[ BDW 2.4 177 KM] Audi A6 C6 raz odpala a raz nie! Pomocy
[ BDW 2.4 177 KM] Audi A6 C6 raz odpala a raz nie! Pomocy
Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum wiec chciałbym suie z wami serdecznie przywitać.
Otóż od okolo miesiaca jestem posiadaczem a6. Wszystko było ok az do wczoraj...
Zacznijmy od początku...
Jakis czas temu zaczeła mi szarpac silnikiem i wyskoczyla kontrolka Check. Pomyślałem, że pewnie jakaś cewka. Auto stało jakiś czas bo jeżdze czym innym.
Wczoraj przyszedł z Polski Vag5053. Od razu poszedłem podpiąć A6.
Okazało sie, że nie ma błedow a kontrolka się świeci. Opcja Kasuj błedy(chodż ich nie było) i kontrolka zgasła.
Sprawdzałem po kolei wszystkie moduły i nie moglem sie polaczyc z Immo. Po wszystkich chciałem ją odpalić i ZONK! niby przekreciło ale nie odpala. Aku mial 10% wiec pomyslalem, że to jest winowajca.
Dzisiaj kupiłem przewody, do drugiego auta podpiałem i nic! nie odpala! po kilku próbach się udało! naładowałem do 70% aku, zgasilem, chce odpalić jeszcze raz i znowu! Nie odpala. Po kilku próbach sie udało. I tak jest w kółko...błedow nie ma a z immo dalej vag sie nie łączy...
Bardzo was proszę o pomoc, bo nawet nie wiem od czego sie zabrać:(
Z góry dziękuje!
Zacznijmy od początku...
Jakis czas temu zaczeła mi szarpac silnikiem i wyskoczyla kontrolka Check. Pomyślałem, że pewnie jakaś cewka. Auto stało jakiś czas bo jeżdze czym innym.
Okazało sie, że nie ma błedow a kontrolka się świeci. Opcja Kasuj błedy(chodż ich nie było) i kontrolka zgasła.
Sprawdzałem po kolei wszystkie moduły i nie moglem sie polaczyc z Immo. Po wszystkich chciałem ją odpalić i ZONK! niby przekreciło ale nie odpala. Aku mial 10% wiec pomyslalem, że to jest winowajca.
Dzisiaj kupiłem przewody, do drugiego auta podpiałem i nic! nie odpala! po kilku próbach się udało! naładowałem do 70% aku, zgasilem, chce odpalić jeszcze raz i znowu! Nie odpala. Po kilku próbach sie udało. I tak jest w kółko...błedow nie ma a z immo dalej vag sie nie łączy...
Z góry dziękuje!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2013
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Re: Audi A6 C6 raz odpala a raz nie! Pomocy
patryk050 pisze:Witam wszystkich!
Zacznijmy od początku...
Z góry dziękuje!
Czy za każdym razem jak próbujesz go odpalić, to silnik kręci? Jeśli tak, to może to być wina czujnika położenia wału korbowego - albo padł, albo cos się dzieje na przewodach. Proponuję to sprawdzić. Powodzenia
Proponowałbym podłączyć auto pod VCDS bo Twój program może nie wykrywać wszystkich błędów, takie mam wrażenie po tym co piszesz że kontrolka się swieci a błędów brak a niby po skasowaniu gaśnie a niby błędów brak, coś tu jest nie w porządku, proponuję auto pod VCDS tak jak pisałem i powinno coś wykazać...
Aha no i naładować porządnie akumulator
Kolega wyżej też może mieć racje z czujnikiem ale pierwsze zrób porządną diagnostykę.
Aha no i naładować porządnie akumulator

Za każdym razem kręci. I jeszcze jedno. Jak już odpalił pierwszy raz to obroty wariowały przez około 5 sekund a za chwile wszystko wróciło do normy.
A vag nie pokazałby tego czujnika? Niedawno dzwoniłem do serwisu zapytac o tą akcje serwisową na cewki. Powiedzili ze u mnie nie były wymieniane i moge przyjechać to wymienia. Jak odpale to pojade i może na to cos poradzą.
Aha i dodam, że wcześniej jak jeździłem, było mokro lub wyjechałem z myjni to była tragedia...nie szło jechać tak trzepało budą. Objawy czujnika?
A vag nie pokazałby tego czujnika? Niedawno dzwoniłem do serwisu zapytac o tą akcje serwisową na cewki. Powiedzili ze u mnie nie były wymieniane i moge przyjechać to wymienia. Jak odpale to pojade i może na to cos poradzą.
Aha i dodam, że wcześniej jak jeździłem, było mokro lub wyjechałem z myjni to była tragedia...nie szło jechać tak trzepało budą. Objawy czujnika?
-
- Forum Audi A6 / A7
patryk050 pisze:Za każdym razem kręci. I jeszcze jedno. Jak już odpalił pierwszy raz to obroty wariowały przez około 5 sekund a za chwile wszystko wróciło do normy.
Przy walniętym czujniku pokaże Ci tylko brak komunikacji z silnikiem i to chyba tyle.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: predki
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Powiem tak u mnie to podobnie było wyskoczył check ale wszystko chodziło normalnie sprawdziłem silnik zadnych bledów nie było był tylko w climatronicu i lampka oswietlenia bagażnika skasowałem i nie swieci sie check czy to mozliwe ?
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
było Audi a6 c6 2,4 pb
predki pisze:Powiem tak u mnie to podobnie było wyskoczył check ale wszystko chodziło normalnie sprawdziłem silnik zadnych bledów nie było był tylko w climatronicu i lampka oswietlenia bagażnika skasowałem i nie swieci sie check czy to mozliwe ?
Od lampki w bagażniku napewno nie świecił Ci się check a w klimie jaki miałeś błąd? Ale też wydaje mi się że nie powinien mieć wpływu na checka, ale kto wie...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: predki
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
no własnie sam nie wiem miałem gaz zakladany zrobiłem 100 km i myslalem że bedzie cos z mieszanką ale w silniku nic nie było zadnych błedów
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
było Audi a6 c6 2,4 pb
-
- Forum Audi A6 / A7
Moim zdaniem, to nie możliwe, że po zaświeceniu kontrolki check nie było żadnych błędów w silniku! Po coś ta kontrolka jest prawda? Błędy w klimatyzacji czy w oświetleniu nie zapalą tej kontrolki.predki pisze:no własnie sam nie wiem miałem gaz zakladany zrobiłem 100 km i myslalem że bedzie cos z mieszanką ale w silniku nic nie było zadnych błedów