Witam. Około tydzień temu kupiłem Audi a6 z silnikiem 2.4. Poprzedni właściciel poinformował mnie że zmienił miskę olejową po tym jak uderzył nią w studzienkę. Po zrobieniu ok. 600km sprawdziłem olej i było lekko ponad minimum. Po dolaniu oleju do normy zaczeły się spore wycieki. Mam wrażnie że oleju ubywa na postoju a nie podczas jazdy ale nie jestem na 100% pewien. Plama oleju na postoju jest mniej więcej na środku pod miską. Jak myślicie co to może być? Podejrzewam że może być uszkodzona podstawa miski bo nie została zmienina po uderzeniu. Gdyby winny był uszczelniacz wałka to chyba na postoju by nie ciekło dobrze myśle?
Prosze o jakieś porady, dodam że uszczelki pokrywy zaworów są OK. Dodam jeszcze że jak jest mało oleju to cieknie znacznie mniej, praktycznie nie widocznie, ale przy normalnym poziomie wyciek jest spory.
Wyciek oleju po wymianie miski
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
nie cieknie na pewno na postoju tylko leci podczas jazdy na osłonę a z niej na ziemię i wtedy robi się plama. równie dobrze może lecieć z góry po silniku jak z miski, ale może była źle zamontowana i faktycznie tutaj jest wina. poszukaj na forum jest pełno tematów o wyciekach, tak naprawdę to ciężko stwierdzić skąd leci bez zdjęcia osłony podsilnikowej i plastików z góry. na pewno najprościej wyeliminować wycieki spod miski, zdejmij osłonę i na kanale obejrzyj czy coś widać. jeśli leci z innego miejsca niż miska musisz też przyjrzeć się układowi odpowietrzania skrzyni korbowej czyli odma i ezektor do sprawdzenia.
Pokrywę z dołu zdjąłem wczoraj i dalej zostaje plama na postoju. Byłem na kanale i ciężko stwierdzić skąd leci ale zajrzę tam jeszcze raz z lepszym światłem. Jutro albo w środe sprawdze odmę i ezektor, czytałem na forum że po ich wymianie wycieki się uspokajają ale nie licze na to że tak będzie u mnie bo wycieki są spore.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt: