Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Nie działa dolne podświetlenie wewnętrzne !!

Wnętrze
topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Nie działa dolne podświetlenie wewnętrzne !!

Post autor: topgear » 06 kwie 2014, 16:25

Witam,
W moim audi a6 c5 nie działa dolne oświetlenie nóg u kierowcy i pasażerów z tyłu i z przodu oraz po otwarciu drzwi nie świecą się czerwone lampki w drzwiach. Może to być wina jednej żarówki ?? jak na choince bożonarodzeniowej ;p -jedna nie działa to inne też nie- ?? Reszta oświetlenia wewnętrznego działa bez problemów.
Ktoś kiedyś to rozwiązał ??

grzechu 031
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzechu 031 » 06 kwie 2014, 20:24

na pewno nie.
każda żarówka jest osobno zasilana i nie ma wpływu na pozostałe.
wszystkie oświetlenia wychodzą z modułu komfortu (pod nogami kierowcy w podłodze).
na początek sprawdź żarówki a później czy w module w/w nie jest mokro.

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 06 kwie 2014, 20:40

moduł sprawdzałem i jest ok, ale jutro przyjrzę mu się dokładnie, żarówki sprawne.

[ Dodano: 2014-04-06, 20:40 ]
w sumie moduł wygląda jakby był już wymieniany. Może być że poprzedni właściciel kupił i wymienił moduł komfortu na taki który nie miał tego w opcji ?? jakbyście wiedzieli które przewody są od tych opcji podświetlania dołu to bym sobie zrobił obejście

grzechu 031
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzechu 031 » 06 kwie 2014, 22:00

światło przy wsiadaniu z lewej strony rt ge - gn ge
światło drzwi rt ge - gn ge
światło na nogi rt vi - gn ge

światło przy wsiadaniu z prawej strony rt gr - rt ge
światło drzwi rt gr - rt ge
światło na nogi rt gr - rt vi

lewy tył wszystkie rtvi - sw rt

prawy tył wszystkie rtvi - swvi

rt - czerwony
ge- żółty
gn - zielony
vi - fiolet
gr - szary
sw - czarny

gaweleek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gaweleek » 06 kwie 2014, 23:00

U mnie mam to samo tylko że z całej prawej strony lewa działa ok.
Tylko że u mnie przy otwieraniu drzwi fis nie reaguje więc są to mikrostyki w drzwiach, sprawdź moze masz podobną sytuacje :)

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 07 kwie 2014, 00:10

Dzieki grzechu 031, :)
gaweleek, mikrostyki masz na mysli krancówki ??

gaweleek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gaweleek » 07 kwie 2014, 00:55

topgear Tak dokładnie

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 07 kwie 2014, 22:39

topgear pisze:w sumie moduł wygląda jakby był już wymieniany. Może być że poprzedni właściciel kupił i wymienił moduł komfortu na taki który nie miał tego w opcji ?? jakbyście wiedzieli które przewody są od tych opcji podświetlania dołu to bym sobie zrobił obejście
Przede wszystkim sprawdź raz jeszcze czy bezpieczniki powiązane z modułem komfortu są sprawne:
nr 14 (10A), 38 (20A), 6 (5A)

Oświetlenie w A6 działa tak, że na stałe powinno być dostępne napięcie na jednym ze styków żarówki, a dopiero po otwarciu drzwi, mikrostyk zamka zamyka obwód podając GND na drugi styk żarówki. Wszystkie żarówki są połączone równolegle (oczywiście w obrębie jednych drzwi - więc żarówka czerwona drzwi, biała drzwi, oraz biała w nogach).

Co możesz spróbować zrobić - na początek sprawdź czy na którejkolwiek żarówce masz jakieś napięcie, oraz czy na jednym z jej styków pojawia się GND w momencie otwarcia drzwi - w ten sposób ustalisz czy mikro przełączniki działają poprawnie <okok>

Następnie - widzę że dostałeś się do centralnego - możesz zobaczyć czy na konektorze nr 15 (w 2 złączu) przewód czerwono-liliowy masz dostępne napięcie - jest ono dostarczane do wszystkich żarówek (przewód 1mm2) U Ciebie żadne z oświetleń nie działa, więc bardzo prawdopodobnym jest że brak jest właśnie tego napięcia ... nie pamiętam, ale jest ono chyba kluczowane przez przekaźnik w module centralnego, warto więc sprawdzić czy działa on poprawnie :-) .. tzn czy przychodzi do niego napięcie, oraz czy cewka nie wykazuje oznak przerwy ... Daj znać co i jak będziemy kombinować dalej <okok>

Z tego co pamiętam to wszystkie A6 C5 były wyposażone w oświetlenie drzwi (lampki ostrzegawcze), więc raczej moduł powinien mieć zaprogramowaną tę funkcję ... jeżeli ktoś go wymieniał, to możliwe że z powodu wilgoci - dość częsta przypadłość - a jak wiadomo wilgoć jest w stanie nabroić, dlatego sprawdź dokładnie przewody w postaci wszelkich przegnić i 'zaśniedzeń' <okok>

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 08 kwie 2014, 19:54

kot919, dzięki wielkie :) bede robił to dopiero na weekend (jak nie bede wpracy). Twoje info na pewno mi się przydadzą :)

[ Dodano: 2014-04-08, 19:52 ]
ok, sprawa wygląda tak że ... zajrzałem do modułu komfortu i ... spalił sie <nerwus> nic z tym nie zrobie, musze kupić nastepny moduł... ma ktoś może jakiś na zbyciu ??? :(

[ Dodano: 2014-04-08, 19:54 ]
oto zdjęcie:
http://zapodaj.net/afe2636988938.jpg.html

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 08 kwie 2014, 20:10

Możesz zrobić zdjęcie skąd dokąd idzie ta ścieżka, oraz zdjęcie drugiej strony z przekaźnikami. Zobaczymy, może da się coś z tym zrobić.

