[A6 C5] Demontaż manetki kierunkowskazów
[A6 C5] Demontaż manetki kierunkowskazów
Mam problem ze zdjęciem obudowy kolumny kierownicy. Odkręciłem z dołu dwie śrubki, ale jeszcze gdzieś coś trzyma przy samej kierownicy. Czy trzeba zdjąć kierownicę? Jeżeli tak to jak to zrobić bezpiecznie? Chcę się dobrać do manetki kierunkowskazów i wymienić ją na nową, gdyż dochodzą jakieś trzaski z przełącznika świateł awaryjnych. Przełącznik wymieniłem, nic to nie pomogło i podejrzenie padło na manetkę. Reasumując jak ją wymontować :?:
Kolego musisz zdjąć kierownicę, ponieważ nie wysuniesz dolnej obudowy.Da się ją odkręcić (po skreceniu kierownicą) ale nie wyjdzie. A do zdjęcia manetki i tak musisz zdjąc kierownię. Odłącz aku, odkręć dwie śrubki torx od dołu kiery, podnieś poduchę i odepnij ją. Do zdjęcia kiery potrzebujesz klucz typu splint o rozmiarze 12. Po zdjęciu kierownicy już sobie poradzisz. Jak coś to pisz pomogę miałem ten sam problem. Pozdrawiam
A6 2,5 TDI V Power
Jak ten klucz wygląda? I powiedzcie jakim kluczek, śrubokrętem odkręcić obudowe właśnie manetki tą pod kierownica?janman1 pisze:Kolego musisz zdjąć kierownicę, ponieważ nie wysuniesz dolnej obudowy.Da się ją odkręcić (po skreceniu kierownicą) ale nie wyjdzie. A do zdjęcia manetki i tak musisz zdjąc kierownię. Odłącz aku, odkręć dwie śrubki torx od dołu kiery, podnieś poduchę i odepnij ją. Do zdjęcia kiery potrzebujesz klucz typu splint o rozmiarze 12. Po zdjęciu kierownicy już sobie poradzisz. Jak coś to pisz pomogę miałem ten sam problem. Pozdrawiam
"Bliski dla Bliskich"
Klucz spline masz w załaczniku. Obudowa jest przykręcona pięcioma śrubami (wkrętami) dwie śruby od dołu na śrubokręt krzyżak (długi, cienki) dwie od "czoła" obudowy pod kierownicą też na krzyżak (da się wykręcić bez zdejmowania kierownicy ale nie wyjmiesz obudowy) i jedna na imbus bodajże 5 lub 6 od dołu przy dźwgni regulacji położenia koła kierownicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A6 2,5 TDI V Power
No właśnie, jakbyś napisał poprawnie spline za pierwszym razem było by ok, ale wielkie dzięki, jutro rozkręcam i czyszcze styki, może pomoże to moim kierunkowskazą. :Djanman1 pisze:Klucz spline masz w załaczniku. Obudowa jest przykręcona pięcioma śrubami (wkrętami) dwie śruby od dołu na śrubokręt krzyżak (długi, cienki) dwie od "czoła" obudowy pod kierownicą też na krzyżak (da się wykręcić bez zdejmowania kierownicy ale nie wyjmiesz obudowy) i jedna na imbus bodajże 5 lub 6 od dołu przy dźwgni regulacji położenia koła kierownicy.
"Bliski dla Bliskich"
Czy udało się wyczyścić i czy ogólnie coś to pomogło, mi również przekaźnik awaryjnych trzeszczy przy dotknięciu manetki kierunkowskazów.Pewdalhi pisze:No właśnie, jakbyś napisał poprawnie spline za pierwszym razem było by ok, ale wielkie dzięki, jutro rozkręcam i czyszcze styki, może pomoże to moim kierunkowskazą. :Djanman1 pisze:Klucz spline masz w załaczniku. Obudowa jest przykręcona pięcioma śrubami (wkrętami) dwie śruby od dołu na śrubokręt krzyżak (długi, cienki) dwie od "czoła" obudowy pod kierownicą też na krzyżak (da się wykręcić bez zdejmowania kierownicy ale nie wyjmiesz obudowy) i jedna na imbus bodajże 5 lub 6 od dołu przy dźwgni regulacji położenia koła kierownicy.