Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi A6 C5 2,4 120kW (bez gazu) - wypadanie zaplonu na 456

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gabrys44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Audi A6 C5 2,4 120kW (bez gazu) - wypadanie zaplonu na 456

Post autor: gabrys44 » 06 maja 2014, 16:51

Witam mam A6 2,4 benzynę bez gazu. Niedawno zacząłem odczuwać drżenie auta na wolnych obrotach. Po podłączeniu do kompa okazało się, że mam wypadanie zapłonu na 4 5 i 6 cylindrze i małą przepustowość przez katalizator. Dodatkowo przy odpalaniu auta po dłuższym postoju mam chwilowe klekotanie (podejrzewam napinacz łańcucha wałków rozrządu)

Problem z katalizatorami rozwiązany - przewierciłem oba na lewej stronie i jest ok.

Sprawdziłem już:
- cewkę,
- przewody świec,
- przewody powietrza ( czy nie ma gdzieś lewego),

Wszystkie powyższe czynności wypadły pomyślnie wszystko sprawne.

Pytanie, czy jest możliwość, aby przez napinacz łańcucha mógł wypadać zapłon ??

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 06 maja 2014, 17:19

Ja tylko w sprawie klekotania - to szklanki wyrobione, 'klekotają' sobie zanim napełnią się olejem :)

Wypadanie zapłonu może być spowodowane np. zalanymi świecami. Może poszła ci wewnętrzna uszczelka pod pokrywą zaworów .

Awatar użytkownika
gabrys44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gabrys44 » 06 maja 2014, 20:37

mrporpoise pisze:Ja tylko w sprawie klekotania - to szklanki wyrobione, 'klekotają' sobie zanim napełnią się olejem :)

Wypadanie zapłonu może być spowodowane np. zalanymi świecami. Może poszła ci wewnętrzna uszczelka pod pokrywą zaworów .

Nie nie szklanki są ok przy wymianie rozrządu sprawdzałem wszystkie i każda bardzo dobrze trzymała olej, uszczelki nowe brak wycieków. Świece też zamieniałem stronami lewą i prawą i komputer pokazywał ten sam problem tylko lewa strona wypadanie zapłony. Nawet wizualnie świece są w bardzo dobrym stanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja