Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Po odpaleniu jedna szyba idzie w dół

Elektryka
ODPOWIEDZ
Robert-stegna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Po odpaleniu jedna szyba idzie w dół

Post autor: Robert-stegna » 19 maja 2014, 17:10

Witam

Mam problem z lewą tylną szybą, mianowicie gdy odpalam auto szyba automatycznie idzie w dół i co ciekawe nie można jej podnieść do góry przyciskiem od strony pasażera ani od kierowcy, najlepiej wtedy wyłączyć auto przełączyć na sam zapłon i wtedy można ją ruszyć ku górze ale po ponownym odpaleniu auta znowu jedzie w dół. Teraz mam ją podniesioną a żeby nie szła mi w dół odłączyłem kostkę od przycisku i szyba stoi w miejscu. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to zrobić co może być nie tak bo nie chciał bym rozbierać czegoś czego nie trzeba :) ??

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 19 maja 2014, 17:17

Moduł komfortu - wyszukaj sobie w szukajce forumowej :)

Robert-stegna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robert-stegna » 19 maja 2014, 17:23

A co z nim zrobić wymienić na nowy czy jest jakaś możliwość naprawy ? <lol> a może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły ?? :)

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 19 maja 2014, 17:42

Pytanie czy masz to odkąd posiadasz auto czy stało się nagle? Jeśli stało się nagle, samo z siebie i nic wcześniej nie grzebałeś - mam tu na uwadze podłączanie VAGA czy innego kompa po którym to podłączeniu to się stało, to na 95% masz uwalony moduł komfortu. Znajduje się on pod nogami kierowcy, pod wykładziną i fotelem. Na forum masz opis jak go wyciągnąć. Ogólnie odpowiada on za sterowanie szybami, oświetleniem i zamkiem centralnym.

Później może wypowiedzą się koledzy bardziej rozeznani w temacie diagnostyki VAG - bo z modułem można się połączyć vagiem i go programować. Ja w tej materii niestety jestem zielony :)

Robert-stegna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robert-stegna » 19 maja 2014, 17:49

Dzięki bardzo za odpowiedź <okok> stało się to nagle odpaliłem auto i szybka w dół poszła, tydzień wcześniej podłączałem audikę pod kompa ale tylko żeby błędy sczytać nic więcej nie grzebałem :) a teraz sobie przypomniałem że z modułem chyba było coś nie tak bo jak chciałem kiedyś z pilota otworzyć szyby to wszystkie elegancko poszły w dół a jak chciałem zamknąć wszystkie szyby z pilota to już nie chciały iść do góry, więc może faktycznie wymiana modułu ew programowanie. :(

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 19 maja 2014, 18:36

Robert-stegna, masz mokro (wodę) pod nogami kierowcy?
Warsztat, naprawy Audi A6.

Robert-stegna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robert-stegna » 20 maja 2014, 19:15

Wody nie ma wszystko pod tym względem jest w porządku :)

[ Dodano: 2014-05-20, 19:15 ]
Mała poprawka ;) woda jednak była w zagłębieniu w podłodze gdzie jest moduł komfortu, i na przyszłość dla innych użytkowników forum " proszę nie sugerować się suchą tapicerką na podłodze " też miałem suchą ale na wszelki wypadek zdemontowałem tapicerkę podłogi i okazało się że mam basen pod nogami :) a powodem zalania była gumka przez którą przechodzi linka od otwierania maski w grodzi między kabiną a silnikiem, gumkę założyłem na swoje miejsce i dodatkowo obkleiłem silikonem okrętowym żeby sytuacja się nie powtórzyła. <lol>

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 20 maja 2014, 19:28

Robert-stegna pisze:powodem zalania była gumka przez którą przechodzi linka od otwierania maski w grodzi między kabiną a silnikiem
Czego powodem jest niedrożny odpływ pod akumulatorem. Wysusz moduł, poczyść wtyczki, styki i wszystko co się da i sprawdź działanie szyby. Jeśli będzie to samo, to trzeba będzie szukać problemu w drzwiach <okok>
Warsztat, naprawy Audi A6.

Robert-stegna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robert-stegna » 20 maja 2014, 20:56

Odpływy swoją drogą bo również były " zaklejone " w takim stopniu że nie mogłem znaleźć gdzie są te dziurki bo pierwszy raz ich szukałem :P myślałem że to są gumowe zaślepki właśnie żeby woda nie leciała a jak wsadziłem palca to jak w świeżą zaprawę murarską i tak doszedłem że to jednak były odpływy ;p Jednak najważniejsze żeby każdy użytkownik A6 sprawdził też gumę która uszczelnia dziurę gdzie przechodzi linka do otwierania maski silnika bo właśnie przez opadniętą gumkę naleciało mi wody do dziury od modułu komfortu, nawet widać wyschnięty osad jak się lało do środka <uoee> Teraz tylko suszenie tapicerki na podłodze, myślę o wsadzeniu do samochodu na noc specjalnego osuszacza do pomieszczeń żeby całą wilgoć wyciągnąć bo ciężko będzie to wysuszyć bo aż zielono tam jest na tapicerce od podłogi <lol>. szalony, szyba się naprawiła już przed tym jak doszedłem że woda jest pod nogami może lekka wilgoć pomieszała w module i przeschło w cieplejszy dzień i teraz jest ok, jak się powtórzy to czyszczę specjalnym środkiem wtyczki od modułu :) Temat chyba zamykamy bo wszystko na razie się wyjaśniło <luzik>

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 20 maja 2014, 21:36

Robert-stegna, Nie czekaj do następnego razu, tylko porządnie przeczyść wtyczki i możesz nawet specjalnym środkiem przesmarować do styków niskoprądowych, w każdym elektronicznym dostaniesz. Środek taki zabezpiecza przez utlenianiem i poprawia styk, co zapobiegnie problemom w przyszłości... a skoro i tak masz już rozebrane ... ;)

Fajnie że pomogliśmy <okok>

Robert-stegna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robert-stegna » 20 maja 2014, 21:46

mrporpoise, W sumie to mnie namówiłeś <lol> jutro wybiorę się do sklepu po spray :) szczerze to nie ściągałem obudowy samego modułu tam może być płytka z elektroniką zaśniedziała ale wtedy izopropanolem ją wyczyszczę i powinno grać wszystko :D

Dziękuję wszystkim za pomoc <luzik> <luzik> <luzik>

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 20 maja 2014, 23:07

to dobrze żę poleciało gumką bo za kilka dni miał byś wodę w ecu a to troszkę bardziej skomplikowany element

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja