Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Demontaż manetki kierunkowskazów

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Gracjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Demontaż manetki kierunkowskazów

Post autor: Gracjan » 20 gru 2008, 17:02

Mam problem ze zdjęciem obudowy kolumny kierownicy. Odkręciłem z dołu dwie śrubki, ale jeszcze gdzieś coś trzyma przy samej kierownicy. Czy trzeba zdjąć kierownicę? Jeżeli tak to jak to zrobić bezpiecznie? Chcę się dobrać do manetki kierunkowskazów i wymienić ją na nową, gdyż dochodzą jakieś trzaski z przełącznika świateł awaryjnych. Przełącznik wymieniłem, nic to nie pomogło i podejrzenie padło na manetkę. Reasumując jak ją wymontować :?:

Awatar użytkownika
janman1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: janman1 » 20 gru 2008, 22:45

Kolego musisz zdjąć kierownicę, ponieważ nie wysuniesz dolnej obudowy.Da się ją odkręcić (po skreceniu kierownicą) ale nie wyjdzie. A do zdjęcia manetki i tak musisz zdjąc kierownię. Odłącz aku, odkręć dwie śrubki torx od dołu kiery, podnieś poduchę i odepnij ją. Do zdjęcia kiery potrzebujesz klucz typu splint o rozmiarze 12. Po zdjęciu kierownicy już sobie poradzisz. Jak coś to pisz pomogę miałem ten sam problem. Pozdrawiam
A6 2,5 TDI V Power

Gracjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gracjan » 21 gru 2008, 12:44

Dzięki kolego, skombinuję klucze i się pobawię.

Awatar użytkownika
Pewdalhi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pewdalhi » 04 sty 2009, 20:17

janman1 pisze:Kolego musisz zdjąć kierownicę, ponieważ nie wysuniesz dolnej obudowy.Da się ją odkręcić (po skreceniu kierownicą) ale nie wyjdzie. A do zdjęcia manetki i tak musisz zdjąc kierownię. Odłącz aku, odkręć dwie śrubki torx od dołu kiery, podnieś poduchę i odepnij ją. Do zdjęcia kiery potrzebujesz klucz typu splint o rozmiarze 12. Po zdjęciu kierownicy już sobie poradzisz. Jak coś to pisz pomogę miałem ten sam problem. Pozdrawiam
Jak ten klucz wygląda? I powiedzcie jakim kluczek, śrubokrętem odkręcić obudowe właśnie manetki tą pod kierownica?
"Bliski dla Bliskich"

Awatar użytkownika
janman1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: janman1 » 04 sty 2009, 21:08

Klucz spline masz w załaczniku. Obudowa jest przykręcona pięcioma śrubami (wkrętami) dwie śruby od dołu na śrubokręt krzyżak (długi, cienki) dwie od "czoła" obudowy pod kierownicą też na krzyżak (da się wykręcić bez zdejmowania kierownicy ale nie wyjmiesz obudowy) i jedna na imbus bodajże 5 lub 6 od dołu przy dźwgni regulacji położenia koła kierownicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A6 2,5 TDI V Power

Awatar użytkownika
Pewdalhi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pewdalhi » 05 sty 2009, 00:41

janman1 pisze:Klucz spline masz w załaczniku. Obudowa jest przykręcona pięcioma śrubami (wkrętami) dwie śruby od dołu na śrubokręt krzyżak (długi, cienki) dwie od "czoła" obudowy pod kierownicą też na krzyżak (da się wykręcić bez zdejmowania kierownicy ale nie wyjmiesz obudowy) i jedna na imbus bodajże 5 lub 6 od dołu przy dźwgni regulacji położenia koła kierownicy.
No właśnie, jakbyś napisał poprawnie spline za pierwszym razem było by ok, ale wielkie dzięki, jutro rozkręcam i czyszcze styki, może pomoże to moim kierunkowskazą. :D
"Bliski dla Bliskich"

tom2600
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tom2600 » 30 maja 2014, 13:44

Pewdalhi pisze:
janman1 pisze:Klucz spline masz w załaczniku. Obudowa jest przykręcona pięcioma śrubami (wkrętami) dwie śruby od dołu na śrubokręt krzyżak (długi, cienki) dwie od "czoła" obudowy pod kierownicą też na krzyżak (da się wykręcić bez zdejmowania kierownicy ale nie wyjmiesz obudowy) i jedna na imbus bodajże 5 lub 6 od dołu przy dźwgni regulacji położenia koła kierownicy.
No właśnie, jakbyś napisał poprawnie spline za pierwszym razem było by ok, ale wielkie dzięki, jutro rozkręcam i czyszcze styki, może pomoże to moim kierunkowskazą. :D
Czy udało się wyczyścić i czy ogólnie coś to pomogło, mi również przekaźnik awaryjnych trzeszczy przy dotknięciu manetki kierunkowskazów.

radziu123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radziu123 » 30 maja 2014, 14:47

Najlepiej wymienić koszt nowej ok 60 zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja