucam D zaczyna toczyć się leciutko i po gwałtownym wciśnięciu gazu szarpie. Dodam że skrzynia jest po remoncie nie ma błędów wymieniłem wtrysk sterujący bo podobno tez ma to znaczenie w programie jest poprawna adaptacja ale jeśli skasuję i zrobię adaptację od nowa problem znika na około 3 tygodnie. Co to może być? Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Ciezko stwierdzic po Twoim opisie - nie ma bledow ale szarpie lecz po przeprowadzeniu adaptacji szarpanie ustaje by po pewnym czasie powrocic - wyglada na wypadanie adaptacji sprzegla do przodu
Szarpie tak samo na zimnej i cieplej skrzyni ?
Zacznijmy od tego
Podaj odzyty z grupy 10, 11, 12 i 65 - olej w skrzyni rozgrzany do 70 stopni
Czy masz problemy z ladowaniem alternatora, slaby akumulator?
Szarpie tak samo na zimnej i cieplej skrzyni ?
Zacznijmy od tego
Podaj odzyty z grupy 10, 11, 12 i 65 - olej w skrzyni rozgrzany do 70 stopni
Czy masz problemy z ladowaniem alternatora, slaby akumulator?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Jakas czesc (czesci) skrzyni zostaly wymienione i musza sie dograc/dopasowac do tych niewymienianych - moga (nie musza) podczas tego procesu pojawic sie opilki metalu w oleju - dlatego zapobiegawczo po naprawie skrzyni i przejechaniu okreslonej ilosci kilometrow warsztat naprawiajacy zaleca (nakazuje ) wymiane oleju by po jego stanie ocenic czy wszystko jest w porzadku
Wiadomo ze taka wymiana kosztuje ale nie nalezy sie tu upatrywac jakiegos naciagania(bo przeciez wymiana co 50-60 tys) z strony warsztatu tylko poddac sie zaleceniu
Masz diesla - wiesz moze czy sprzeglo zostalo zmodyfikowane na 7-cio lamelowe?
Jezeli tak czy zostal wgrany odpowiedni soft do sterownika?
Podaj tez numer softu - wyswietli sie po polaczeniu z sterownikiem skrzyni, w jednym z okienek bedzie - Rdw i cztero cyfrowy numer
Wiadomo ze taka wymiana kosztuje ale nie nalezy sie tu upatrywac jakiegos naciagania(bo przeciez wymiana co 50-60 tys) z strony warsztatu tylko poddac sie zaleceniu
Masz diesla - wiesz moze czy sprzeglo zostalo zmodyfikowane na 7-cio lamelowe?
Jezeli tak czy zostal wgrany odpowiedni soft do sterownika?
Podaj tez numer softu - wyswietli sie po polaczeniu z sterownikiem skrzyni, w jednym z okienek bedzie - Rdw i cztero cyfrowy numer
Ostatnio zmieniony 09 cze 2014, 20:06 przez Krzysztof1972, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc tak aku był założony 64Ah więc zmieniłem na 95Ah ponieważ stary podobno nie przyjmował już prądu. Poniżej zdjęcia z grup 10,11 i 12 bez 65 ponieważ nie mogę się połączyć.
Krzysztof1972 co do twoich pytań to niestety ale nic ci nie powiem ponieważ nie ja oddawałem auto do naprawy a przez tel. gość twierdzi że należy zrobić tylko adaptację a ta jak pisałem wypada.
Czy macie może kogoś kto wgrywa softy jeśli tak to ile taki zabieg kosztuje i trwa.
Krzysztof1972 co do twoich pytań to niestety ale nic ci nie powiem ponieważ nie ja oddawałem auto do naprawy a przez tel. gość twierdzi że należy zrobić tylko adaptację a ta jak pisałem wypada.
Czy macie może kogoś kto wgrywa softy jeśli tak to ile taki zabieg kosztuje i trwa.
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie ma adaptacji sprzegiel!
Znajdz gdzies duzy parking
Zagrzej skrzynie do 70 stopni
Odlacz na 10 minut aku
Po podlaczeniu aku jezdzij autem ok 50 m do przedu i do tylu
Zalanczasz d jedziesz 50 m z wcisnietym na oklo 50% pedalem gazu,zatrzymujesz sie i czekasz z wlaczonym d ok 20 sek. To samo do tylu - powtorz to 10 razy
Jak masz mozliwosc to najlepiej z podpietym vagiem by sprawdzic czy adaptacje sie zapisza - obecnie nie sa zapisane i to powoduje drgania
Niestety odczyty grupy 12 tez nie sa w pozadku
Jezeli adaptacje sie nie zapisza to niestety ale czeka Ci wyciaganie skrzyni - wszystko wskazuje na uszkodzenie walka wejsciowego
Znajdz gdzies duzy parking
Zagrzej skrzynie do 70 stopni
Odlacz na 10 minut aku
Po podlaczeniu aku jezdzij autem ok 50 m do przedu i do tylu
Zalanczasz d jedziesz 50 m z wcisnietym na oklo 50% pedalem gazu,zatrzymujesz sie i czekasz z wlaczonym d ok 20 sek. To samo do tylu - powtorz to 10 razy
Jak masz mozliwosc to najlepiej z podpietym vagiem by sprawdzic czy adaptacje sie zapisza - obecnie nie sa zapisane i to powoduje drgania
Niestety odczyty grupy 12 tez nie sa w pozadku
Jezeli adaptacje sie nie zapisza to niestety ale czeka Ci wyciaganie skrzyni - wszystko wskazuje na uszkodzenie walka wejsciowego
Ale tak adaptację robiłem już 3 razy i po około dwóch tygodniach gubi ja jak na załaczonym skrinie. Byłem u speca od skrzyń i mówi że spróbuje pods6tawić drugi sterownik od skrzyni i zobaczymy jak się będzie zachowywać. Za sterownik powiedział 1tys więc nie wiem czy dużo czy mało. Co w ogóle sadzicie o tej podmianie sterowników.
-
- Forum Audi A6 / A7