Tapicerka słupka
Tapicerka słupka
Witam. Demontował ktoś słupek ktory biegnie od raczki nad glową do deski rozdzielczej (przy szybie). Chodzi mi o to czy darady wyjąć go bez rozbierania deski czy wchodzi tam głebiej. Chce się dostać do rantu szyby i karoserii bo słupek mam mokry oddeszczu i chce zobaczyc gdzie szyba puszcza
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Tapicerka słupka
da radeppukownik pisze:Witam. Demontował ktoś słupek ktory biegnie od raczki nad glową do deski rozdzielczej (przy szybie). Chodzi mi o to czy darady wyjąć go bez rozbierania deski czy wchodzi tam głebiej. Chce się dostać do rantu szyby i karoserii bo słupek mam mokry oddeszczu i chce zobaczyc gdzie szyba puszcza
odkrecasz raczke
odkrecasz slonecznik
odczepiasz element na slupku srodkowym gdzie wchodzi pas ( lekko rozchyl dol elementu na boki i delikatnie ciagnij w dol lub szarpnij z wyczuciem - mowie o wersji bez kurtyny)
cyrkiel od slupka srrodkowego ciagnij do wnetrza - dosc mocno bo zatrzaski sa mocne i nie powinno popekac.
czasami przydaje sie zdemontowac na dole ten plastik od progu do gory ale akurat u mnie nie musialem tego robic
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Nie wiem czy zasada jest ta sama dla wersji z kurtynami i bez, ale ja ich nie mam i demontaż robiłem tak:ppukownik pisze:Witam. Demontował ktoś słupek ktory biegnie od raczki nad glową do deski rozdzielczej (przy szybie). Chodzi mi o to czy darady wyjąć go bez rozbierania deski czy wchodzi tam głebiej. Chce się dostać do rantu szyby i karoserii bo słupek mam mokry oddeszczu i chce zobaczyc gdzie szyba puszcza
1. demontujesz rączkę (pod zaślepkami masz 2 wkręty na śrubokręt krzyżowy)
2. Następnie wyczepiasz osłonę trzymającą się na kilku zatrzaskach ( o ile pamiętam są cztery). Ile osób tyle metod, ale ja robiłem to tak, że zacząłem podważając element od strony słupka środkowego, a następnie po kolei idąc w kierunku deski wyczepiałem zatrzaski pomagając sobie długim śrubokrętem płaskim.
Nie musiałem demontować słoneczników, ani demontować osłony słupka środkowego. Jednakże może postępowanie w przypadku samochodów kurtyną powietrzną jest inne