Kolego Igor - masz zupełną racje. Mój błąd że czytałem tekst nie ściągnięty ze strony sejmu, będąc z daleka od komputera. Rzeczywiście oparłem się na tekście z tego linku
http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-124-1152
Jest to mój błąd - nie miałem jak skorzystać akurat przy pisaniu wcześniej z pdf i nie sprawdziłem że jest to tekst bez mian. A tam w art. 32 nie ma wpisu o numerze PESEL.
A teraz kolego daj sobie spokój z apelami, bo niestety nie ma ludzi którzy dokładnie na wyrywki znają wszystkie kodeksy i ustawy. A jeśli jesteś specjalistą od ubezpieczeń, to dobrze wiedzieć. Szkoda tylko że poza wytykaniem błędu nie potrafisz choćby wskazać drogi do rozwiązania problemu.
Jak dla mnie sytuacja się za bardzo nie zmienia, bo nikt nie ma obowiązku przedstawiania drugiej stronie wszystkich danych na swój temat, a imię, nazwisko i numer dowodu są wystarczającymi danymi by zawrzeć umowę cywilnoprawną, jaką w istocie jest umowa kupna/sprzedaży samochodu.
Jeśli zakład chce znać numer PESEL osoby ubezpieczonej, powinien zwrócić się już do niej lub do odpowiedniego organu.
Kolego zaba - napisz oświdczenie dla MTU że numer PESEL nie został ci okazany ani przekazany, w związku z czym mimo chęci nie mogłeś przekazać tej informacji.
Koniec kropka, żadnych sankcji z tego tytułu nie będzie...
EDIT: No chyba że jest jakaś interpretacja wyżej wzmiankowanego casusu, czy też wyrok. Tego już nie wiem bo LEXa nie posiadam