Zakładam, że mogła dostać się jakaś wilgoć na przewody lub po prostu zrobiło się gdzieś zwarcie ... Możliwe że poprzedniemu właścicielowi non stop palił się jakiś bezpiecznik, to włożył większy i spaliła się ścieżka.

Na Twoim miejscu przyjrzałbym się dokładnie modułowi, i spróbował wlutować przewód zamiast zepsutej ścieżki w taki sposób:

Najbliższe miejsce lutowania na ścieżce - przewód - bezpiecznik (na początek 10A) - przewód i znowu najbliższe miejsce lutowania na ścieżce. W ten sposób naprawisz uszkodzenie i dodatkowo zabezpieczysz instalację przed uszkodzeniem. <okok>

Jak wrzucisz foty może uda się coś pokombinować :-) ... ewentualnie dać Ci wskazówki na co zwrócić uwagę <okok>

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 08 kwie 2014, 20:43

ok, wkleje cos za 20 minut :)

[ Dodano: 2014-04-08, 20:25 ]
kot919, masz racje, ktoś pod 6 dał 10A zamiast 5A ...

[ Dodano: 2014-04-08, 20:43 ]
http://zapodaj.net/beb4f377ca6e9.jpg.html

http://zapodaj.net/494fd3a33d4c9.jpg.html tam gdzie strzałki tam wchodzi 5 wtyczek

http://zapodaj.net/f93b2723747db.jpg.html gdzieś do tych przekaźników prowadzi ścieżka

sunset
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sunset » 09 kwie 2014, 12:39

kolego mam podobny problem co ty, nie świeci mi dosłownie cala prawa strona tył i przód + tył góra raz sie świeci raz nie. Bagażnik i lewa strona ok :) Teraz zastanawiam się czy moduł sie spalił czy mikrostyki. Bezpieczniki sprawdziłem i są ok.
Obrazek
ImageShack.us
A6 3.0 Quattro ASN
A4 2.4 Quattro APS
A4 1.9 AFN
80 2.0 ABT

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 09 kwie 2014, 13:05

no u mnie tez są takie problemy jak u ciebie, że raz działa, raz nie, raz można się od środka zamknąć centralnym zamkiem,a raz nie, jedynie gdzie u mnie wszystko jest ok to bagażnik ... podejrzewam że to moduł, zwłaszcza że jak zapalam światło w aucie, albo zamykam centralny to słychać cykanie w module.

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 09 kwie 2014, 13:07

topgear, na sto procent moduł <okok>
Warsztat, naprawy Audi A6.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 09 kwie 2014, 13:52

topgear pisze:no u mnie tez są takie problemy jak u ciebie, że raz działa, raz nie, raz można się od środka zamknąć centralnym zamkiem,a raz nie, jedynie gdzie u mnie wszystko jest ok to bagażnik ... podejrzewam że to moduł, zwłaszcza że jak zapalam światło w aucie, albo zamykam centralny to słychać cykanie w module.
Czyli podświetlenie to nie jest Twój jedyny problem z modułem?

W takim razie zastanawiam się czy jest sens próbować go ożywić, skoro i inne funkcje nie działają tak jak trzeba - może wygodniej byłoby kupić po prostu drugi ... O tym musisz zadecydować sam.

Na wszelki wypadek, jeżeli będziesz chciał się podjąć reanimacji:

po pierwsze musisz połączyć przewodami miejsca zaznaczone na zielono - grubość przewodów na początek może niezbyt wielka powiedzmy taki jak w skrętce komputerowej - później jak będzie działało to zmieni się go na coś grubszego <okok>

następnie dobrze abyś wziął miernik i zmierzył czy jest 'przejście' pomiędzy stykami 4 i 3 (osobno dla czerwonych cyfr i dla żółtych), oraz czy nie ma przejścia pomiędzy stykiem 5 i 3 oraz 5 i 4 (osobno dla czerwonych cyfr i dla żółtych cyfr). Na koniec wypadałoby zmierzyć czy cewki przekaźnika są w porządku i w tym przypadku musisz zmierzyć rezystancję pomiędzy stykiem 1 i 2 (osobno dla czerwonych cyfr i dla żółtych cyfr). Powinna ona wynosić około 100ohm

Następnie możesz podłączyć moduł i sprawdzić czy napięcie powróciło do żarówek ... tylko kontroluj te przewody co przylutujesz czy się nie przegrzewają <okok>

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja