Witam serdecznie.
Zwracam się z prośbą o poradę. Czy pompa wtryskowa w moim audi A6 C5 2,5 TDI 150KM z 1999r. jest prawidłowo ustawiona? Byłem u kilku mechaników, każdy zmieniał jej kąt ustawienia twierdząc, że poprzednik spartolił robotę. Dzisiaj podłączyłem vcds-a i z tego co wyczytałem na forum, mam najprawdopodobniej źle ustawiony kąt wtrysku. Być może się mylę dlatego proszę o poradę. Czy złe ustawienie pompy wtryskowej może wpływać na znaczny spadek mocy i zwiększenie zużycia paliwa? Dodam, że auto na zimnym silniku pali od dotknięcia, przy rozgrzanym do 90 stopni trzeba trochę przytrzymać na rozruszniku. Poza tym silnik pracuje równo, nie kopci w pełnym zakresie obrotów i temperatury.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Ustawienie pompy wtryskowej.
Ustawienie pompy wtryskowej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tak masz zle ustawiony za wczesny powinien być w granicach od 0 do 4 ATDC a ty masz 3 BTDC ja ustawiałem ostatnio u siebie miałem 4 BTDC i silnik palił na dotyk nie kopcił ale teraz po ustawieniu pompy (1,8 ATDC) silnik pracuje ciszej i płynnie rozwija moc pamiętaj że silnik przed ustawieniem musi buć zozgrzany min. do 85 stopni i dopiero wtedy sprawdzasz jaki masz i ewentualnie korygujesz
oczywiście mówimy o wartościach na late
oczywiście mówimy o wartościach na late