Przekłamujacy fis
Przekłamujacy fis
Witam kolegów. Panowie mam taki drobny problem. Ost zauważyłem że mój fis zaczyna kłamac. Zalałem furke do pełną i mój fis pokazał mi średni zasięg 1220 km. Nigdy tak nie pokazywał max 1030. Co robić koledzy pomóżcie. Ps nie Ma żadnych błędow bo sprawdzałem
Jak kierowca dba o samochód , tak samochód dba o kierowcę
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
marcinacm, zasięg jest obliczany na podstawie średniego spalania z ostatnich 30 kilometrów.
Nie wiem jaki masz zbiornik, łatwo jest obliczyć jakie spalanie musiałobyć podczas tych ostatnich kilometrów:
powiedzmy 70l / 12,20 a to wychodzi 5,74 ...
Moim samochodem jest to nie do ogarnięcia :P, ale nie wiem jaka jest charakterystyka spalana jednostki 2.5, może jak co chwila puszczałeś nogę z gazu, oraz delikatnie przyśpieszałeś
Po pewnym czasie zobacz czy zasięg nie poleci mocno w dół
, jeżeli nie to wtedy będziesz się martwił.
Możesz zrobić tez tak: - zapisz aktualny zasięg, wykasuj średnie spalanie, i przejedź 30km, znowu zerknij na zasięg. Na podstawie odczytanego średniego spalania, powinieneś być w stanie ocenić, czy wszystko chodzi tak jak trzeba:
otrzymany zasięg / 100km * średnią prędkość = ilość litrów w zbiiorniku. jeżel wyjdzie jakaś bzdura to będziesz wiedział że coś jest nie tak
Nie wiem jaki masz zbiornik, łatwo jest obliczyć jakie spalanie musiałobyć podczas tych ostatnich kilometrów:
powiedzmy 70l / 12,20 a to wychodzi 5,74 ...
Moim samochodem jest to nie do ogarnięcia :P, ale nie wiem jaka jest charakterystyka spalana jednostki 2.5, może jak co chwila puszczałeś nogę z gazu, oraz delikatnie przyśpieszałeś

Po pewnym czasie zobacz czy zasięg nie poleci mocno w dół

Możesz zrobić tez tak: - zapisz aktualny zasięg, wykasuj średnie spalanie, i przejedź 30km, znowu zerknij na zasięg. Na podstawie odczytanego średniego spalania, powinieneś być w stanie ocenić, czy wszystko chodzi tak jak trzeba:
otrzymany zasięg / 100km * średnią prędkość = ilość litrów w zbiiorniku. jeżel wyjdzie jakaś bzdura to będziesz wiedział że coś jest nie tak