prblem z elektryką
-
- Forum Audi A6 / A7
prblem z elektryką
witam , posiadam problem ponieważ kupiłem auto audi a6 c5 przez parę dni wszystko działało, a wczoraj na raz przestały działać szyby, podświetlania wnętrza oraz centralny zamek z pilota, bezpieczniki są dobre , co polecacie ? 

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Na Twoim miejscu sprawdziłbym raz jeszcze bezpieczniki nr 38 (20A), 14 (10A), 6 (5A) ... Na pierwszych dwóch powinno być +12V stałe, natomiast na trzecim powinno pojawić się +12V po stacyjce. Tylko bezpieczniki sprawdzaj wyciągając je z gniazda - często po prostu zamyka się obwód przez elektronikę w modułach i spalony bezpiecznik może wydawać się dobry
Daj znać jak poszło sprawdzenie a coś się wymyśli.
PS. Zerknij czy przypadkiem nie ma wody pod wykładziną - dotknij ręką gąbkę przedziału silnikowego za pedałami gazu, hamulca i sprzęgła, czy przypadkiem nie wyczujesz wilgoci.

Daj znać jak poszło sprawdzenie a coś się wymyśli.
PS. Zerknij czy przypadkiem nie ma wody pod wykładziną - dotknij ręką gąbkę przedziału silnikowego za pedałami gazu, hamulca i sprzęgła, czy przypadkiem nie wyczujesz wilgoci.
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Problem jak najbardziej może być spowodowany przez bezpieczniki, jednakże skoro losowo zapalało Ci się oświetlenie równie dobrze winnym może być zalany moduł komfortu. Możliwe że dodatkowo pojawiło się uszkodzenie mikroprzełacznika w drzwiach (tak czysto losowo) i nijak się ma do uszkodzenia o których pisałeś wcześniej.Grzesiek25 pisze:Czyli to może być wina bezpiecznikow? ale pojawial się problem ze pod czas jazdy zapalalo się ze sa otwarte drzwi i lampki zaswiecaly się i gasly

-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Jeżeli dostanie się do niego woda, to w ekstremalnych sytuacjach może dojść do spalenia. Teoretycznie powinny zareagować zabezpieczenia, dlaczego nie zareagowały u Ciebie ciężko powiedzieć. Zresztą po jeżeli urządzenie pracuje w obecności wody, marne są szanse je uratowaćGrzesiek25 pisze:Niestety stopil się modul komfortu pod dywanikiem. Czy to normalne ze się pala te moduly??Dobrze ze auto nie splonelo

PS. Zanim włożysz nowy moduł, osusz dobrze przestrzeń w nogach i przeczyść złącza
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Skoro był suchy w środku, to może coś w samochodzie powoduje zwarcie ... a jak wiadomo pali się zawsze to co najsłabsze ... normalnie przewody mają większy przekrój jak potrzeba bo ciągną się dobre parę metrów ... z kolei płytki PCB już nie koniecznie ... może po prostu zwarcie spowodowało nadmierne nagrzanie modułu co spowodowało jego stopienie.Grzesiek25 pisze:Z tego modulu to zostało stopiony plastik a był suchy w tej skrzynce plastikowej a jak wloze nowy modul to trzeba podlaczac pod komputer auto??
Z prądem w samochodzie nie ma żartów

No chyba że chcesz zaryzykować ponowne stopienie modułu
Wrzuć parę fotek Twojego 'spalonego' modułu, może uda się zlokalizować ścieżkę która spowodowała wszystkie problemy?
Może być też tak, że cały problem to tylko nieszczęśliwy traf, a ja go po postu demonizuje.
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Są dwa sposoby ... albo wrzucisz je na zewnętrzny portal (np fotosik, imageshack itp) i w treści posta wkleisz linki do nich, albo dodasz je jako załącznik tworząc odpowiedź - nad przyciskiem Wyślij masz dwa wiersze - Nazwa załacznika (tam za pomocą przycisku Przeglądaj wybierasz zdjęcie), a niżęj masz Komentarz załącznika (tam za pomocą przycisku Dodaj załącznik dodajesz zdjęcie do postu). Możesz dodać kilka zdjęćGrzesiek25 pisze:Dobrze ale jak wstawic fotki bo jeszcze za bardzo sie nie rozeznalem na portalu

-
- Forum Audi A6 / A7