Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFN 1.9 110 KM] kontrolka oleju i SENSOR

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFN 1.9 110 KM] kontrolka oleju i SENSOR

Post autor: aguamak » 11 paź 2013, 23:10

koledzy ostatnio na trasie musiałem zrobić dolewkę oleju, pokaząła się kontrolka z napisem MIN, dolałem 1 litr na szybko i dalej wszystko było ok, przejechałem 400 km i dziś wyskoczył komunikat z symbolem konewki i napisem SENSOR, sprawdziłem poziom oleju i jest trochę za dużo, czy to może mieć znaczenie, czy po prostu padł czujnik, albo jeszcze co innego? dodam jeszcze że miałem 10w40, a dolewkę dałem 15w40 akurat nie było innego na stacji. pzdr.

chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelsea78 » 12 paź 2013, 02:49

Dolałeś olej mineralny do oleju półsyntetycznego i w tym przypadku zdania są podzielone bo jedni mówią że nie wolno mieszać olei różnych rodzajów (nawet pół syntetyka z mineralnym) a jedni że nie ma to znaczenia, ja myślę tak jak Ci drudzy czyli że nie ma to znaczenia gdy trzymasz się pewnej reguły, że nigdy nie dolewasz oleju rzadszego od tego co masz w silniku. Im gęstszy olej tym bardziej uszczelniony silnik a w przypadku gdy do pułsyntetyka albo do mineralnego dolejesz syntetyka który jest rzadki prawie jak woda to wtedy on wciśnie się tam gdzie gęstszy nie mógł i albo będzie wyciekał albo wypłucze nagar i zapcha filtr. W takich proporcjach jak go dolałeś czyli 1 litr na jakieś 3 litry które pozostało w silniku nie ma to znaczenia dodatkowo ze zalałeś do oleju gęstego jeszcze gęstszego lecz w takich proporcjach że nie będzie mieć on znacznych wpływów na właściwości oleju który już był w silniku. Owa kontrolka informuje o błędnym działaniu czujnika temperatury oleju? Wskaźnik na desce jak rozgrzejesz silnik to normalnie pokazuje Ci temperaturę oleju czy np przy 90 stopniach cieczy pokazuje 60 stopni oleju? A może dolewałeś oleju prosto ze sklepu do rozgrzanego silnika?...

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 12 paź 2013, 12:53

z tego co zauważyłem wskazówka temperatury oleju leży...to prawda dolałem oleju do rozgrzanego silnika prosto na stacji benzynowej, nie miałem wyjścia, bo akurat miałem ważne spotkanie biznesowe, to mogło uszkodzić czujnik?

chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelsea78 » 12 paź 2013, 19:06

skoro wskazówka leży a kontrolka odpowiedzialna za owy czujnik się świeci tzn że tak

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 02 maja 2014, 22:01

czujnik wymieniony i wszystko gra!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja