Opony XL
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Opony XL
Witam czy to prawda ze dla samochodów z Quattro odpowiednie opony powinny byc z oznaczeniem XL ? kraza takie pogloski ale tak sie zastanawiam dlaczego skoro sa to opony wzmacniane o wyzszym indeksie nosnosci , zwykle opony maja indeks na poziomie 500-600kg te XL okolo 700-800
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Kontakt:
Na przyszłośc tu masz wszystkie oznaczenia jakie są na oponach: http://www.rezulteo-opony.pl/poradnik-o ... y-opon-985
Zadzwoń sobie do serwisu i tam Ci na bank powiedzą przez telefon za darmo co i jak. Lepiej się upewnić!, Ale na tej samej stronce możesz sobie sprawdzić jakie opony powinieneś montować.
Pozdro![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Zadzwoń sobie do serwisu i tam Ci na bank powiedzą przez telefon za darmo co i jak. Lepiej się upewnić!, Ale na tej samej stronce możesz sobie sprawdzić jakie opony powinieneś montować.
Pozdro
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
No nie przesadzaj... jeśli mowa o zimówkach to już drugi komplet mam i każdy XLDeniro pisze:No tak tylko malo ktory posiadacz c6 posiada opony XL stad ten temat..

Ostatnio zmieniony 25 lut 2014, 10:50 przez 0x4B25A, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Kontakt:
No tak ale normalna opona ma indeks nosnosci 94 (670KG nacisku na opone) opona XL 98 (750) przeciez 670kg na opone daje razem 2680KG , podejrzewam ze zadne C6 nigdy nie bylo tak obciazone wiec stad moje pytanie po co wam te opony XL ze wzmocniona nosnoscia?
BTW , Zmieniac juz opony na letnie jak myslicie?

BTW , Zmieniac juz opony na letnie jak myslicie?

Deniro po:
1. indeks nośności odnosi się do wartości dynamicznych a nie statycznych, czyli jak np. będziesz nagle mocno hamował to ciężar zostanie przeniesiony na przednią oś opona nie wytrzyma ciężaru i ... dalej nie muszę pisać
2. możesz zastosować niższy indeks nośności ale tylko w takim wypadku jeśli np. twój samochód będzie osiągał 240km/h a opony będą przystosowane do 300 km/h wtedy jest możliwość zaniżenia indeksu o jedno albo dwa numery
1. indeks nośności odnosi się do wartości dynamicznych a nie statycznych, czyli jak np. będziesz nagle mocno hamował to ciężar zostanie przeniesiony na przednią oś opona nie wytrzyma ciężaru i ... dalej nie muszę pisać
2. możesz zastosować niższy indeks nośności ale tylko w takim wypadku jeśli np. twój samochód będzie osiągał 240km/h a opony będą przystosowane do 300 km/h wtedy jest możliwość zaniżenia indeksu o jedno albo dwa numery
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Zalecenia zaleceniami - ważna jest homologacja - jak ma wpisane w niej XL, a będziesz na zwykłym kapciu - to się nie zdziw jak Ci ubezpieczyciel nie wypłaci z AC ani złotówki, albo obciąży kosztami wypłaty odszkodowania z Twojego OC.
Czysto teoretycznie auto nie powinno przejść przeglądu
- ale to PL 
Czysto teoretycznie auto nie powinno przejść przeglądu

A jak wyglada stytulacja gdy chcesz zmienic na niestandardowe opony , o +5 w profilu czy mniej. jezeli wrzucam kola 245/40/19 y 98xl ubezpieczenie musi mi wyplacic acZagór pisze:Zalecenia zaleceniami - ważna jest homologacja - jak ma wpisane w niej XL, a będziesz na zwykłym kapciu - to się nie zdziw jak Ci ubezpieczyciel nie wypłaci z AC ani złotówki, albo obciąży kosztami wypłaty odszkodowania z Twojego OC.
Czysto teoretycznie auto nie powinno przejść przeglądu- ale to PL
Nigdzie nie moge sie doczytac ile 98xl faktycznie ma nośnosci, bo kupisz opone np 245/40/19 y 98 i ma nośnosc 750kg na kolo wiec tyle samo co xl wedlug Ciebie.
Gdzie tu logika?